Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Idomított varjak segítségével szedik a cigicsikkeket

Idomított varjak segítségével szedik össze a szétdobált és súlyosan környezetszennyező cigicsikkeket Hollandiában, ahol évente 6 milliárd csikket dobnak el.

A csikkeket az összes parkban és árokban megtalálhatjuk, sokszor pedig a cipőnk talpán találkozunk velük. Egy holland cég azonban rájött hogyan lehetne összegyűjteni a városok minden pontjáról a cigaretták eldobált végeit. A megoldás pedig nem más, mint a varjak idomítása a feladatra. Ezek a madarak ideális segítők, hiszen rendkívül jól alkalmazkodtak a városi élethez, ráadásul meglepően intelligensek is.

Idomított varjak segítségével szedik a cigicsikkeket

Idomított varjak segítségével szedik a cigicsikkeket

A Crowded Cities nevű (az elnevezés szójáték, a „crow” szó varjút jelent, míg a „crowded” zsúfoltat) cég nem akarja befogni a madarakat, hogy trükkökre tanítsa őket, hanem olyan kis helyeket – Crowbarokat – akar létrehozni, ahol a varjak saját magukat képezhetik.

A vállalat indulásakor a holland városokat vette célba. Az országban ugyanis minden évben 6 milliárd cigarettacsikket dobálnak el az emberek az utcán, ezt pedig nem kis feladat összegyűjteni. A szűrők ráadásul legalább 10 évig nem kezdenek el lebomlani. A Crowded Cities a megoldás keresése közben figyelt fel a varjak intelligenciájára, illetve arra, hogy ezek a madarak szó szerint a városok összes pontjára el tudna jutni. Az ötlet pedig nem más, mint az, hogy a varjak felszedik a csikket, elviszik egy „Crowbarba”, ahol ételre tudják cserélni a hulladékot. A madarak ezt a feladatot igen könnyen meg tudnák tanulni.

Fotó: Crowdied Cities

Fotó: Crowdied Cities

A Crowbar tölcsérébe kell dobniuk a csikket, amelyet egy kamera ellenőriz, hogy valóban cigarettacsikk-e. Ha annak azonosítja, a varjú egy kis darab ételt kap cserébe. A madár, aki így tett szert élelemre, a többi varjút is odavonzhatja.

Az ötlet azután született meg, hogy a cég dolgozói hallottak egy amerikai férfiról, Joshua Kleinről. Klein ugyanis pénzérmék gyűjtésére tanította a varjakat.

Az idomított varjak jók vagy mégsem?

A Crowdied Cities egy évig kísérletezett. Egyeztetett szakértőkkel, cégekkel és közintézményekkel, de arra jutottak, hogy túl keveset tudnak arról, hogy milyen hatásai lennének a projektnek a varjakra és a környezetre és ezért végül felfüggesztették a munkát. Azt azonban remélik, hogy próbálkozásaik felhívják a figyelmet a probléma sürgető mivoltára.

A cigaretta filterek 98 százaléka ugyanis műanyag rostokból (cellulóz acetátból készül). Sőt, a világon az egyik leggyakrabban eldobott hulladékáról van szó, évente 4,5 trillió csikket dobnak el a Föld lakói.

Az idomított varjak felhasználása a cigicsikkek felszámolására egy remek ötlet lehet, ha idővel tényleg beválik, de addig csak azt tudjuk javasolni a dohányosoknak, hogy ne dobják el a cigicsikkeket.

A JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes február kihívásában bemutatja a lakosságnak a cigicsikkekben rejlő veszélyeket és környezeti szennyezőt. A cigicsikk eldobáló lakosságnak azt, hogyan ne dobják el a cigicsikket, alternatívákkal, tényfeltáró cikkekkel.

Forrás: Crowdied Cities

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek