Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Idomított varjak segítségével szedik a cigicsikkeket - Hulladekvadasz.hu

Idomított varjak segítségével szedik a cigicsikkeket

Idomított varjak segítségével szedik össze a szétdobált és súlyosan környezetszennyező cigicsikkeket Hollandiában, ahol évente 6 milliárd csikket dobnak el.

A csikkeket az összes parkban és árokban megtalálhatjuk, sokszor pedig a cipőnk talpán találkozunk velük. Egy holland cég azonban rájött hogyan lehetne összegyűjteni a városok minden pontjáról a cigaretták eldobált végeit. A megoldás pedig nem más, mint a varjak idomítása a feladatra. Ezek a madarak ideális segítők, hiszen rendkívül jól alkalmazkodtak a városi élethez, ráadásul meglepően intelligensek is.

Idomított varjak segítségével szedik a cigicsikkeket

Idomított varjak segítségével szedik a cigicsikkeket

A Crowded Cities nevű (az elnevezés szójáték, a „crow” szó varjút jelent, míg a „crowded” zsúfoltat) cég nem akarja befogni a madarakat, hogy trükkökre tanítsa őket, hanem olyan kis helyeket – Crowbarokat – akar létrehozni, ahol a varjak saját magukat képezhetik.

A vállalat indulásakor a holland városokat vette célba. Az országban ugyanis minden évben 6 milliárd cigarettacsikket dobálnak el az emberek az utcán, ezt pedig nem kis feladat összegyűjteni. A szűrők ráadásul legalább 10 évig nem kezdenek el lebomlani. A Crowded Cities a megoldás keresése közben figyelt fel a varjak intelligenciájára, illetve arra, hogy ezek a madarak szó szerint a városok összes pontjára el tudna jutni. Az ötlet pedig nem más, mint az, hogy a varjak felszedik a csikket, elviszik egy „Crowbarba”, ahol ételre tudják cserélni a hulladékot. A madarak ezt a feladatot igen könnyen meg tudnák tanulni.

Fotó: Crowdied Cities

Fotó: Crowdied Cities

A Crowbar tölcsérébe kell dobniuk a csikket, amelyet egy kamera ellenőriz, hogy valóban cigarettacsikk-e. Ha annak azonosítja, a varjú egy kis darab ételt kap cserébe. A madár, aki így tett szert élelemre, a többi varjút is odavonzhatja.

Az ötlet azután született meg, hogy a cég dolgozói hallottak egy amerikai férfiról, Joshua Kleinről. Klein ugyanis pénzérmék gyűjtésére tanította a varjakat.

Az idomított varjak jók vagy mégsem?

A Crowdied Cities egy évig kísérletezett. Egyeztetett szakértőkkel, cégekkel és közintézményekkel, de arra jutottak, hogy túl keveset tudnak arról, hogy milyen hatásai lennének a projektnek a varjakra és a környezetre és ezért végül felfüggesztették a munkát. Azt azonban remélik, hogy próbálkozásaik felhívják a figyelmet a probléma sürgető mivoltára.

A cigaretta filterek 98 százaléka ugyanis műanyag rostokból (cellulóz acetátból készül). Sőt, a világon az egyik leggyakrabban eldobott hulladékáról van szó, évente 4,5 trillió csikket dobnak el a Föld lakói.

Az idomított varjak felhasználása a cigicsikkek felszámolására egy remek ötlet lehet, ha idővel tényleg beválik, de addig csak azt tudjuk javasolni a dohányosoknak, hogy ne dobják el a cigicsikkeket.

A JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes február kihívásában bemutatja a lakosságnak a cigicsikkekben rejlő veszélyeket és környezeti szennyezőt. A cigicsikk eldobáló lakosságnak azt, hogyan ne dobják el a cigicsikket, alternatívákkal, tényfeltáró cikkekkel.

Forrás: Crowdied Cities

You may also like...