Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Üzemanyag készíthető az óceáni műanyaghulladékból

Üzemanyag is készíthető az egyik legújabb technológia által, ami akár az óceáni műanyaghulladékok problémájára is megoldás lehet.

Nem kétséges, hogy a műanyaghulladék a társadalom egyik legnagyobb problémája. Az óceánon is ott úszik a csendes-óceáni szemétsziget, amely kétszer akkora felületen fedi le az óceánt, mint Texas területe. Ez a világ legnagyobb óceáni műanyag zónája, a becslések szerint 1,8 billió darab hulladékot tartalmazhat, ami egyhamar nem bomlik le.

Az óceáni szemétszigeteket bemutató videónk a hulladékvadász youtube csatornán

Poliolefin hulladékok célkeresztben

A műanyaghulladék csökkentésének szükségessége adott ötletet az Indiana államban található Purdue Egyetem csapatának, akik kifejlesztettek egy új kémiai átalakítási folyamatot, amely kifejezetten a poliolefinhulladékra irányul. A poliolefinek nem tartalmaznak káros vegyszereket vagy melléktermékeket, így gyakran használják őket élelmiszer-csomagolásra (például zsugorfóliák), de utána a hulladéklerakóinkba, majd az óceánjainkba kerülnek.

 

A fejlesztés a feltalálók szerint az ilyen típusú műanyagok 90 százalékát hasznos termékké hasznosíthatja újra, például tiszta polimereket, illetve üzemanyagokat lehet így előállítani.

„Célunk hajtóerőt előállítani, a poliolefin hulladék újrahasznosításával. Az anyagból sokféle értékes termék készíthető, köztük polimerek, könnyűbenzin (szénhidrogének keveréke) vagy tiszta üzemanyagok” – mondta Linda Wang, az egyetem professzora és a technológiát fejlesztő kutatócsoport vezetője.

Üzemanyag készíthető az óceáni műanyaghulladékból. / Fotó: Noaa

Üzemanyag készíthető az óceáni műanyaghulladékból. / Fotó: Noaa

„Átalakítási technológiánk potenciálisan növeli az újrafeldolgozó ipar nyereségeit és csökkenti a világ műanyaghulladék-készletét” – magyarázta az előnyöket.

Átalakítás benzinné

A szelektív extrakció és a hidrotermikus cseppfolyósítás kombinálásával a tudósok olyan eljárást hoztak létre, amely a műanyagot a könnyűbenzinné (napfta), egy gyúlékony folyékony szénhidrogén keverékké alakítja.

Az így kapott könnyűbenzint más vegyi anyagok alapanyagaként lehet felhasználni, vagy speciális oldószerekké, illetve más termékekké alakítható, beleértve az üzemanyagokat is. A kutatók becslése szerint az éves üzemanyagigény 4 százalékát tudnák így előállítani.

A hulladékvadász.hu műanyaghulladékkal foglalkozó cikkei ide kattintva elérhetőek.

Wang most potenciális befektetőket vagy partnereket keres, hogy a technológiát a kereskedelemben is értékesíthessék. Szerinte munkája az egész újrafeldolgozó iparágat ösztönözheti arra, hogy többet tegyen a jelenlegi műanyaghulladék-probléma felszámolása érdekében.

A professzor akkor kezdte el fejleszteni a technológiát, amikor rádöbbent, hogy milyen súlyos a globális műanyag-probléma. Sőt, az óceánokat még súlyosabban érinti.

„A műanyag hulladékok akár újrahasznosítva, akár kidobva még nem fejezték be saját történetüket. Ezek lassan lebomlanak és mérgező mikroműanyagokat, valamint vegyületeket juttatnak a talajba és a vízbe. Ez katasztrófa, mert ha ezek a szennyeződések az óceánokba jutnak, már soha többé nem lehet őket 100 százalékosan eltávolítani” – mondta Wang.

Üzemanyag készítését bemutató találmányról szóló tanulmány eredetileg az ACS Sustainable Chemistry and Engineering folyóiratban jelent meg.

Forrás: Interesting Engineering

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek