Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Üzemanyag készíthető az óceáni műanyaghulladékból - Hulladekvadasz.hu

Üzemanyag készíthető az óceáni műanyaghulladékból

Üzemanyag is készíthető az egyik legújabb technológia által, ami akár az óceáni műanyaghulladékok problémájára is megoldás lehet.

Nem kétséges, hogy a műanyaghulladék a társadalom egyik legnagyobb problémája. Az óceánon is ott úszik a csendes-óceáni szemétsziget, amely kétszer akkora felületen fedi le az óceánt, mint Texas területe. Ez a világ legnagyobb óceáni műanyag zónája, a becslések szerint 1,8 billió darab hulladékot tartalmazhat, ami egyhamar nem bomlik le.

Az óceáni szemétszigeteket bemutató videónk a hulladékvadász youtube csatornán

Poliolefin hulladékok célkeresztben

A műanyaghulladék csökkentésének szükségessége adott ötletet az Indiana államban található Purdue Egyetem csapatának, akik kifejlesztettek egy új kémiai átalakítási folyamatot, amely kifejezetten a poliolefinhulladékra irányul. A poliolefinek nem tartalmaznak káros vegyszereket vagy melléktermékeket, így gyakran használják őket élelmiszer-csomagolásra (például zsugorfóliák), de utána a hulladéklerakóinkba, majd az óceánjainkba kerülnek.

 

A fejlesztés a feltalálók szerint az ilyen típusú műanyagok 90 százalékát hasznos termékké hasznosíthatja újra, például tiszta polimereket, illetve üzemanyagokat lehet így előállítani.

„Célunk hajtóerőt előállítani, a poliolefin hulladék újrahasznosításával. Az anyagból sokféle értékes termék készíthető, köztük polimerek, könnyűbenzin (szénhidrogének keveréke) vagy tiszta üzemanyagok” – mondta Linda Wang, az egyetem professzora és a technológiát fejlesztő kutatócsoport vezetője.

Üzemanyag készíthető az óceáni műanyaghulladékból. / Fotó: Noaa

Üzemanyag készíthető az óceáni műanyaghulladékból. / Fotó: Noaa

„Átalakítási technológiánk potenciálisan növeli az újrafeldolgozó ipar nyereségeit és csökkenti a világ műanyaghulladék-készletét” – magyarázta az előnyöket.

Átalakítás benzinné

A szelektív extrakció és a hidrotermikus cseppfolyósítás kombinálásával a tudósok olyan eljárást hoztak létre, amely a műanyagot a könnyűbenzinné (napfta), egy gyúlékony folyékony szénhidrogén keverékké alakítja.

Az így kapott könnyűbenzint más vegyi anyagok alapanyagaként lehet felhasználni, vagy speciális oldószerekké, illetve más termékekké alakítható, beleértve az üzemanyagokat is. A kutatók becslése szerint az éves üzemanyagigény 4 százalékát tudnák így előállítani.

A hulladékvadász.hu műanyaghulladékkal foglalkozó cikkei ide kattintva elérhetőek.

Wang most potenciális befektetőket vagy partnereket keres, hogy a technológiát a kereskedelemben is értékesíthessék. Szerinte munkája az egész újrafeldolgozó iparágat ösztönözheti arra, hogy többet tegyen a jelenlegi műanyaghulladék-probléma felszámolása érdekében.

A professzor akkor kezdte el fejleszteni a technológiát, amikor rádöbbent, hogy milyen súlyos a globális műanyag-probléma. Sőt, az óceánokat még súlyosabban érinti.

„A műanyag hulladékok akár újrahasznosítva, akár kidobva még nem fejezték be saját történetüket. Ezek lassan lebomlanak és mérgező mikroműanyagokat, valamint vegyületeket juttatnak a talajba és a vízbe. Ez katasztrófa, mert ha ezek a szennyeződések az óceánokba jutnak, már soha többé nem lehet őket 100 százalékosan eltávolítani” – mondta Wang.

Üzemanyag készítését bemutató találmányról szóló tanulmány eredetileg az ACS Sustainable Chemistry and Engineering folyóiratban jelent meg.

Forrás: Interesting Engineering

You may also like...