Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Valentin nap hulladék nélkül? - Hulladekvadasz.hu

Valentin nap hulladék nélkül?

A Valentin nap is egy alkalom arra, hogy kifejezzük érzéseinket szerelmünk számára vagy csak a kapitalista fogyasztói társadalmunk mellékterméke?

Magyarországon február 14-én már nem a Bálint napra asszociálunk, hanem az angolszász hagyományokból átvett Valentin napra, az úgynevezett szerelem ünnepére.

Ilyenkor a szerelmesek gyakran megrohamozzák a kirakat polcait különféle csokoládék, bonbonok, elektronikai kütyük miatt, de nem csak a nagy áruházak polcain lévő áruk fogynak gyorsabban, hanem a virágpiacokon lévő üdvözlő kártyák, szalagok, csomagolások és persze a virágok is. Ha jobban belegondolunk, ilyenkor jobban megnő az ökológiai lábnyomunk, mint az átlagosabb napokon. Semmit sem sejtve arról, hogy bizony rengeteg hulladék keletkezik ebből a napból kifolyólag.

2017 estéjén így nézett ki a Valentin nap a Blaha Lujza téren.

2017 estéjén így nézett ki a Valentin nap a Blaha Lujza téren.

Főleg akkor, ha pár nap után az ajándékok többsége a kukákban landolnak, akár bontatlanul is. Szóba jöhet ugyan a szelektív hulladékgyűjtés, viszont többnyire tényleg olyan csomagolóanyagot használnak egyes termékek csomagolásához, amiket nem is lehet szelektív hulladékgyűjtő konténerekbe dobni.  A virág, illetve a tárgyi ajándékozással is az a legnagyobb probléma, hogy előbb vagy utóbb szintén kommunális hulladékként végeznék.

Nagyon szépek a rózsacsokrok egy ideig, de úgy lenne az igazi, hogyha a levágott virágok helyett, szezonálisan gyökerezett virágokat ültetnénk.

Több ideig megmaradnának, és nem végeznék néhány hét múlva a kukákban. Bár konyhai hulladékként lehetne komposztálni, mégis kétlem, hogy az emberek többségének ez az eszébe jutna. Viszont, létezik megoldás arra nézve, hogy tudatos vásárlóként hogyan csökkenthessük a hulladékmennyiségünket e jeles nap alkalmából.

Csak egy közterületi csomagolási hulladékból álló illegális hulladéklerakat.

Csak egy közterületi csomagolási hulladékból álló illegális hulladéklerakat.

A mai modern társadalomban, főleg a környezettudatosság jegyében egyre több csomagolásmentes üzlet nyílik országszerte, ahol saját dobozban, üvegben kimérve lehet kapni csokoládékat, aszalványokat és magvakat. Ha valaki közelében esetleg nem lenne ilyesmi bolt, akkor sem kell elszomorodni, a piacokon is rengeteg finomsággal találkozhatunk. Természetesen a nagyon tudatos vásárló még itt is figyel arra, hogy olyan gyümölcsöket, aszalványokat, magvakat vásároljon, aminek a megvételével nem keletkezik ökológiai lábnyom.

A házi készítésű édességeknek megvan a maga előnye. Kevés összetevőből  lehet készíteni egy ínycsiklandó, egészséges desszertet, és amire szükség lesz az alapanyagokon kívül, az egy botmixer, vagy aprító, esetleg turmixgép. Abban az esetben, ha a partnerünk nem édesszájú, akkor az élmény ajándék jó ötlet lehet. Ilyen lehet egy wellness hétvége, színház, mozi, esetleg  egy koncert.

A fejlődő technikáknak köszönhetően elektronikus jegyvásárlás esetében bizonyos helyeken, okostelefonon történő jegy bemutatást is elfogadnak. Ilyen hely például Budapesten a Művészetek Palotája. Bár én úgy tudom, hogy ez nem mindenhol lehetséges még, viszont vásárlás előtt érdemes utána járni. Amennyiben elfogadott az okostelefon által bemutatott jegy, ez esetben nem jár papíralapú hulladékkal az adott élményajándék. Ugyanakkor elterjedtebb lett a tárgyi és egyéb ajándékok helyett a jótékonykodás, amikor az összeg egy tényleg hasznos célt szolgál.

Akárhogy nézzük, de a legtöbb Valentin napi ajándék hulladéktelepeken végzi. Sokszor újrahasznosítatlanul.

Akárhogy nézzük, de a legtöbb Valentin napi ajándék hulladéktelepeken végzi. Sokszor újrahasznosítatlanul.

Egy olyan Egyesületnek vagy Alapítványnak adományozni, akiknek a világnézete azonos a saját elképzeléseinkkel, igen nemes gesztus a környezettudatosság jegyében. Hiszen a befolyt összeg nem felesleges dologra menne el, hanem egy hasznos célt szolgálna, gondolva embertársainkra, vagy akár állatbarátinkra.

Bár az élmények, ajándékok tárháza végtelen, gondolnunk kell a Földünkre, a jövőnkre és arra, hogy nem feltétlen kellenek ajándékok a szeretetünk kifejezésére. A legjobb dolgok az életben ingyen vannak, az ölelés, az őszinte beszélgetés és a szeretet.  A legszebb dolog, amit bárkinek adhatunk a saját időnk. Az ilyen ajándékokkal mellélőni sem lehet és még nem is káros a környezetre nézve.

Valentin nap alkalmából bármilyen ajándék mellett is döntünk, mindig van lehetőség környezetbarát, hulladék nélküli megoldást választani.