Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tettenérések Szegeden: 1 hónap alatt 60 alkalommal - Hulladekvadasz.hu

Tettenérések Szegeden: 1 hónap alatt 60 alkalommal

A tettenérések száma hirtelen megnövekedett Szegeden, amióta a városba több szemetelési helyszínre térfigyelő kamerákat helyeztek ki. – számol be erről az RTL Klub.

Az egy hónapja alakult zöld kommandó 1 hónap alatt 60 alkalommal kapta lencsevégre a kihelyezett kamerák segítségével a tudatlanul szemetelő személyeket. A kamerák segítségével könnyedén bárkit be tudnak azonosítani. Szegedről, mint az ország több pontjáról is folyamatosan kapjuk a bejelentéseket.

Szeged szelektív hulladékgyűjtő sziget szemete. A képen látható bejelentést 2018.08.12-én publikáltuk.

Szeged szelektív hulladékgyűjtő sziget szemete. A képen látható bejelentést 2018.08.12-én publikáltuk.

A Csongrád megyei városból több ízben is a szelektív hulladékgyűjtő szigetek embertelen állapotairól kaptunk bejelentéseket, viszont tettesekről készült felvételeket nem. Sajnos sokan mára már természetesnek veszik, ha egy lakos éppen a szelektív hulladékgyűjtő sziget köré hordja a szemetét.

Megszokás vagy már a beletörődés jelei ezek? Nem tudjuk.

Viszont  a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által létrehozott zöld kommandó a tettek mezejére lépett. Mindez kiderül az RTL Klub mozgóképes riportjából.

„Ketten cipelik a gáztűzhelyet a hulladékgyűjtő sziget felé, majd az egyik konténer mellett leteszik és otthagyják.  Nem mutathatjuk az arcukat.” – mutatja be a felvételeket, Fazekas Andrea, az RTL riportere.

 „Ki van táblázva, ki van matricázva, hogy tilos, de nem foglalkoznak vele” – mondja mindezt, Gémes Ferenc rendészeti vezető

A szelektív hulladékgyűjtőkre kihelyezett figyelemfelkeltő matricák se riasztják el a szemetelőket. / Fotó: rtlklub.hu

A szelektív hulladékgyűjtőkre kihelyezett figyelemfelkeltő matricák se riasztják el a szemetelőket. / Fotó: rtlklub.hu

A tudósításban az is elhangzik, hogy a zöld kommandó felvételei alapján köztisztasági szabálysértés miatt feljelentést tesz a kormányhivatalnál. Tavaly egész évben 100 feljelentést tettek, addig a zöld kommandó működése óta, vagyis egy hónap alatt már 60 alkalommal. A szemetelők a videófelvételek alapján könnyebb az illegális szemetelés bizonyítása. A szabálytalankodó akár 10 000 forintos,  a visszaesők 50 000 forintos bírságot is kaphatnak. A zöld kommandó januárban tette a feljelentések ez az ügyek kivizsgálására 30 napja van a kormányhivatalnak

A tanulság az, hogy a szemtelési tettenérések Szegeden is elkezdődtek. Bízunk benne, hogy nem csak hosszú, hanem rövid távon is elrettentő hatást érnek el vele az illetékes szervek.

A JÖN Alapítványunk tavaly egy nyílt levélben hívta fel, Áder János Köztársasági elnök úr figyelmét a szemetelés és az illegális hulladéklerakások nemzetgazdasági problémájára. A levélben a probléma bemutatásán túl a megoldásaink között országos zöld kommandó, vagy úgynevezett „szemétzsaruk” szerv felállítását javasoltuk. A nyílt levél elérhető a környezetvédelmi szervezetünk honlapján ide kattintva.

A Szemetelők levadászva videónkban bemutatjuk a probléma gyökereit, a szemetelőket.

 

You may also like...