Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Tettenérések Szegeden: 1 hónap alatt 60 alkalommal

A tettenérések száma hirtelen megnövekedett Szegeden, amióta a városba több szemetelési helyszínre térfigyelő kamerákat helyeztek ki. – számol be erről az RTL Klub.

Az egy hónapja alakult zöld kommandó 1 hónap alatt 60 alkalommal kapta lencsevégre a kihelyezett kamerák segítségével a tudatlanul szemetelő személyeket. A kamerák segítségével könnyedén bárkit be tudnak azonosítani. Szegedről, mint az ország több pontjáról is folyamatosan kapjuk a bejelentéseket.

Szeged szelektív hulladékgyűjtő sziget szemete. A képen látható bejelentést 2018.08.12-én publikáltuk.

Szeged szelektív hulladékgyűjtő sziget szemete. A képen látható bejelentést 2018.08.12-én publikáltuk.

A Csongrád megyei városból több ízben is a szelektív hulladékgyűjtő szigetek embertelen állapotairól kaptunk bejelentéseket, viszont tettesekről készült felvételeket nem. Sajnos sokan mára már természetesnek veszik, ha egy lakos éppen a szelektív hulladékgyűjtő sziget köré hordja a szemetét.

Megszokás vagy már a beletörődés jelei ezek? Nem tudjuk.

Viszont  a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által létrehozott zöld kommandó a tettek mezejére lépett. Mindez kiderül az RTL Klub mozgóképes riportjából.

“Ketten cipelik a gáztűzhelyet a hulladékgyűjtő sziget felé, majd az egyik konténer mellett leteszik és otthagyják.  Nem mutathatjuk az arcukat.” – mutatja be a felvételeket, Fazekas Andrea, az RTL riportere.

 “Ki van táblázva, ki van matricázva, hogy tilos, de nem foglalkoznak vele” – mondja mindezt, Gémes Ferenc rendészeti vezető

A szelektív hulladékgyűjtőkre kihelyezett figyelemfelkeltő matricák se riasztják el a szemetelőket. / Fotó: rtlklub.hu

A szelektív hulladékgyűjtőkre kihelyezett figyelemfelkeltő matricák se riasztják el a szemetelőket. / Fotó: rtlklub.hu

A tudósításban az is elhangzik, hogy a zöld kommandó felvételei alapján köztisztasági szabálysértés miatt feljelentést tesz a kormányhivatalnál. Tavaly egész évben 100 feljelentést tettek, addig a zöld kommandó működése óta, vagyis egy hónap alatt már 60 alkalommal. A szemetelők a videófelvételek alapján könnyebb az illegális szemetelés bizonyítása. A szabálytalankodó akár 10 000 forintos,  a visszaesők 50 000 forintos bírságot is kaphatnak. A zöld kommandó januárban tette a feljelentések ez az ügyek kivizsgálására 30 napja van a kormányhivatalnak

A tanulság az, hogy a szemtelési tettenérések Szegeden is elkezdődtek. Bízunk benne, hogy nem csak hosszú, hanem rövid távon is elrettentő hatást érnek el vele az illetékes szervek.

A JÖN Alapítványunk tavaly egy nyílt levélben hívta fel, Áder János Köztársasági elnök úr figyelmét a szemetelés és az illegális hulladéklerakások nemzetgazdasági problémájára. A levélben a probléma bemutatásán túl a megoldásaink között országos zöld kommandó, vagy úgynevezett “szemétzsaruk” szerv felállítását javasoltuk. A nyílt levél elérhető a környezetvédelmi szervezetünk honlapján ide kattintva.

A Szemetelők levadászva videónkban bemutatjuk a probléma gyökereit, a szemetelőket.

 

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek