Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Cigicsikkmentes strand? - Tiltják a dohányzást az amerikai partokon - Hulladekvadasz.hu

Cigicsikkmentes strand? – Tiltják a dohányzást az amerikai partokon

A cigicsikkmentes strand képének a megőrzésére az Egyesült Államokban már több mint 300 településen tilos a tengerpartokon dohányzás.

A Hulladékvadász februárban kiemelten foglalkozik a problémával a Cigicsikkmentes Február keretein belül, amely kihíváshoz bárki könnyedén csatlakozhat, szebbé és egészségesebbé téve ezzel környezetünket.

Ezért most egy időre felejtsük is el a műanyag palackokat, kupakokat, műanyag zacskókat és a szívószálakat. A cigaretta csikkek ugyanis sokkal károsabbak és nagyobb problémát okoznak, ezek szennyezik ugyanis az óceánt a legnagyobb mértékben – szerk.

A levegő és a víz szennyezés az emberi tevékenység következménye. A Föld ökoszisztémájának pusztulása pedig a szárazföldön kezdődik, a felelősség pedig kivétel nélkül minden egyes lakóját terheli.

Mára már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a világ óceánjai támadás alatt állnak. Az óceánok a föld vizének 97 százalékát tartalmazzák és a Föld felszínének 71 százalékát fedik le, de egyre inkább kezdenek az emberiség szemétkosarává válni. A cigaretta csikkek pedig a legnagyobb veszélyt jelentik, hiszen a legtöbb eldobott szemét a filterekből keletkezik.

Cigicsikkmentes strand

Minden évben 5,6 billió cigarettaszűrőt gyártanak, a filterek cellulóz-acetátból készülnek. Sajnos az elszívott cigaretták körülbelül 60 százalékát eldobálják a dohányosok, a nagy többségük pedig végül az óceánba került.

A washingtoni székhelyű Ocean Conservancy nevű nonprofit környezetvédelmi szervezet szerint a világ strandjain és vizeiben messzemenően a cigicsikkek jelentik a legnagyobb szennyezést.

Azonnali hatás az óceánra

Ezeknek a kicsi és felelőtlenül eldobált csikkeknek nem is gondolnák, hogy mekkora hatása van a környezetünkre.

Vegyük csak a tengeri madarakat és más tengeri állatokat, amelyek ösztönösen megesznek minden kicsi, világos ás színes dolgot, így nem tudják megkülönböztetni a természetes táplálékukat a cigarettacsikkektől. Ez azért jelent problémát, mert a csikkekben biológiailag nem lebomló szűrő és rengeteg mérgező anyag található.

Cigicsikkmentes strand

A csikkek veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak, például nikotint, ólmot és arzént, amelyek a vizekbe kerülve kioldódnak a filterekból, súlyosan mérgezve azokat.

Az eldobott szűrők ráadásul veszélyt jelentenek a háziállatokra, gyerekekre és a vadvilágra is.

A strandok pedig nem hamutartók, az Ocean Conservancy mégis több mint 60 millió csikket gyűjtött össze a nyolcvanas évek óta a tengerpartokról. A küzdelem pedig végeláthatatlan. Az American Ocean Advocacy Group (Amerikai Óceánvédő Csoport) szerint kétségtelen, hogy a strandokon való szemétszedéskor minden alkalommal a csikkek teszik ki a hulladék nagy részét.

Tiltsák be a dohányzást a strandokon? Elérhető-e így a cigicsikkmentes strand álma? – Sok kérdés merül fel bennünk.

A dohányzásból származó hulladék globális problémát jelent, amelyet szigorúbb jogszabályokkal, a közösségek felvilágosításával, szigorúbb dohányzási korlátozásokkal és a füstmentes strandok számának növelésével lehet megoldani.

A cigicsikkes partok felelőse a cigicsikket eldobáló dohányosok. Cigicsikkmentes strand csak nélkülük elképzelhető. / Fotó: surfertoday.com

A cigicsikkes partok felelőse a cigicsikket eldobáló dohányosok. Cigicsikkmentes strand csak nélkülük elképzelhető. / Fotó: surfertoday.com

Hiszen felmerül a kérdés, ha nem gyújthatunk rá egy hivatalban, miért szabad ugyanezt megtenni a nyilvános helyeken, például a parton? Ennek megfelelően a világon egyre több olyan tengerparti strand van, ahol tilos a dohányzás.

Az American Nonsmokers’ Rights Foundation (Amerikai Nemdohányzók Jogvédő Egyesülete) adatai szerint több mint 315 egyesült államokbeli város strandjain tilos rágyújtani. Ebből 64 Kaliforniában, 68 Massachusettsben található.

A dohányhulladék hatalmas problémát jelent még azokon a strandokon is, ahol vannak kihelyezett kukák. Sokakat ugyanis ez egyáltalán nem zavar a szemetelésben. A homokba dobott csikkek viszont szinte azonnal káros hatással vannak a strandra, nem sokkal később pedig a hullámok a tengerbe mossák a filtereket.

Egy 2021-re tervezett szabályozás szerint a dohányipari cégeknek a cigicsikkek begyűjtéséhez és azok ártalmatlanításához is hozzá kell járulniuk.

A probléma egyre sürgetőbb, a világ legnagyobb dohányipari cégei, köztük a Philip Morris International, a British American Tobacco, az Imperial Brands, az Altria Group és a Japan Tobacco mégis megtagadták, hogy a cigarettacsikkek eltakarításával kapcsolatos költségek miatt külön adót kelljen fizetniük.

A közegészségügy és a természeti erőforrások szennyezésének növekvő aggályai azonban jelentős nyomást gyakorolnak a dohányiparra, a világ óceánjaiban zajló katasztrófának ugyanis minél hamarabb véget kell vetni.

Egyetlen cigaretta nagyjából 600 különböző anyagot tartalmaz, miután elszívjuk, az a szám az égés során 4000 nőhet, ezek közül ráadásul 69 bizonyítottan rákkeltő. A dohányzás világszerte több mint 7 millió ember halálát okozza, az amerikaiaknak pedig 15,5 százaléka dohányzik. Magyarországon is súlyos a helyzet, a dohányzás.hu adatai szerint 19 percenként egy, naponta 77, évente pedig 28 ezer honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással.

Vajon a tiltáson kívül másképp nem lehet elérni a cigicsikkmentes strand tiszta képét? Mi nem vagyok ellene a tiltásoknak, de ha csak az oldja meg a problémát, akkor nincs mást tenni. Minden fejben dől el. 

Forrás: Surfer Today

You may also like...