Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Cigicsikkmentes strand? – Tiltják a dohányzást az amerikai partokon

A cigicsikkmentes strand képének a megőrzésére az Egyesült Államokban már több mint 300 településen tilos a tengerpartokon dohányzás.

A Hulladékvadász februárban kiemelten foglalkozik a problémával a Cigicsikkmentes Február keretein belül, amely kihíváshoz bárki könnyedén csatlakozhat, szebbé és egészségesebbé téve ezzel környezetünket.

Ezért most egy időre felejtsük is el a műanyag palackokat, kupakokat, műanyag zacskókat és a szívószálakat. A cigaretta csikkek ugyanis sokkal károsabbak és nagyobb problémát okoznak, ezek szennyezik ugyanis az óceánt a legnagyobb mértékben – szerk.

A levegő és a víz szennyezés az emberi tevékenység következménye. A Föld ökoszisztémájának pusztulása pedig a szárazföldön kezdődik, a felelősség pedig kivétel nélkül minden egyes lakóját terheli.

Mára már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a világ óceánjai támadás alatt állnak. Az óceánok a föld vizének 97 százalékát tartalmazzák és a Föld felszínének 71 százalékát fedik le, de egyre inkább kezdenek az emberiség szemétkosarává válni. A cigaretta csikkek pedig a legnagyobb veszélyt jelentik, hiszen a legtöbb eldobott szemét a filterekből keletkezik.

Cigicsikkmentes strand

Minden évben 5,6 billió cigarettaszűrőt gyártanak, a filterek cellulóz-acetátból készülnek. Sajnos az elszívott cigaretták körülbelül 60 százalékát eldobálják a dohányosok, a nagy többségük pedig végül az óceánba került.

A washingtoni székhelyű Ocean Conservancy nevű nonprofit környezetvédelmi szervezet szerint a világ strandjain és vizeiben messzemenően a cigicsikkek jelentik a legnagyobb szennyezést.

Azonnali hatás az óceánra

Ezeknek a kicsi és felelőtlenül eldobált csikkeknek nem is gondolnák, hogy mekkora hatása van a környezetünkre.

Vegyük csak a tengeri madarakat és más tengeri állatokat, amelyek ösztönösen megesznek minden kicsi, világos ás színes dolgot, így nem tudják megkülönböztetni a természetes táplálékukat a cigarettacsikkektől. Ez azért jelent problémát, mert a csikkekben biológiailag nem lebomló szűrő és rengeteg mérgező anyag található.

Cigicsikkmentes strand

A csikkek veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak, például nikotint, ólmot és arzént, amelyek a vizekbe kerülve kioldódnak a filterekból, súlyosan mérgezve azokat.

Az eldobott szűrők ráadásul veszélyt jelentenek a háziállatokra, gyerekekre és a vadvilágra is.

A strandok pedig nem hamutartók, az Ocean Conservancy mégis több mint 60 millió csikket gyűjtött össze a nyolcvanas évek óta a tengerpartokról. A küzdelem pedig végeláthatatlan. Az American Ocean Advocacy Group (Amerikai Óceánvédő Csoport) szerint kétségtelen, hogy a strandokon való szemétszedéskor minden alkalommal a csikkek teszik ki a hulladék nagy részét.

Tiltsák be a dohányzást a strandokon? Elérhető-e így a cigicsikkmentes strand álma? – Sok kérdés merül fel bennünk.

A dohányzásból származó hulladék globális problémát jelent, amelyet szigorúbb jogszabályokkal, a közösségek felvilágosításával, szigorúbb dohányzási korlátozásokkal és a füstmentes strandok számának növelésével lehet megoldani.

A cigicsikkes partok felelőse a cigicsikket eldobáló dohányosok. Cigicsikkmentes strand csak nélkülük elképzelhető. / Fotó: surfertoday.com

A cigicsikkes partok felelőse a cigicsikket eldobáló dohányosok. Cigicsikkmentes strand csak nélkülük elképzelhető. / Fotó: surfertoday.com

Hiszen felmerül a kérdés, ha nem gyújthatunk rá egy hivatalban, miért szabad ugyanezt megtenni a nyilvános helyeken, például a parton? Ennek megfelelően a világon egyre több olyan tengerparti strand van, ahol tilos a dohányzás.

Az American Nonsmokers’ Rights Foundation (Amerikai Nemdohányzók Jogvédő Egyesülete) adatai szerint több mint 315 egyesült államokbeli város strandjain tilos rágyújtani. Ebből 64 Kaliforniában, 68 Massachusettsben található.

A dohányhulladék hatalmas problémát jelent még azokon a strandokon is, ahol vannak kihelyezett kukák. Sokakat ugyanis ez egyáltalán nem zavar a szemetelésben. A homokba dobott csikkek viszont szinte azonnal káros hatással vannak a strandra, nem sokkal később pedig a hullámok a tengerbe mossák a filtereket.

Egy 2021-re tervezett szabályozás szerint a dohányipari cégeknek a cigicsikkek begyűjtéséhez és azok ártalmatlanításához is hozzá kell járulniuk.

A probléma egyre sürgetőbb, a világ legnagyobb dohányipari cégei, köztük a Philip Morris International, a British American Tobacco, az Imperial Brands, az Altria Group és a Japan Tobacco mégis megtagadták, hogy a cigarettacsikkek eltakarításával kapcsolatos költségek miatt külön adót kelljen fizetniük.

A közegészségügy és a természeti erőforrások szennyezésének növekvő aggályai azonban jelentős nyomást gyakorolnak a dohányiparra, a világ óceánjaiban zajló katasztrófának ugyanis minél hamarabb véget kell vetni.

Egyetlen cigaretta nagyjából 600 különböző anyagot tartalmaz, miután elszívjuk, az a szám az égés során 4000 nőhet, ezek közül ráadásul 69 bizonyítottan rákkeltő. A dohányzás világszerte több mint 7 millió ember halálát okozza, az amerikaiaknak pedig 15,5 százaléka dohányzik. Magyarországon is súlyos a helyzet, a dohányzás.hu adatai szerint 19 percenként egy, naponta 77, évente pedig 28 ezer honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással.

Vajon a tiltáson kívül másképp nem lehet elérni a cigicsikkmentes strand tiszta képét? Mi nem vagyok ellene a tiltásoknak, de ha csak az oldja meg a problémát, akkor nincs mást tenni. Minden fejben dől el. 

Forrás: Surfer Today

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek