Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Számlák a szemétben | Vecsési kommandó lecsapott

A számlák a szemétben sok esetben nem jelentik azt, hogy a szemetelő egyben a számla tulajdonosa is. Viszont vannak beismeréssel egyelő esetek.

2019 január eleje egy szép vasárnapi reggel Vecsésre nem csak a hó érkezett meg, hanem a hó eséssel körülbelül 3 m2 sitt, szemét és mindenféle hulladék is egy vecsési külterületre. A Vecsésen működő mezőőrség fedezte fel a reggeli terület bejáráson. A vecsési Hulladékkommandó vezetője, Krojher Gabriella, Csaja Tibor mezőőrrel kiment a szemetet átvizsgálni és az elkövetőkre utaló névvel és címmel ellátott számlákat találtak a nagy kupac szeméthalmazban.

A januárban hulladékkal beszennyezett helyszínt még a hó se takarta el.

A januárban hulladékkal beszennyezett helyszínt még a hó se takarta el.

Másnap a Közterület felügyelet a talált bizonyítékok alapján felkereste a illegális szemeteléssel gyanúsítható elkövetőt. Az elmondása alapján valakinek fizetett, hogy a bányába szállítsa el a ház körül felgyülemlett feleslegessé vált lomokat és háztartási szemetet, ami nem érkezett meg a kitűzött helyére.

A szemétkupacban rengeteg személyes elérhetőséget, számlákat találtak.

A szemétkupacban rengeteg személyes elérhetőséget, számlákat találtak.

Az illető nem tudta megnevezni a megbízott személy nevét, viszont vállalta, hogy felügyelet mellette elszállítja a szemetet a közelben működő legális szemétbányába, csak hogy a feljelentés általi pénz büntetést megússza.

A mezőőrség árgus szemei által követve 2 napon belül a szemét összeszedése megtörtént és a gyáli bányába elszállításra került.

“Jó beszámolni a hatóságok és vecsési önkéntesek által működtetett Hulladékkommandó újabb sikeréről. A munkánknak  köszönhetően Vecsés külterületén 3 év alatt tizedére csökkent az illegális szemét lerakása. Lelkesen és kitartóan végezzük a továbbiakban is a felderítéséket és bízunk, hogy egyre kevesebb szeméttel találkozunk.” – Krojher Gabriella Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó vezetője

Nekünk meg nagy öröm beszámolni az ilyen apró, de szerintünk egyben hatalmas sikerről. Természetesen a vecsési alakulat itt nem áll le, hiszen gőzerővel szervezi a márciusi Teszedd eseményüket, sőt áprilisban is megmozdulnak, a SzeddTeVecsés eseménnyel. További sok sikert kívánunk a Vecsési Hulladékkommandó önkéntes csapatának.

Az Őrzők rovatunkban a Vecsési Kommandóhoz hasonló szervezeteket mutatunk be.

Azt mindenképpen ki kell emelnünk, hogy a számlák vagy más elérhetőségek nem bizonyítóerejűek. Sok esetben csak a szembesítés segíthet, mint a bemutatott vecsési esetnél.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek