Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Glastonbury fesztiválon betiltják a műanyag palackot - Hulladekvadasz.hu

Glastonbury fesztiválon betiltják a műanyag palackot

A Glastonbury fesztiválon 2019-től betiltott dolog lesz a műanyag palack, ahol a fesztiválozok átlagosan évente 1,3 millió műanyag palackot használtak el.

Felismerte a műanyag hulladékok problémáját a világ egyik legnevesebb fesztivál szervezői, ezért lépettek az ügyben és az idei rendezvényről száműzték a PET-palackokat.

A Glastonbury fesztiválozói kerülgetik a több tonna szétdobált hulladékot. / Fotó: Matt Cardy/Getty Images

A Glastonbury fesztiválozói kerülgetik a több tonna szétdobált hulladékot. / Fotó: Matt Cardy/Getty Images

Remélhetőleg a pozitív példára más fesztiválok is felfigyelnek, hiszen a műanyag egyre nagyobb környezetvédelmi problémát okoz világszerte, az óceánok egyre nagyobb veszélyben vannak, sőt, már a legeldugottabb helyeken is feltűnt az emberek szemete.

A híres Glastonbury fesztivál idén már nem árusít egyszer használatos vizes palackokat, hogy ezzel is csökkentse a rendezvény alatt termelt hulladékmennyiséget. A brit Glastonbury ugyanis szinte majdnem ugyanolyan híres a fesztivál végén felhalmozódó szemétről, a leselejtezett sátrakról és műanyaggal teledobált mezőkről, mint a zenei programról.

2019-ben azonban a szervezők változtatni akarnak a kialakult képen és betiltják a műanyag palackokat a fesztiválon. Hivatalosan is bejelentették, hogy ebben az évben nem árusítanak egyszer használatos műanyagokat a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.

Csak 2017-ben ugyanis a fesztiválozók 1,3 millió műanyag palackot használtak el.

„Nyilvánvalóan mindannyian harcolunk a műanyag hulladékok ellen, ami óriási feladat, de már késésben vagyunk, és azonnali lépéseket kell tennünk a helyes irányba” – mondta Emily Eavis, a fesztivál társszervezője, és az alapító Michael Eavis legfiatalabb lánya.

„Hatalmas mennyiségű műanyag palackon kellett átvágnunk magunkat a fesztivál végén, és amikor képeket látsz az eldobott palackokkal teleszólt koncerthelyszínekről, az eléggé beleég az emlékezetedbe” – tette hozzá. „Egész évben dolgoztunk rajta. Rengeteg időt töltöttünk 2018-ban az újítás logisztikájával, beszállítókkal, piaci vezetőkkel és területrendezőkkel egyeztettünk” – árulta el Eavis.

„Jelenleg az ivóvizes palackokkal foglalkozunk, és arra ösztönözzük az embereket, hogy hozzák el a saját újrahasználható palackjukat, de a helyszínen is lesznek többször használatos üvegek” – mondta a megvalósításról a szervező.

A Föld Barátai szervezet szóvivője szerint ez fontos lépés, de ennél is sokkal többet kell tenni a fesztiválokkal kapcsolatos hulladékkezelési ügyekben. Hozzátette azonban azt is, hogy a Glastonbury kezdeményezését mindenképpen folytatni kell, mert jó irányt mutat a többi fesztiválnak is. „Itt az ideje, hogy minden fesztivál esetében elgondolkozzunk olyan dolgokról, mint a műanyag élelmiszeres dobozok, evőeszközök, illetve, hogy a fesztiválozókat arra buzdítsuk: hagyjanak fel a műanyagból, műszálból készült divatos, csak a fesztiválokon viselt ruhák hordásával. Az is fontos, hogy az olyan fesztiválkellékeket, mint például a sátrakat ne hagyják maguk után a mezőn.”

A Greenpeace becslései szerint világszerte évente 12,7 millió tonna műanyag kerül az óceánba. A 2017-es Glastonbury Fesztivál több mint 1 millió műanyag palackot adtak el, ezért a szervezők szerint muszáj leállni az eladásokkal.

Nagy takarítás a brit Glastonbury fesztivál után. / Fotó: Alamy

Nagy takarítás a brit Glastonbury fesztivál után. / Fotó: Alamy

A szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy saját, sokszor használható kulacsukat vigyék a fesztiválra és azt a helyszínen elhelyezett szabadon használható vizes csapokon töltsék újra. Elmondták, hogy növelni fogják a vízosztó kioszkok számát is, ahol a palackokat fel lehet tölteni, vagy ahol egész egyszerűen meg lehet inni egy pohár vizet. Az újrahasználható palackokat minden árusítónál meg lehet majd venni a fesztivál területén, hiszen ők korábban műanyag palackokban adták el a vizet vagy üdítőket. Az újrahasznosítható műanyag hulladékot pedig újra fogják hasznosítani.

A fellépőket a backstage-ben szintén műanyagmentes kiszolgálás fogadja majd, fémpalackos italokkal és újrahasználható vizes üvegekkel.

Korábban a fesztivál már betiltotta a műanyag evőeszközök és tányérok használatát a vendéglátók számára, mindent komposztálható eszközökkel kellett helyettesíteniük. A szervezők megjegyezték, hogy már műanyag szívószálak sincsenek, azokat papírral helyettesítették. Az egyszer használatos műanyag poharaktól is megszabadultak, a karszalagok pedig textilből készülnek.

A műanyaghulladék problémájával kapcsolatos cikkeink ide kattintva elérhetőek.

De nem csak a Glastonbury próbálja meg tartani a lépést a korral, a Northamptonshire-ben megrendezett Shambala fesztivál is tett már a műanyag betiltásáért. Már nem árulnak eldobható műanyag pohárban italokat, csak újrahasznosíthatókban és már műanyag szívószálat sem találni a rendezvényen. Nincsenek műanyagban felszolgált ételek és a mártásokat sem egyszer használatos zacskókba teszik.

Richard Thompson, a Plymouth Egyetem tengerbiológus professzora szeretne több részletet megtudni a dologról, de szerinte már ez is hatalmas lépés a fesztiválok részéről. Hozzátette, hogy fontos, hogy az egyszer használatos műanyagokat minden lehetséges helyen újrahasznosítható dolgokkal cseréljük fel. „Ha van üzenetünk az ipar számára, az felnyithatja a gyártók szemét is, hogy ha nem állnak át az újrahasznosítható csomagolóanyagokra, az emberek egész egyszerűen nem fogják megvenni a termékeiket.

A Glastonbury fesztivál példáját remélhetőleg hamarosan több fesztivál is átveszi, hogy a buli ne legyen egyenlő a műanyagáradattal.

Forrás: The Guardian

You may also like...