Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Glastonbury fesztiválon betiltják a műanyag palackot

A Glastonbury fesztiválon 2019-től betiltott dolog lesz a műanyag palack, ahol a fesztiválozok átlagosan évente 1,3 millió műanyag palackot használtak el.

Felismerte a műanyag hulladékok problémáját a világ egyik legnevesebb fesztivál szervezői, ezért lépettek az ügyben és az idei rendezvényről száműzték a PET-palackokat.

A Glastonbury fesztiválozói kerülgetik a több tonna szétdobált hulladékot. / Fotó: Matt Cardy/Getty Images

A Glastonbury fesztiválozói kerülgetik a több tonna szétdobált hulladékot. / Fotó: Matt Cardy/Getty Images

Remélhetőleg a pozitív példára más fesztiválok is felfigyelnek, hiszen a műanyag egyre nagyobb környezetvédelmi problémát okoz világszerte, az óceánok egyre nagyobb veszélyben vannak, sőt, már a legeldugottabb helyeken is feltűnt az emberek szemete.

A híres Glastonbury fesztivál idén már nem árusít egyszer használatos vizes palackokat, hogy ezzel is csökkentse a rendezvény alatt termelt hulladékmennyiséget. A brit Glastonbury ugyanis szinte majdnem ugyanolyan híres a fesztivál végén felhalmozódó szemétről, a leselejtezett sátrakról és műanyaggal teledobált mezőkről, mint a zenei programról.

2019-ben azonban a szervezők változtatni akarnak a kialakult képen és betiltják a műanyag palackokat a fesztiválon. Hivatalosan is bejelentették, hogy ebben az évben nem árusítanak egyszer használatos műanyagokat a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.

Csak 2017-ben ugyanis a fesztiválozók 1,3 millió műanyag palackot használtak el.

„Nyilvánvalóan mindannyian harcolunk a műanyag hulladékok ellen, ami óriási feladat, de már késésben vagyunk, és azonnali lépéseket kell tennünk a helyes irányba” – mondta Emily Eavis, a fesztivál társszervezője, és az alapító Michael Eavis legfiatalabb lánya.

„Hatalmas mennyiségű műanyag palackon kellett átvágnunk magunkat a fesztivál végén, és amikor képeket látsz az eldobott palackokkal teleszólt koncerthelyszínekről, az eléggé beleég az emlékezetedbe” – tette hozzá. „Egész évben dolgoztunk rajta. Rengeteg időt töltöttünk 2018-ban az újítás logisztikájával, beszállítókkal, piaci vezetőkkel és területrendezőkkel egyeztettünk” – árulta el Eavis.

„Jelenleg az ivóvizes palackokkal foglalkozunk, és arra ösztönözzük az embereket, hogy hozzák el a saját újrahasználható palackjukat, de a helyszínen is lesznek többször használatos üvegek” – mondta a megvalósításról a szervező.

A Föld Barátai szervezet szóvivője szerint ez fontos lépés, de ennél is sokkal többet kell tenni a fesztiválokkal kapcsolatos hulladékkezelési ügyekben. Hozzátette azonban azt is, hogy a Glastonbury kezdeményezését mindenképpen folytatni kell, mert jó irányt mutat a többi fesztiválnak is. „Itt az ideje, hogy minden fesztivál esetében elgondolkozzunk olyan dolgokról, mint a műanyag élelmiszeres dobozok, evőeszközök, illetve, hogy a fesztiválozókat arra buzdítsuk: hagyjanak fel a műanyagból, műszálból készült divatos, csak a fesztiválokon viselt ruhák hordásával. Az is fontos, hogy az olyan fesztiválkellékeket, mint például a sátrakat ne hagyják maguk után a mezőn.”

A Greenpeace becslései szerint világszerte évente 12,7 millió tonna műanyag kerül az óceánba. A 2017-es Glastonbury Fesztivál több mint 1 millió műanyag palackot adtak el, ezért a szervezők szerint muszáj leállni az eladásokkal.

Nagy takarítás a brit Glastonbury fesztivál után. / Fotó: Alamy

Nagy takarítás a brit Glastonbury fesztivál után. / Fotó: Alamy

A szervezők mindenkit arra biztatnak, hogy saját, sokszor használható kulacsukat vigyék a fesztiválra és azt a helyszínen elhelyezett szabadon használható vizes csapokon töltsék újra. Elmondták, hogy növelni fogják a vízosztó kioszkok számát is, ahol a palackokat fel lehet tölteni, vagy ahol egész egyszerűen meg lehet inni egy pohár vizet. Az újrahasználható palackokat minden árusítónál meg lehet majd venni a fesztivál területén, hiszen ők korábban műanyag palackokban adták el a vizet vagy üdítőket. Az újrahasznosítható műanyag hulladékot pedig újra fogják hasznosítani.

A fellépőket a backstage-ben szintén műanyagmentes kiszolgálás fogadja majd, fémpalackos italokkal és újrahasználható vizes üvegekkel.

Korábban a fesztivál már betiltotta a műanyag evőeszközök és tányérok használatát a vendéglátók számára, mindent komposztálható eszközökkel kellett helyettesíteniük. A szervezők megjegyezték, hogy már műanyag szívószálak sincsenek, azokat papírral helyettesítették. Az egyszer használatos műanyag poharaktól is megszabadultak, a karszalagok pedig textilből készülnek.

A műanyaghulladék problémájával kapcsolatos cikkeink ide kattintva elérhetőek.

De nem csak a Glastonbury próbálja meg tartani a lépést a korral, a Northamptonshire-ben megrendezett Shambala fesztivál is tett már a műanyag betiltásáért. Már nem árulnak eldobható műanyag pohárban italokat, csak újrahasznosíthatókban és már műanyag szívószálat sem találni a rendezvényen. Nincsenek műanyagban felszolgált ételek és a mártásokat sem egyszer használatos zacskókba teszik.

Richard Thompson, a Plymouth Egyetem tengerbiológus professzora szeretne több részletet megtudni a dologról, de szerinte már ez is hatalmas lépés a fesztiválok részéről. Hozzátette, hogy fontos, hogy az egyszer használatos műanyagokat minden lehetséges helyen újrahasznosítható dolgokkal cseréljük fel. „Ha van üzenetünk az ipar számára, az felnyithatja a gyártók szemét is, hogy ha nem állnak át az újrahasznosítható csomagolóanyagokra, az emberek egész egyszerűen nem fogják megvenni a termékeiket.

A Glastonbury fesztivál példáját remélhetőleg hamarosan több fesztivál is átveszi, hogy a buli ne legyen egyenlő a műanyagáradattal.

Forrás: The Guardian

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek