Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Luffatök, amiből mosogatószivacs készíthető

A luffatök a kertünk sokoldalú zöldsége, ami amellett, hogy többféleképpen fogyasztható még mosogatószivacs is készíthető belőle. Éljen a Tudatos Tavasz!

Tóth Andi, a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonya bemutatja saját kezei által ültetett, majd felnevelt luffatökét, majd az abból készült mosogatószivacsát. Ezzel sokakat inspirálhat a JÖN Alapítvány Tudatos Tavasz a Jövő Öko-Nemzedékéért szemléletformáló kampányhoz, amiben a kertészkedés kiemelt szerepet játszik.

Luffatök palánta.

Luffatök palánta.

Év elején írtam nektek arról, hogy miként lehet megvalósítani a hulladék nélküli mosogatást. Mutattam pár alternatív megoldást a műanyag szivacsra is. Nekem egyértelműen a luffa szivacs lett a kedvencem, amit alkalmanként mosogatókefével vagy fém dörzsivel egészítek ki.

A luffatök szivacs amiatt is szuper dolog, mert egy kis kertes házban, vagy egy teraszon, nagy balkonládában is nyugodtan termeszthető. A magyar klíma kedvez neki, sok napfényre és vízre van szüksége, de megterem és beérik.

Luffatök virág.

Luffatök virág.

Amikor erről olvastam, el is határoztam, hogy kipróbálom a tök termesztést én is. Persze ne nagyüzemi termesztésre gondoljatok, csak amolyan hobbi kertbeli termesztésre.
Így is lett. Kora tavasszal kaptam egy nagy áruházban luffatök magot. Kora tavasszal kisebb ládákba ültettem a magokat. Napos, meleg helyen pihentek, heteken keresztül. Mindig figyeltem arra, hogy ne száradjon ki a föld. Már-már lemondtam róluk, amikor végre megjelentek az első kis csírák. A hatékonyság nem volt túl nagy, mert 10 db magból 2 hajtott ki. Ahogy jobban utánaolvastam, beigazolódott, hogy valóban igencsak lassú a csírázási ideje.

Luffatök termés.

Luffatök termés.

Május környékére a luffatökök elérték a kb. 30 cm hosszt, az időjárás is szép volt, így elhatároztam, hogy az oviból kikerülhetnek a végleges helyükre, a magaságyásba. Itt növekedtek egész nyáron és ősszel.
Október közepén némelyik tök sárgulni kezdett, azokat leszedtem, és lógatva hagytam őket tovább száradni. Az egyiket pedig még frissen feldolgoztam. Ez a pár tök könnyű volt, puha, érezhetően üreges belsejű. A tisztítás során kiderült, hogy tulajdonképpen akár kiszáradva, akár még frissen (de éretten), elég könnyű lehúzni a héjukat.

November elején leszedtem a maradék tököket is. Ezek óriásira nőttek, 50 cm hosszukkal és kb 10-13 cm átmérőjükkel valóban nagynak számítottak. Azonban amikor megpróbáltam megtisztítani az egyiket, kiderült, hogy még éretlen, mert a belseje meg sem közelítette azokat amikkel korábban dolgoztam.

Tény hogy ezek az óriásiak nehezek, kemények, zöldek – sejthettem volna hogy még nem érettek. Viszont így várok velük, fellógatva tárolom őket, és reménykedek, hogy a kamrámban beérnek.

A luffatök szivacsos szerkezete tökéletesen tudja helyettesíteni a szintetikus mosogatószivacsokat.

Így ezt a szemét típust is sikeresen kiiktathatod a háztartásodból, hiszen a luffaszivacs elhasználódása után (ami átlagosan fél év a saját tapasztalataim alapján), egyszerűen a komposztálóba lehet dobni.

Így néz ki a luffatök megpucolva, aminek minden elemét újra tudjuk hasznosítani.

Így néz ki a luffatök megpucolva, aminek minden elemét újra tudjuk hasznosítani.

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek