Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Luffatök, amiből mosogatószivacs készíthető - Hulladekvadasz.hu

Luffatök, amiből mosogatószivacs készíthető

A luffatök a kertünk sokoldalú zöldsége, ami amellett, hogy többféleképpen fogyasztható még mosogatószivacs is készíthető belőle. Éljen a Tudatos Tavasz!

Tóth Andi, a Háztartásom hulladék nélkül háziasszonya bemutatja saját kezei által ültetett, majd felnevelt luffatökét, majd az abból készült mosogatószivacsát. Ezzel sokakat inspirálhat a JÖN Alapítvány Tudatos Tavasz a Jövő Öko-Nemzedékéért szemléletformáló kampányhoz, amiben a kertészkedés kiemelt szerepet játszik.

Luffatök palánta.

Luffatök palánta.

Év elején írtam nektek arról, hogy miként lehet megvalósítani a hulladék nélküli mosogatást. Mutattam pár alternatív megoldást a műanyag szivacsra is. Nekem egyértelműen a luffa szivacs lett a kedvencem, amit alkalmanként mosogatókefével vagy fém dörzsivel egészítek ki.

A luffatök szivacs amiatt is szuper dolog, mert egy kis kertes házban, vagy egy teraszon, nagy balkonládában is nyugodtan termeszthető. A magyar klíma kedvez neki, sok napfényre és vízre van szüksége, de megterem és beérik.

Luffatök virág.

Luffatök virág.

Amikor erről olvastam, el is határoztam, hogy kipróbálom a tök termesztést én is. Persze ne nagyüzemi termesztésre gondoljatok, csak amolyan hobbi kertbeli termesztésre.
Így is lett. Kora tavasszal kaptam egy nagy áruházban luffatök magot. Kora tavasszal kisebb ládákba ültettem a magokat. Napos, meleg helyen pihentek, heteken keresztül. Mindig figyeltem arra, hogy ne száradjon ki a föld. Már-már lemondtam róluk, amikor végre megjelentek az első kis csírák. A hatékonyság nem volt túl nagy, mert 10 db magból 2 hajtott ki. Ahogy jobban utánaolvastam, beigazolódott, hogy valóban igencsak lassú a csírázási ideje.

Luffatök termés.

Luffatök termés.

Május környékére a luffatökök elérték a kb. 30 cm hosszt, az időjárás is szép volt, így elhatároztam, hogy az oviból kikerülhetnek a végleges helyükre, a magaságyásba. Itt növekedtek egész nyáron és ősszel.
Október közepén némelyik tök sárgulni kezdett, azokat leszedtem, és lógatva hagytam őket tovább száradni. Az egyiket pedig még frissen feldolgoztam. Ez a pár tök könnyű volt, puha, érezhetően üreges belsejű. A tisztítás során kiderült, hogy tulajdonképpen akár kiszáradva, akár még frissen (de éretten), elég könnyű lehúzni a héjukat.

November elején leszedtem a maradék tököket is. Ezek óriásira nőttek, 50 cm hosszukkal és kb 10-13 cm átmérőjükkel valóban nagynak számítottak. Azonban amikor megpróbáltam megtisztítani az egyiket, kiderült, hogy még éretlen, mert a belseje meg sem közelítette azokat amikkel korábban dolgoztam.

Tény hogy ezek az óriásiak nehezek, kemények, zöldek – sejthettem volna hogy még nem érettek. Viszont így várok velük, fellógatva tárolom őket, és reménykedek, hogy a kamrámban beérnek.

A luffatök szivacsos szerkezete tökéletesen tudja helyettesíteni a szintetikus mosogatószivacsokat.

Így ezt a szemét típust is sikeresen kiiktathatod a háztartásodból, hiszen a luffaszivacs elhasználódása után (ami átlagosan fél év a saját tapasztalataim alapján), egyszerűen a komposztálóba lehet dobni.

Így néz ki a luffatök megpucolva, aminek minden elemét újra tudjuk hasznosítani.

Így néz ki a luffatök megpucolva, aminek minden elemét újra tudjuk hasznosítani.

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...