350 MOL töltőállomás, ahol leadható a használt étolaj

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

350 MOL töltőállomás van jelenleg Magyarországon, ahol gyorsan és környezetbarát módon leadható a használt étolaj – tájékoztatott bennünket a MOL Nyrt.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

Egy tonnás csatornahulladék Pécsett, ami részben a lefolyóba öntött étolaj miatt alakult ki. / Fotó: tettyeforrashaz.hu

Egy tonnás csatornahulladék Pécsett, ami részben a lefolyóba öntött étolaj miatt alakult ki. / Fotó: tettyeforrashaz.hu

Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

A háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére teremtett ideális megoldást a MOL, amikor 2011-ben országszerte 100 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat. A lakossági igényekre reagálva folyamatosan növelte az átvevőhelyek számát, amely 2017-re 188-ra nőtt. Annak érdekében, hogy az ország minden szegletében megteremtse a lehetőséget, a MOL 2017 decemberében közel duplájára emelte az átvevőhelyek számát, újabb 168 töltőállomásán tette lehetővé a használt sütőolaj környezetbarát gyűjtését.

Számos olyan városban is létrehoztak átvevőpontokat, ahol korábban nem volt ilyen szolgáltatás. Így ma a lakosság több mint 350 MOL töltőállomáson egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól.

Fontos tudnivaló, hogy kizárólag lakossági eredetű és kiszerelésű sütőzsiradékot vesznek át a MOL töltőállomásokon. Minimális mennyiség nincs meghatározva, és bármilyen edényben leadható.

A leadott használt sütőolaj mennyisége évről évre nő. 2012-ben 80 tonnát adtak le, öt év elteltével 2017-ben 230 tonnát, 2018-ban már bőven 300 tonna felett.

A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A 350 MOL töltőállomás megtalálható a Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság a töltőállomás keresőn oldalán.

Forrás: MOL

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: