Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

350 MOL töltőállomás, ahol leadható a használt étolaj

350 MOL töltőállomás van jelenleg Magyarországon, ahol gyorsan és környezetbarát módon leadható a használt étolaj – tájékoztatott bennünket a MOL Nyrt.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

Egy tonnás csatornahulladék Pécsett, ami részben a lefolyóba öntött étolaj miatt alakult ki. / Fotó: tettyeforrashaz.hu

Egy tonnás csatornahulladék Pécsett, ami részben a lefolyóba öntött étolaj miatt alakult ki. / Fotó: tettyeforrashaz.hu

Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

A háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére teremtett ideális megoldást a MOL, amikor 2011-ben országszerte 100 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat. A lakossági igényekre reagálva folyamatosan növelte az átvevőhelyek számát, amely 2017-re 188-ra nőtt. Annak érdekében, hogy az ország minden szegletében megteremtse a lehetőséget, a MOL 2017 decemberében közel duplájára emelte az átvevőhelyek számát, újabb 168 töltőállomásán tette lehetővé a használt sütőolaj környezetbarát gyűjtését.

Számos olyan városban is létrehoztak átvevőpontokat, ahol korábban nem volt ilyen szolgáltatás. Így ma a lakosság több mint 350 MOL töltőállomáson egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól.

Fontos tudnivaló, hogy kizárólag lakossági eredetű és kiszerelésű sütőzsiradékot vesznek át a MOL töltőállomásokon. Minimális mennyiség nincs meghatározva, és bármilyen edényben leadható.

A leadott használt sütőolaj mennyisége évről évre nő. 2012-ben 80 tonnát adtak le, öt év elteltével 2017-ben 230 tonnát, 2018-ban már bőven 300 tonna felett.

A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A 350 MOL töltőállomás megtalálható a Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság a töltőállomás keresőn oldalán.

Forrás: MOL

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek