Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Őz és a XXI. század pestise, a műanyaghulladék

Szebenyi Péter

Környezetvédelmi influencer at peterszebenyi.com
Szebenyi Péter, a hulladekvadasz.hu főszerkesztője, környezetmérnök.
Szebenyi Péter

Latest posts by Szebenyi Péter (see all)

Őz műanyaghulladékkal? Igen, lassan ehhez a képhez is hozzászokhatunk, amit a minap egy természetjáró hobbifotós készített a Tiszaalpárt határoló erdőben.

A képen látható vadon élő állattal semmi különös nem lenne, ha a fején ágaskodó agancsain nem lenne egy eldobott műanyaghulladék. A képről pontosan nem lehet kivenni, hogy műanyagszatyorról vagy műanyagfóliáról van szó.

Mesebeli hajkorona? Áhh nem, csak műanyaghulladékkal "díszített" agancsok. / Fotó: Szemerédi Zoltán

Mesebeli hajkorona? Áhh nem, csak műanyaghulladékkal “díszített” agancsok. / Fotó: Szemerédi Zoltán

Az őz vélhetően az erdő környéki egyik illegális hulladéklerakásból szedhette össze az agancsát “díszítő” műanyaghulladékot vagy a környéken tevékenykedő gazdák földjeiről származó borítófólia lehet.

Sajnos nem az első alkalom, hogy arról számolunk be hogyan mérgezi, vagy pusztítja az emberiség napról napra az állatvilágot. Kezdve az óceáni élőlényektől egészen a szárazföldi élőlények nagyszámú pusztulásáig. Egyre nagyobb ez a szám, nem beszélve arról, hogy a világunk vadállat állománya is folyamatosan csökken az emberi kizsákmányoló és területhódító életviteltől.

"<yoastmark

Ez a Tisza melletti erdőben bandukoló őz esete egy a sok közül. Vajon még hány lehet, amiről egyáltalán nem tudnunk? Belegondolni se merünk!

Őz, szarvas, vaddisznó vagy bármely más vadonélő állat életéért is felelős minden ember, aki szemetével szennyezi be a tiszta környezetet.

Gondolkodjunk el azon, hogy mi lenne ha a szemetet nem eldobnánk, hanem a megfelelő helyre, hulladékgyűjtő edényzetekbe (kukákba) helyeznénk?

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyre nagyobb azon emberek tábora, akik tenni akarnak és tesznek is környezetünk megmentése érdekében.

Éppen Tiszaalpáron került megrendezésre február 10-én a tavaszváró nagytakarítás, ahol több mint 100 lelkes önkéntes részvételével takarították ki a Tisza holtágát. Nagyszerű élmény lehetett, nagyszerű emberekkel. Az eseményről szóló képes beszámoló elérhető a szemétszedés.hu társhonlapunkon.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek