Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Műanyag zacskó katasztrófa Budapest mellett

Műanyag zacskó katasztrófa helyszínén járt egy terepszemle alkalmával március 16-án a hulladékvadász csapata Budapesttől mindössze pár kilométerre.

Frissítve
2019.03.22.

A terület rendbetételéről az alábbi tájékoztatást kaptuk az FKF Nonprofit Zrt. -től:
“Tájékoztatjuk, hogy Pusztazámoron az érintett területek megtisztítását elvégeztük. Csatoltan küldjük az erről készített fotókat. Kérjük válaszunk szíves elfogadását és közzétételét!”
A terület kitakarításával az FKF is csatlakozott a nemzetközi #trashtag challenge-hez.
Köszönjük a terület takarítását a Társaság munkatársainak.

Frissítve
2019.03.19.

Az FKF Nonprofit Zrt. a kialakult állapotokkal kapcsolatban az alábbi jájékoztatást adta:
“Tájékoztatjuk, hogy a múlt heti, több napon keresztül tartó erős, sokszor viharos szél a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központból a lerakótérre telepített többméter magas kerítés ellenére a környező területekre hordta a járművekből történt ürítést követően a műanyag zacskókat.

A JÖN Alapítvány Tudatos Tavasz kampánya részeként a májusi kihívásában a hulladék nélküli vásárlásra hívja fel a figyelmet.

A JÖN Alapítvány Tudatos Tavasz kampánya részeként a májusi kihívásában a hulladék nélküli vásárlásra hívja fel a figyelmet.

A létesítmény munkatársai rögtön megkezdték, és folyamatosan végzik ezek összeszedését, azonban tekintettel a több napon keresztül tapasztalt erős szélre, illetve az érintett terület nagyságára, ez többnapos feladat. Szeles időjárás esetén a korábbi években is elfordult hasonló eset, de pár nap alatt minden alkalommal összeszedésre kerültek a szél által kihordott anyagok, ahogy most is.”

Bízunk a kialakult hulladékprobléma gyors és alapos megoldásában. A JÖN Alapítvány – Tudatos Tavasz kampányáról és a Csomagolásmentes május kihívásról a szervezet honlapján lehet tájékozódni ide kattintva.


Korábban:
2019.03.16.

Miközben a világban már több országban is betiltották a műanyag zacskók forgalmazását és használatát – sőt van olyan ország, ahol börtönbüntetés is jár már érte – addig idehaza szanaszét hevernek úton útfélen ezek a plasztikus dolgok.

Szombat délután egy megdöbbentő képsorokat közlő facebookos megosztásban Pusztazámor és Tárnok határában egy műanyag zacskó mező látványa keltette fel a hulladékvadászaink figyelmét.

Akik kocsiba pattantak és a helyszínen egy rögtönzött terepszemlét tartottak, ahol több kilométer hosszan mindent beborítanak a szél fútta műanyag zacskók és egyéb csomagolóanyagok.

Többek közt ezért is a JÖN Alapítvány májusban ismét megrendezi a Csomagolásmentes május hónapját.

A képek tanúsága szerint a fákon, a bokrokon, a mezőn, az földút menti árokban, azaz szinte mindenhol műanyag zacskók hevernek. A hulladékvadász terepszemléről készült összefoglaló videóban mindez megdöbbentőbb, mint gondolnánk.

A helyszínt beborítja a műanyag zacskók hatalmas mennyisége.

A helyszínt beborítja a műanyag zacskók hatalmas mennyisége.

A helyszíntől pár száz méterre található a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ is. A kérdés csak az, hogy ennyi csomagolási hulladék hogyan kerülhetett erre a mezőgazdasági területre?

Hulladék jellege: kommunális, műanyag hulladék.

Helyszín: 47.369424, 18.812488

A környezetvédelmi szervezetünk tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezi a Csomagolásmentes május kihívását, a Tudatos Tavasz a Jövő Öko Nemzedéért című tavaszi kampánya keretein belül.

Megdöbbentő volt látni ennyi műanyag zacskót a természetben  – Szebenyi Péter, hulladekvadasz.hu

Az úgynevezett műanyag zacskó katasztrófa helyszínén tapasztalt állapotokat továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek