Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Elpusztult bálna gyomrában 40 kiló műanyag

Elpusztult bálna gyomrában közel 40 kiló óceáni műanyaghulladékot találtak Fülöp-szigeteki kutatók, akik szerint egyre nagyobb a baj.

A kutató hozzákezd a bálna felboncolásához. /Fotó: D' Bone Collector Museum Inc.

A kutató hozzákezd a bálna felboncolásához. /Fotó: D’ Bone Collector Museum Inc.

A D’Bone Colletor Museum dolgozói március elején találták meg a Cuvier-féle csőröscetet Davao városától keletre.

Ekkora mennyiségben még sosem halmozódott fel tengeri állat gyomrában műanyag!

A múzeum Facebook posztjában azt írta, hogy a bálna gyomrában minden korábban látottnál több műanyag volt. Az emlős hasa például 16 rizses zacskót, de „több bevásárló táskát” is találtak. A múzeum a későbbiekben közzéteszi a bálnában talált összes műanyag listáját.

„Nem voltam felkészülve ekkora mennyiségű műanyagra” – mondta a múzeum alapítója és elnöke, Darrel Blatchley a CNN-nek. „A rengeteg műanyag körül elkezdett meszesedni az állat.”

Az egyszer használatos műanyagok hatalmas problémát jelentenek némely dél-kelet ázsiai országban, köztük a Fülöp-szigeteken is.

Műanyaghorrorral foglalkozó cikkeink ide kattintva elérhetőek.

Öt ázsiai nemzet – Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Thaiföld – felel az óceánba kerülő műanyagok 60 százalékáért az Ocean Conservancy és a McKinsey Üzleti és Környezetvédelmi Központ 2015-ös jelentése szerint.

A bálna gyomra csupa műanyaghulladék. /Fotó: D' Bone Collector Museum Inc.

A bálna gyomra csupa műanyaghulladék. /Fotó: D’ Bone Collector Museum Inc.

Tavaly júniusban egy gömbölyűfejű-delfin 80 műanyag zacskó lenyelése után pusztult el Thaiföld partjainál. Az állat halálának híre nem sokkal azután járta körbe a sajtót, hogy a brit kormány bejelentette, az óceáni műanyag mennyisége a következő egy évtized alatt megháromszorozódhat, hacsak nem tesznek szigorú intézkedéseket a megakadályozására.

Korábban már több alkalommal beszámoltunk arról, hogy milyen mértékben pusztulnak a tengeri élőlények világszerte az emberi “civilizáció” felelőtlen életvitele okán. A probléma nem lokális, hanem globális. Szinte minden ország hozzájárul a mára már kialakult hulladékprobléma fokozásához. A megoldás napról napra késik, csak pótcselekvések vannak. Globális tiltásra lenne szükség, aminek hiányában az élővilág végső pusztulása fog bekövetkezni záros időn belül.

A bálnák, a delfinek, a fókák és más cuki állatok vannak napi szinten életveszélyben a műanyahulladékok miatt. Képtelenségnek hangzik, de így van.

Megeszik és meghalnak – ennyi.

Nem tudnak különbséget tenni a valódi táplálék és a műanyag közt.

Az elpusztult bálna csak egy a sok közül. Ki tudja még hány vízi és szárazföldi állat pusztul el a műanyaghulladék szennyezéstől, ami mára globális problémává vált.

Forrás: BBC

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek