Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Elpusztult bálna gyomrában 40 kiló műanyag - Hulladekvadasz.hu

Elpusztult bálna gyomrában 40 kiló műanyag

Elpusztult bálna gyomrában közel 40 kiló óceáni műanyaghulladékot találtak Fülöp-szigeteki kutatók, akik szerint egyre nagyobb a baj.

A kutató hozzákezd a bálna felboncolásához. /Fotó: D' Bone Collector Museum Inc.

A kutató hozzákezd a bálna felboncolásához. /Fotó: D’ Bone Collector Museum Inc.

A D’Bone Colletor Museum dolgozói március elején találták meg a Cuvier-féle csőröscetet Davao városától keletre.

Ekkora mennyiségben még sosem halmozódott fel tengeri állat gyomrában műanyag!

A múzeum Facebook posztjában azt írta, hogy a bálna gyomrában minden korábban látottnál több műanyag volt. Az emlős hasa például 16 rizses zacskót, de „több bevásárló táskát” is találtak. A múzeum a későbbiekben közzéteszi a bálnában talált összes műanyag listáját.

„Nem voltam felkészülve ekkora mennyiségű műanyagra” – mondta a múzeum alapítója és elnöke, Darrel Blatchley a CNN-nek. „A rengeteg műanyag körül elkezdett meszesedni az állat.”

Az egyszer használatos műanyagok hatalmas problémát jelentenek némely dél-kelet ázsiai országban, köztük a Fülöp-szigeteken is.

Műanyaghorrorral foglalkozó cikkeink ide kattintva elérhetőek.

Öt ázsiai nemzet – Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam és Thaiföld – felel az óceánba kerülő műanyagok 60 százalékáért az Ocean Conservancy és a McKinsey Üzleti és Környezetvédelmi Központ 2015-ös jelentése szerint.

A bálna gyomra csupa műanyaghulladék. /Fotó: D' Bone Collector Museum Inc.

A bálna gyomra csupa műanyaghulladék. /Fotó: D’ Bone Collector Museum Inc.

Tavaly júniusban egy gömbölyűfejű-delfin 80 műanyag zacskó lenyelése után pusztult el Thaiföld partjainál. Az állat halálának híre nem sokkal azután járta körbe a sajtót, hogy a brit kormány bejelentette, az óceáni műanyag mennyisége a következő egy évtized alatt megháromszorozódhat, hacsak nem tesznek szigorú intézkedéseket a megakadályozására.

[the_ad id=”29311″]

Korábban már több alkalommal beszámoltunk arról, hogy milyen mértékben pusztulnak a tengeri élőlények világszerte az emberi „civilizáció” felelőtlen életvitele okán. A probléma nem lokális, hanem globális. Szinte minden ország hozzájárul a mára már kialakult hulladékprobléma fokozásához. A megoldás napról napra késik, csak pótcselekvések vannak. Globális tiltásra lenne szükség, aminek hiányában az élővilág végső pusztulása fog bekövetkezni záros időn belül.

A bálnák, a delfinek, a fókák és más cuki állatok vannak napi szinten életveszélyben a műanyahulladékok miatt. Képtelenségnek hangzik, de így van.

Megeszik és meghalnak – ennyi.

Nem tudnak különbséget tenni a valódi táplálék és a műanyag közt.

Az elpusztult bálna csak egy a sok közül. Ki tudja még hány vízi és szárazföldi állat pusztul el a műanyaghulladék szennyezéstől, ami mára globális problémává vált.

Forrás: BBC

You may also like...