Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Félezer tonna hulladékot takarított el idén a MÁV - Hulladekvadasz.hu

Félezer tonna hulladékot takarított el idén a MÁV

Félezer tonna hulladékot takarított el a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről ez év február végéig, ami szerény becslések szerint megfelel hét hatalmas mozdonynak.

Az illegálisan lerakott, elhagyott hulladék mennyisége számszerűleg is megdöbbentő. A vasúttársaság szerint több mint 584 tonnányi hulladékról van szó.

Tavaly a vasúti területekről országszerte 1090 tonna lakossági hulladékhalmot vitetett el a MÁV.

Idén – egy múlt év októberében megkötött keretszerződés alapján – Budapest közigazgatási határain belül található vasúti területekről megközelítőleg 342,5 tonna, vidéki MÁV-területekről pedig 241,5 tonna jogszerűtlenül elhelyezett szemetet szállíttatott el a vasúttársaság.

[the_ad id=”29311″]

Az illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolására indított programja keretében a MÁV rendszeresen gondoskodik a pályahálózatát és területét csúfító lakossági hulladék elszállításáról. A megoldás érdekében egyeztetéseket folytat az önkormányzatokkal is, és ezzel párhuzamosan a vasúttársaság vezetésével egy munkacsoport azon dolgozik, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát.

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította 2017-ben.

A vasúttársaság idei évben február végéig csak a fővárosban 342,5 tonna hulladék elszállítása történt meg, de a társaság korábbi intézkedései is igazán figyelemreméltóak:

  • A Hungária körúti felüljáró alatti területről 2017 decemberében 450 tonnányi hulladékot takarítottak el 18 millió forintért.
  • A zuglói Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét csaknem 4700 tonna illegálisan felhalmozott hulladékot szállíttatott el a MÁV 2017 októberében.

A 2019-es év eddigi takarított területei:

  • a III. kerület, Bécsi út-Solymár köz közötti területről
  • a X. kerület Vaspálya utca ingatlanról, a Román utcával szembeni területről, illetve a Korponai út és a Kolozsvári út kereszteződésében lévő őrház mögötti ingatlanról,
  • a XI. kerület Budaörsi út – Ajnácskő út és Fehérló út közötti szakaszairól, illetve az Alsóhegy útról
  • a XIII. kerület Vágány utcából,
  • a XIV. kerületben, a Hajtsár utca–Mexikói út–Hungária körút, valamint a Tábornok utca – Francia út által határolt területről
  • a XV. Zichy utca és az Árpád úti felüljáró közötti ingatlanról
  • a XV. kerület Sín utcai felüljáró alól, a Sín utca 26–28. mellett lévő zöldsávból és a Harsányi Kálmán utcai zöldsávból, illetve Istvántelek, gyalogos felüljáró környékéről

A MÁV – az illegális hulladékhalmok felszámolásáról szóló stratégiája alapján – jelenleg Budapest X., XI., XIII., XIV., XX. és XXI. kerületeiben végez előkészítő felméréseket a szennyezett területek mielőbbi megtisztítása érdekében.

A MÁV tapasztalata szerint számos esetben rendszeres a megtisztított területekre történő hulladék-visszahordás.

Az illegális szemétlerakással és -újratermelődéssel kapcsolatos helyzet megoldása érdekében a vasúttársaság egyeztetéseket folytat az érintett önkormányzatokkal.

Hulladékvadász terepszemle a derékig érő félezer tonna illegálisan lerakott hulladék közt.

Hulladékvadász terepszemle a derékig érő félezer tonna illegálisan lerakott hulladék közt.

MÁV szakértői testülete az illegális hulladéklerakások ellen

A MÁV vezetésével megalakult szakértői testület az illegális hulladéklerakás megelőzésére, felszámolására vonatkozó akciótervet készít elő, és az érintetett szervezetekkel közös, szélesebb körű egyeztetéseket kezdeményez. Az említett munkacsoport tagja a hulladekvadasz.hu üzemeltetője, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány is.

Hulladékvadász Teszedd akció a zuglói Francia úton

A MÁV környezetvédelmi irodájával való szoros munkakapcsolatunk okán kapott meghívást a csoportba szervezetünk, akit Szebenyi Péter környezetmérnök képvisel. A szakértőkből felálló munkacsoport várhatóan a nyár végére dolgozza ki javaslatát az illegális hulladékelhagyás visszaszorítása érdekében megalkotandó cselekvési tervhez.

A vasúti területek megtisztítása és tisztán tartása a vasúttársaság fontos feladata, ez azonban csak akkor járhat tartós eredménnyel, ha az elvégzett munkát értékelő és a tisztaságot megbecsülő lakóközösségek is együttműködnek a környezet megóvásában. – hívja fel erre a figyelmet a MÁV.

MÁV a Teszedden

2011 óta már nyolcadik alkalommal rendezik meg a TeSzedd akciót, amin a MÁV-csoport most is nagy létszámmal vesz részt, 1035 alkalmazottja az egész országban összesen 82 helyszínen gyűjti az elhagyott hulladékot.

A vasúttársaság dolgozói aktív részvevői az országos Teszedd eseménynek. / Fotó: mavcsoport.hu

A vasúttársaság dolgozói aktív részvevői az országos Teszedd eseménynek. / Fotó: mavcsoport.hu

Ez a félezer tonna hulladék csak a jéghegy csúcsa és egy két hónapos intervallumra vonatkozó adat. El se tudjuk képzelni, hogy ennek még hányszorosa lehet kint MÁV területekre hordva.

[the_ad id=”29311″]

Bízunk benne, hogy a vasúttársaság idővel úrrá lesz a kialakult hulladékproblémákon. A szakértői munkacsoportnak sok sikert kívánunk a komoly nemzetgazdasági problémára.

Forrás: MAV

You may also like...