Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Félezer tonna hulladékot takarított el idén a MÁV

Félezer tonna hulladékot takarított el a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről ez év február végéig, ami szerény becslések szerint megfelel hét hatalmas mozdonynak.

Az illegálisan lerakott, elhagyott hulladék mennyisége számszerűleg is megdöbbentő. A vasúttársaság szerint több mint 584 tonnányi hulladékról van szó.

Tavaly a vasúti területekről országszerte 1090 tonna lakossági hulladékhalmot vitetett el a MÁV.

Idén – egy múlt év októberében megkötött keretszerződés alapján – Budapest közigazgatási határain belül található vasúti területekről megközelítőleg 342,5 tonna, vidéki MÁV-területekről pedig 241,5 tonna jogszerűtlenül elhelyezett szemetet szállíttatott el a vasúttársaság.

Az illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolására indított programja keretében a MÁV rendszeresen gondoskodik a pályahálózatát és területét csúfító lakossági hulladék elszállításáról. A megoldás érdekében egyeztetéseket folytat az önkormányzatokkal is, és ezzel párhuzamosan a vasúttársaság vezetésével egy munkacsoport azon dolgozik, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát.

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította

Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét a Máv eltakarította 2017-ben.

A vasúttársaság idei évben február végéig csak a fővárosban 342,5 tonna hulladék elszállítása történt meg, de a társaság korábbi intézkedései is igazán figyelemreméltóak:

  • A Hungária körúti felüljáró alatti területről 2017 decemberében 450 tonnányi hulladékot takarítottak el 18 millió forintért.
  • A zuglói Rákospatak utca hatalmas szeméthegyét csaknem 4700 tonna illegálisan felhalmozott hulladékot szállíttatott el a MÁV 2017 októberében.

A 2019-es év eddigi takarított területei:

  • a III. kerület, Bécsi út-Solymár köz közötti területről
  • a X. kerület Vaspálya utca ingatlanról, a Román utcával szembeni területről, illetve a Korponai út és a Kolozsvári út kereszteződésében lévő őrház mögötti ingatlanról,
  • a XI. kerület Budaörsi út – Ajnácskő út és Fehérló út közötti szakaszairól, illetve az Alsóhegy útról
  • a XIII. kerület Vágány utcából,
  • a XIV. kerületben, a Hajtsár utca–Mexikói út–Hungária körút, valamint a Tábornok utca – Francia út által határolt területről
  • a XV. Zichy utca és az Árpád úti felüljáró közötti ingatlanról
  • a XV. kerület Sín utcai felüljáró alól, a Sín utca 26–28. mellett lévő zöldsávból és a Harsányi Kálmán utcai zöldsávból, illetve Istvántelek, gyalogos felüljáró környékéről

A MÁV – az illegális hulladékhalmok felszámolásáról szóló stratégiája alapján – jelenleg Budapest X., XI., XIII., XIV., XX. és XXI. kerületeiben végez előkészítő felméréseket a szennyezett területek mielőbbi megtisztítása érdekében.

A MÁV tapasztalata szerint számos esetben rendszeres a megtisztított területekre történő hulladék-visszahordás.

Az illegális szemétlerakással és -újratermelődéssel kapcsolatos helyzet megoldása érdekében a vasúttársaság egyeztetéseket folytat az érintett önkormányzatokkal.

Hulladékvadász terepszemle a derékig érő félezer tonna illegálisan lerakott hulladék közt.

Hulladékvadász terepszemle a derékig érő félezer tonna illegálisan lerakott hulladék közt.

MÁV szakértői testülete az illegális hulladéklerakások ellen

A MÁV vezetésével megalakult szakértői testület az illegális hulladéklerakás megelőzésére, felszámolására vonatkozó akciótervet készít elő, és az érintetett szervezetekkel közös, szélesebb körű egyeztetéseket kezdeményez. Az említett munkacsoport tagja a hulladekvadasz.hu üzemeltetője, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány is.

Hulladékvadász Teszedd akció a zuglói Francia úton

A MÁV környezetvédelmi irodájával való szoros munkakapcsolatunk okán kapott meghívást a csoportba szervezetünk, akit Szebenyi Péter környezetmérnök képvisel. A szakértőkből felálló munkacsoport várhatóan a nyár végére dolgozza ki javaslatát az illegális hulladékelhagyás visszaszorítása érdekében megalkotandó cselekvési tervhez.

A vasúti területek megtisztítása és tisztán tartása a vasúttársaság fontos feladata, ez azonban csak akkor járhat tartós eredménnyel, ha az elvégzett munkát értékelő és a tisztaságot megbecsülő lakóközösségek is együttműködnek a környezet megóvásában. – hívja fel erre a figyelmet a MÁV.

MÁV a Teszedden

2011 óta már nyolcadik alkalommal rendezik meg a TeSzedd akciót, amin a MÁV-csoport most is nagy létszámmal vesz részt, 1035 alkalmazottja az egész országban összesen 82 helyszínen gyűjti az elhagyott hulladékot.

A vasúttársaság dolgozói aktív részvevői az országos Teszedd eseménynek. / Fotó: mavcsoport.hu

A vasúttársaság dolgozói aktív részvevői az országos Teszedd eseménynek. / Fotó: mavcsoport.hu

Ez a félezer tonna hulladék csak a jéghegy csúcsa és egy két hónapos intervallumra vonatkozó adat. El se tudjuk képzelni, hogy ennek még hányszorosa lehet kint MÁV területekre hordva.

Bízunk benne, hogy a vasúttársaság idővel úrrá lesz a kialakult hulladékproblémákon. A szakértői munkacsoportnak sok sikert kívánunk a komoly nemzetgazdasági problémára.

Forrás: MAV

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek