Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Francia út Budapest legszemetesebb útja

Francia út Budapest legszemetesebb útja, aminek hátterében a terület rendezetlen tulajdonosi viszonyai, illetve a szemetelők állnak.

A honlapunk 3 éves fennállása óta közel 100 bejelentést kaptunk a Francia út több pontjáról is. Egy idő után az ismétlődő, de más bejelentőktől kapott bejelentéseket már nem publikáltuk. Nem volt értelme. A területnek két tulajdonosa van, egyik a MÁV, a másik Zugló Önkormányzata. Mindkét illetékes időszakonként kitakarítja a területet, de a probléma minduntalan vissza és visszatér.

Szebenyi Péter, hulladékvadász a szeméthegy csúcsán.

Szebenyi Péter, hulladékvadász a szeméthegy csúcsán.

A tettenérések csekély száma, az állandó jelenlét hiánya okozta ezt a problémát, amit a szemetelők minden alkalommal ki is használnak.

Fontos elmondani, hogy a területen található illegálisan lerakott hulladék nem a Vasúttársaságé és nem is az illetékes önkormányzaté. Mindkét szerv megtesz mindent a területeinek a tisztán tartásáért a saját anyagi körülményeihez mérten.

A MÁV március végén, április elején fogja kitakarítani a Francia út garázssorai mögötti területet, illetve az út több szakaszát is. A vasúttársaság csak ebben az évben 584 tonna illegálisan lerakott hulladékot takarított el mások után vasútvonalai mellől, ami szerény becslések szerint megfelel hét hatalmas mozdonynak.

A helyszínen történt tettenérések alkalmával a szemetelők több esetben is rátámadtak a közterület-felügyelet embereire. Egyik kirívó eset 2017-ben volt, amikor a feladatát ellátó szerv egyik tagja meg is sérült. A későbbiekben a helytállásukért az FKF Nonprofit Zrt. és Zugló Önkormányzata kitüntetésben részesítette őket a helytállásukért. Aranyseprű díjat kaptak.

Miért a Francia út Budapest legszemetesebb útja?

Erről hulladékvadászaink terepszemléjéből bizonyosodhatunk meg. Elképesztő állapotok uralkodnak már hosszú évek óta a  közlekedési útvonalon, amivel kapcsolatban még nincs a mai napig megoldás.

A JÖN Alapítvány kihasználva a Teszedd 2019 alkalmát szemétszedési akciót szervez március 24-re a Francia út kitakarítására, amivel az állandósult hulladékproblémára is szeretné felhívni a figyelmet.

JÖN Teszedd eseménye ide kattintva elérhető közvetlenül, amihez bárki csatlakozhat.

A terület lezárása vagy érdemben való hasznosítása lehetne a kialakult állapotok végleges megoldása. Bízunk benne, hogy hamarosan erről is beszámolhatunk.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek