Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Francia út takarítása megkezdődött | JÖN Teszedd - Hulladekvadasz.hu

Francia út takarítása megkezdődött | JÖN Teszedd

A Francia út takarítása a mai nappal megkezdődött. A JÖN Alapítvány Teszedd eseményére több mint 50 önkéntes részvételével Budapest legszemetesebb útja tisztább lett.

A TeSzedd!, Magyarország legnagyobb szemétszedési akciója a tiszta Magyarországért 2019-ben immár VIII. 8. alkalommal került megszervezésre.

Francia út takarítása elkezdődött ...

Francia út takarítása elkezdődött …

Az egyhetes önkéntesi eseménysorozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szervezte meg, amihez önkéntesi csoportok, civil szervezetek és még pártok is csatlakozhattak. A részvevők száma idén csúcsokat döntött, hiszen több mint 240 ezer önkéntes csatlakozott az eseménysorozathoz.

A 2011 óta létező TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány már a 3. alkalommal csatlakozott és 3 helyszínnel jelentkezett: Budapest, Miskolc, Debrecen.

Miért éppen a zuglói Francia útra szervezte a JÖN Alapítvány / Hulladékvadász a Teszedd akcióját?

A vasárnap délelőtti eseményen sokan feltették nekünk ezt a kérdést. Ez a közlekedési útvonal egy olyan „állatorvosi ló” Budapest központjától karnyújtásnyira, amire gyógyírt évek óta nem találtak még az illetékesek. A helyszín kiválóan bemutatja a Magyarországot sújtó szemetelési hulladékproblémát, egyes emberek kulturális hiányát és a szervezett szemeteléssel egybekötött bűnelkövetését. A hulladekvadasz.hu fennállása óta erről az egy útról, közel 100 bejelentést kapott. A Hulladékvadász terepszemlénket Szebenyi Péter be is mutatja az alábbi videón.

A terület részben MÁV-hoz és részben Zugló Önkormányzatához tartozik, de a helyszínre hordott, illegálisan lerakott hulladék egyik szervezet tulajdonát se képezik. A területet időszakosan az említett szervek saját költségen takarítják ki.

JÖN TeSzedd a tiszta Francia útért

A meghirdetett eseményre a várakozáson felül érkeztek önkéntesek, több mint 50 részvevő járult hozzá a tiszta út megteremtéséhez.

JÖN Teszedd akció gyülekezési pillanatai. START!

A JÖN Teszedd akció gyülekezési pillanatai. START!

Az esemény a szervezetünk és a helyszínen kialakult hulladékprobléma bemutatásával kezdődött. Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a területen található hulladékot illegálisan az úgynevezett szemetelők hordták ide, aminek az elszenvedői a MÁV és Zugló Önkormányzata. Az esemény balesetvédelmi oktatással, kesztyűk és szemeteszsákok kiosztásával folytatódott.

A Teszedd főszervezői által kötelezően előírt balesetvédelmi oktatáson mindenki részt vett a megjelentek közül.

A Teszedd főszervezői által kötelezően előírt balesetvédelmi oktatáson mindenki részt vett a megjelentek közül.

Az ITM -től igényelt és kapott 50 teszeddes szemeteszsák pillanatok alatt elfogyott és a szervezetünk 30 tartaléka is. Sokan megjegyezték szervezetünknek, hogy lehetett volna mit szedni. Lehetett volna még szedni, de …

Mit szedhetünk és mit nem TeSzedd alkalmával?

A zuglói Francia út helyszínén a kommunális és zöld hulladékon kívül főként építési és veszélyes hulladék található tonnányi mennyiségben.

Francia út takarítása ma még nem fejeződött be, de ez nem az önkénteseken múlott.

A Francia út takarítása ma még nem fejeződött be, de ez nem az önkénteseken múlott.

Az utóbbi kétféle hulladék NEM SZEDHETŐ össze Teszedd alkalmával. A képek tanulsága szerint viszont az összes felszedhető hulladék szemeteszsákba került.

Megkezdődött? Akkor miért nem fejeződött be?

A történet itt még nem ért véget, hiszen a területen olyan mennyiségű illegálisan lerakott hulladék található, amit már kézi erővel nem lehetett volna eltakarítani.

Az esemény kezdetén elhangzott Szebenyi Péter tolmácsolásában, hogy a területen maradt hulladékot a MÁV a közeljövőben ütemezett takarítási munkálatai során eltakarítja.

A MÁV csak ebben az évben 584 tonna hulladékot takarított el vasútvonalairól.

A TeSzedd akció egy alkalom egy évben arra, hogy a közösségek összefogjanak állami segítséggel a tisztább, tiszta Magyarországért.

Az esemény támogatója a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. volt.

Külön köszönetet érdemel a ZKNP szervezet vezetősége és munkatársai, akik két 8 köbméteres konténerrel és 10 lelkes munkatárssal járultak hozzá a terület rendbetételéhez.

Francia út takarítása alkalmára rendelt egyik 8 köbméteres konténer.

Francia út takarítása alkalmára rendelt egyik 8 köbméteres konténer.

A TeSzedd után szabadon az év 365 napján

Idén több mint 3300 helyszínen szerveztek szemétszedési akciót, de mindezek után is van közösségi szemétszedési akció szervezésére lehetőség. A JÖN Alapítvány által üzemeltetett Szemetszedes.hu – Takarítsuk ki együtt Magyarországot című társhonlapunkon az év 365 napján van lehetőség tenni a tisztább környezetért.

A zuglói Francia út takarítása után az önkéntesek összeálltak egy csoportképre.

A zuglói Francia út takarítása után az önkéntesek összeálltak egy csoportképre.

Bízunk benne, hogy a TeSzedd akciók eredményei és a Francia út takarítása után a kitakarított területek hosszú ideig vagy végleg tiszták maradnak. Továbbá bízunk a kormánytervezet sikerében, amiben szemetelés büntetési tételét szabálysértésről bűncselekménnyé módosítanák.

You may also like...