Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Francia út takarítása megkezdődött | JÖN Teszedd

A Francia út takarítása a mai nappal megkezdődött. A JÖN Alapítvány Teszedd eseményére több mint 50 önkéntes részvételével Budapest legszemetesebb útja tisztább lett.

A TeSzedd!, Magyarország legnagyobb szemétszedési akciója a tiszta Magyarországért 2019-ben immár VIII. 8. alkalommal került megszervezésre.

Francia út takarítása elkezdődött ...

Francia út takarítása elkezdődött …

Az egyhetes önkéntesi eseménysorozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szervezte meg, amihez önkéntesi csoportok, civil szervezetek és még pártok is csatlakozhattak. A részvevők száma idén csúcsokat döntött, hiszen több mint 240 ezer önkéntes csatlakozott az eseménysorozathoz.

A 2011 óta létező TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány már a 3. alkalommal csatlakozott és 3 helyszínnel jelentkezett: Budapest, Miskolc, Debrecen.

Miért éppen a zuglói Francia útra szervezte a JÖN Alapítvány / Hulladékvadász a Teszedd akcióját?

A vasárnap délelőtti eseményen sokan feltették nekünk ezt a kérdést. Ez a közlekedési útvonal egy olyan “állatorvosi ló” Budapest központjától karnyújtásnyira, amire gyógyírt évek óta nem találtak még az illetékesek. A helyszín kiválóan bemutatja a Magyarországot sújtó szemetelési hulladékproblémát, egyes emberek kulturális hiányát és a szervezett szemeteléssel egybekötött bűnelkövetését. A hulladekvadasz.hu fennállása óta erről az egy útról, közel 100 bejelentést kapott. A Hulladékvadász terepszemlénket Szebenyi Péter be is mutatja az alábbi videón.

A terület részben MÁV-hoz és részben Zugló Önkormányzatához tartozik, de a helyszínre hordott, illegálisan lerakott hulladék egyik szervezet tulajdonát se képezik. A területet időszakosan az említett szervek saját költségen takarítják ki.

JÖN TeSzedd a tiszta Francia útért

A meghirdetett eseményre a várakozáson felül érkeztek önkéntesek, több mint 50 részvevő járult hozzá a tiszta út megteremtéséhez.

JÖN Teszedd akció gyülekezési pillanatai. START!

A JÖN Teszedd akció gyülekezési pillanatai. START!

Az esemény a szervezetünk és a helyszínen kialakult hulladékprobléma bemutatásával kezdődött. Szebenyi Péter, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a területen található hulladékot illegálisan az úgynevezett szemetelők hordták ide, aminek az elszenvedői a MÁV és Zugló Önkormányzata. Az esemény balesetvédelmi oktatással, kesztyűk és szemeteszsákok kiosztásával folytatódott.

A Teszedd főszervezői által kötelezően előírt balesetvédelmi oktatáson mindenki részt vett a megjelentek közül.

A Teszedd főszervezői által kötelezően előírt balesetvédelmi oktatáson mindenki részt vett a megjelentek közül.

Az ITM -től igényelt és kapott 50 teszeddes szemeteszsák pillanatok alatt elfogyott és a szervezetünk 30 tartaléka is. Sokan megjegyezték szervezetünknek, hogy lehetett volna mit szedni. Lehetett volna még szedni, de …

Mit szedhetünk és mit nem TeSzedd alkalmával?

A zuglói Francia út helyszínén a kommunális és zöld hulladékon kívül főként építési és veszélyes hulladék található tonnányi mennyiségben.

Francia út takarítása ma még nem fejeződött be, de ez nem az önkénteseken múlott.

A Francia út takarítása ma még nem fejeződött be, de ez nem az önkénteseken múlott.

Az utóbbi kétféle hulladék NEM SZEDHETŐ össze Teszedd alkalmával. A képek tanulsága szerint viszont az összes felszedhető hulladék szemeteszsákba került.

Megkezdődött? Akkor miért nem fejeződött be?

A történet itt még nem ért véget, hiszen a területen olyan mennyiségű illegálisan lerakott hulladék található, amit már kézi erővel nem lehetett volna eltakarítani.

Az esemény kezdetén elhangzott Szebenyi Péter tolmácsolásában, hogy a területen maradt hulladékot a MÁV a közeljövőben ütemezett takarítási munkálatai során eltakarítja.

A MÁV csak ebben az évben 584 tonna hulladékot takarított el vasútvonalairól.

A TeSzedd akció egy alkalom egy évben arra, hogy a közösségek összefogjanak állami segítséggel a tisztább, tiszta Magyarországért.

Az esemény támogatója a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. volt.

Külön köszönetet érdemel a ZKNP szervezet vezetősége és munkatársai, akik két 8 köbméteres konténerrel és 10 lelkes munkatárssal járultak hozzá a terület rendbetételéhez.

Francia út takarítása alkalmára rendelt egyik 8 köbméteres konténer.

Francia út takarítása alkalmára rendelt egyik 8 köbméteres konténer.

A TeSzedd után szabadon az év 365 napján

Idén több mint 3300 helyszínen szerveztek szemétszedési akciót, de mindezek után is van közösségi szemétszedési akció szervezésére lehetőség. A JÖN Alapítvány által üzemeltetett Szemetszedes.hu – Takarítsuk ki együtt Magyarországot című társhonlapunkon az év 365 napján van lehetőség tenni a tisztább környezetért.

A zuglói Francia út takarítása után az önkéntesek összeálltak egy csoportképre.

A zuglói Francia út takarítása után az önkéntesek összeálltak egy csoportképre.

Bízunk benne, hogy a TeSzedd akciók eredményei és a Francia út takarítása után a kitakarított területek hosszú ideig vagy végleg tiszták maradnak. Továbbá bízunk a kormánytervezet sikerében, amiben szemetelés büntetési tételét szabálysértésről bűncselekménnyé módosítanák.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek