Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Szendehely illegális sitt-telepe a Lósi-patak mellett

Szendehely illegális sitt-telepére lelt egy arra járó hulladékvadász. Állítása szerint időnként a hulladékot a Lósi-patakba tolják a terület tulajdonosai.

A Nógrád megyei település első bejelentése is egyben, ami egy szőlőterület mellett található.

Építési hulladék gyűlik a bejelentő szerint illegálisan a területen.

Építési hulladék gyűlik a bejelentő szerint illegálisan a területen.

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! Üdvözlöm! Szeretnék bejelenteni egy illegális építési hulladéklerakót. Szendehelyen található a szőlősbe vezető út mellett. Magán területen található, engedéllyel nem rendelkeznek. Időnként az összegyűlt hulladékot beletúrják a terület melletti árokba, eső eseten az árokból a Lósi-patakba. Megköszönném ha visszajeleznének levelemmel kapcsolatban. Ez a terület a szőlőterületek mellett van. Kizárt, hogy ott lehet ilyen tevékenységet folytatni és az hogy időnként az összegyűlt szemetet betúrják az árokba, nem hiszem, hogy legális.”

A bejelentés időpontja: 2019.03.20.

Hulladék jellege: építési hulladék.

Helyszín/GPS: 47.854660, 19.108914

Szendehely helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A település a wikipedia szerint

Történelem
Németek alapították a községet. A különálló, de közigazgatásilag a faluhoz tartozó Katalinpuszta Nógrád megye nyugati kapuja. A váci püspökség ősi birtoka volt a környék, amit valószínűleg még Szent István adományozott az egyháznak. A környék neve valaha Szenthely volt – bizonyára a földbirtokos püspökség után – ami az idők során Szendehelyre módosult.

Az itt letelepedő németek 1717-ben Frankföldről (Franken) érkeztek Magyarországra, és a mai Berkenyén alapítottak falut. Onnan költöztek át a túlnépesedés miatt még 1753-ban a Vác és a nagymarosi rév felé vezető út mellé. A németek fejlett szőlőkultúrát hoztak magukkal, a környékbeli lankákon a mai napig kiterjedt szőlőskertek vannak, bizonyítva, hogy az utódok sem felejtették el a vincellérség fogásait. A Börzsöny szélén fekvő település lakói jelentős erdőművelést is folytattak.

A falu új részén, a Börzsöny szélén egy kis kápolna található. Katalinpusztán nincs templom, de áll itt egy fa harangláb. Mindkét településrészen sok régi lakóház maradt fenn, és majd mindenhol őrzik a jellegzetes, pirosra festett népi bútorokat is: ezeket a fenyőfából készült berendezési tárgyakat „fláderos” festéssel színezték. Az ófalu boltíves műemlék hídjának mellvédjén Nepomuki Szent János 1830-ban faragott kőszobra áll.

Forrás: wikipedia.