Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Egyszer használatos műanyag betiltva 2021-től

Egyszer használatos műanyag termékeket betiltja az EU, avagy jóváhagyta az EP a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szabályokat.

A strasbourgi plenáris ülésen 560:35 arányban megszavazott, még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség értelmében betiltják többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Egyszer használatos műanyag termék a szívószál.

Egyszer használatos műanyag termék a szívószál.

Azon termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén.

A Műanyag Óceán című film vetítésével kapcsolatos részletekért kattints a képre.

A Műanyag Óceán című film vetítésével kapcsolatos részletekért kattints a képre.

Az EU tagországainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok legalább 25 százalékának újrahasznosításáról, 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, 2030-ra pedig ezeknek már 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni.

A 2021-ben életbe lépő törvény egyértelmű sikernek tudható be, ami hatalmas eredmény világviszonylatban is a műanyaghulladékok elleni háborúban.

Bizonyos termékeket pedig – például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket – világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

Lufi az élővilág csendes gyilkosa

Lufi az élővilág csendes gyilkosa

A dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.

A JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes február kihívásában pont a cigicsikkek okozta környezeti károkra hívta fel a figyelmet.

Cigicsikkmentes február kihívás plakátja, ami Budapesten több ponton is még a mai napig látható.

Cigicsikkmentes február kihívás plakátja, ami Budapesten több ponton is még a mai napig látható.

A megállapodást még a másik uniós társjogalkotó intézménynek, a miniszterek tanácsának is el kell fogadnia, ami várhatóan hamarosan megtörténik. Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásaik egyelőre ismeretlen, sőt már az emberi székletben is kimutatták.

Mikroműanyag szennyezett a Ipoly és a Rába is

Mikroműanyag szennyezett a Ipoly és a Rába is

Az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorítására az utóbbi években többféle intézkedés lépett életbe Európában, de most a probléma gyökerét szüntetik meg, a gyártást.

A termékmegszüntetések és a tiltások mellett is csak rajtunk, embereken múlik, hogy lesz-e jövője a jövő öko-nemzedékének. Ezzel kapcsolatban ajánljuk mindenki figyelmébe a JÖN Alapítvány Tudatos Tavasz klímabarát tavaszi kampányát.

Forrás: MTI.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek