Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Egyszer használatos műanyag betiltva 2021-től - Hulladekvadasz.hu

Egyszer használatos műanyag betiltva 2021-től

Egyszer használatos műanyag termékeket betiltja az EU, avagy jóváhagyta az EP a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szabályokat.

A strasbourgi plenáris ülésen 560:35 arányban megszavazott, még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség értelmében betiltják többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni.

Egyszer használatos műanyag termék a szívószál.

Egyszer használatos műanyag termék a szívószál.

Azon termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén.

A Műanyag Óceán című film vetítésével kapcsolatos részletekért kattints a képre.

A Műanyag Óceán című film vetítésével kapcsolatos részletekért kattints a képre.

Az EU tagországainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok legalább 25 százalékának újrahasznosításáról, 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, 2030-ra pedig ezeknek már 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni.

A 2021-ben életbe lépő törvény egyértelmű sikernek tudható be, ami hatalmas eredmény világviszonylatban is a műanyaghulladékok elleni háborúban.

Bizonyos termékeket pedig – például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket – világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

Lufi az élővilág csendes gyilkosa

Lufi az élővilág csendes gyilkosa

A dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.

A JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes február kihívásában pont a cigicsikkek okozta környezeti károkra hívta fel a figyelmet.

Cigicsikkmentes február kihívás plakátja, ami Budapesten több ponton is még a mai napig látható.

Cigicsikkmentes február kihívás plakátja, ami Budapesten több ponton is még a mai napig látható.

A megállapodást még a másik uniós társjogalkotó intézménynek, a miniszterek tanácsának is el kell fogadnia, ami várhatóan hamarosan megtörténik. Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásaik egyelőre ismeretlen, sőt már az emberi székletben is kimutatták.

Mikroműanyag szennyezett a Ipoly és a Rába is

Mikroműanyag szennyezett a Ipoly és a Rába is

Az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorítására az utóbbi években többféle intézkedés lépett életbe Európában, de most a probléma gyökerét szüntetik meg, a gyártást.

A termékmegszüntetések és a tiltások mellett is csak rajtunk, embereken múlik, hogy lesz-e jövője a jövő öko-nemzedékének. Ezzel kapcsolatban ajánljuk mindenki figyelmébe a JÖN Alapítvány Tudatos Tavasz klímabarát tavaszi kampányát.

Forrás: MTI.

You may also like...