Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Gyulakeszi gumiabroncs hulladékhegye

Gyulakeszi és Tapolca közötti mezős, erdős területről érkezett ez a növényzettel már benőtt illegális gumiabroncs hulladéklerakat.

A gumiabroncsok vélhetően egy közeli autógumi-kereskedőtől vagy autószerviztől érkezhetett, hiszen ilyen nagy mennyiségben lakossági szinten nem fordul elő. Ez egyben a településről érkezett első illegális hulladéklerakással kapcsolatos bejelentés is.

Festői háttér csak azok a fránya gumi nem kellenének oda. Gyulakeszi, mi lesz veled?

Festői háttér csak azok a fránya gumi nem kellenének oda. Gyulakeszi, mi lesz veled?

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! Tapolca és Gyulakeszi között az Eger patak mellett találhatóak a lerakott gumiabroncsok. GPS koordináták a képen.”

A bejelentés időpontja: 2019.03.27.

Hulladék jellege: autógumi.

Helyszín/GPS: 46.878874, 17.479622

Gyulakeszi külterületének a helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás szemétszedési akció szervezésére!

Ha a bejelentés helyszínre vagy máshova közösségi szemétszedési akciót vagy akciókat szerveznél kattints ide.


A település története a wikipedia szerint

Az ősrégi településen minden kor nyomai megtalálhatók. Először 1180-ban említi oklevél Kesző néven, 1522-től Gyulakeszi. 1678-tól a herceg Esterházy család volt a település földesura. 1869-ben nagy tragédia érte a községet: egy tűzvészben az egész falu leégett templomostól. A tragédia után csak lassan épült fel újra.

Csobánc vára
A vár építését feltehetően az 1250-es években kezdték el (1255-ben tesznek először említést a korabeli feljegyzések), de az 1270-es években már mint elkészült várról tesz említést egy korabeli oklevél. Építtetői a diszeli nemesek voltak, azonban az 1300-as években már a dél-itáliai eredetű Rátót nembeli Gyulaffy-család tulajdona, egészen a 17. század második feléig.

A hadas idők első szele 1490-ben érte a várat, mikor Mátyás király halála után Habsburg Miksa csapatai élén betört Magyarországra. Csobáncot, mint veszélyeztetett várat, Kinizsi Pál utasítására erődíteni kezdték. Az 1550-es-’60-as évek Csobánc ura és kapitánya rátóti Gyulaffy László, aki korának ismert végvidéki lovastisztje, győzhetetlen bajvívója, Veszprém vára 1566. évi ostromának hőse volt. Ezekben az években Csobáncot több alkalommal is ostromolták a törökök, de elfoglalni sohasem tudták.

Az 1600-as évek sem voltak kevésbé mozgalmasak. 1664-ben a vár alatt vonult el a Szentgotthárdnál vesztes csatát vívó török haderő, soraiban Evlija Cselebi történetíró-világutazóval, aki műveiben meg is említi Csobáncot.

Forrás: wikipedia.