Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szemetelőkrízis Magyarországon | Atv - Heti Napló - Hulladekvadasz.hu

Szemetelőkrízis Magyarországon | Atv – Heti Napló

Szemetelőkrízis lenne Magyarországon? Ezt a kérdést vizsgálgatta az Atv – Heti Napló Sváby Andrással című műsor stábja a hétvégén.

A szemetelés, az illegális hulladéklerakások témáját a műsor szerkesztősége különösen a szívén viseli, hiszen a témával rendszeresen foglalkoznak.

Szemetelőkrízis Magyarországon | Atv - Heti Napló / Fotó: atv.hu

Szemetelőkrízis Magyarországon | Atv – Heti Napló / Fotó: atv.hu

Már nem az első alkalom, hogy Szebenyi Pétert, a JÖN Alapítvány kuratóriumi elnökét is megkérdezték mi a véleménye a szemelőkről. Elmondása szerint a szemetelők nem csak szegény anyagi körülmények közt élőek lehetnek, hanem jómódú emberek is. Legtöbb esetben a spórolás, a zsugoriság készteti őket ördögi, gonosz tervük véghezviteléhez, a szemetelésre.

A Heti Napló Bihari Ádám riportjában a stáb több helyszínt is bejár Budapest és környékén elképesztő állapotokat bemutatva a nézőknek.

Illegális azbesztpala lerakat. / Fotó: atv.hu

Illegális azbesztpala lerakat. / Fotó: atv.hu

Pataki Károly környezetvédelmi igazságügyi szakértő elmondása szerint sok esetben veszélyes hulladékok is kikerülnek a környezetbe, például azbesztpala. A szakértő úgy gondolja, hogy magában a szigorítás csak a rendőrséget fogja túlterhelni, míg a szemét leadását segítő infrastruktúra nem javul.

Vujity Tvrtko a festői kis erdőben, a gumirengeteg kellős közepén. / Fotó: atv.hu

Vujity Tvrtko a festői kis erdőben, a gumirengeteg kellős közepén. / Fotó: atv.hu

A riportban Vujity Tvrtko is szót kapott, aki egy használt gumiabroncs temetőből jelentkezett be Kunszentmártonról. A bejelentkezése nyomán az adás másnapjára, a település polgármestere, Webber-Várkonyi Attila a helyszínre sietett és azonnal intézkedett. Azt ígérte Tvrtkonak, hogy a következő nap során elszállítják a gumirengeteget a helyi kiserdőből.

Egy bejelentéssel is csodát lehet művelni (a nyilvánossággal meg pláne) és így egyben segíteni az illetékes szervek munkáját – szerk.

A riportban látható felvételek megdöbbentőek, de a hulladekvadasz.hu szerkesztőinek mára már mindennapos látvány. Országosan eddig több mint 3500 bejelentést kaptunk sokkal, de sokkal durvábbakat, mint amit az adásban is láthattunk.

Szemetelők tettenérésével kapcsolatos cikkeink, videóink ide kattintva elérhetőek.

Az országossá nőtt hulladékvadász mozgalomnak köszönhetően már több mint 1500 bejelentési helyszínt takarítottak ki az illetékesek.

Bízunk abban, hogy a törvényi szigorítással nagy mértékben úrrá lehet lenni a szemetelőkrízis fojtogató érzésén.

A szemetelés nem csak magyar tulajdonság. Globális probléma, ami sok esetben a kulturális sajátosság vagy a kiépített infrastruktúra hiányának az összessége hoz létre. Rövid távon a szigorítás, hosszú távon csak a szemléletformálás oldhatja meg a kialakult hulladékproblémákat.

A szemetelés nemzetgazdasági probléma, amivel kapcsolatban korábban, Áder János Köztársasági Elnök Úr figyelmét is felkeltettük egy nyílt levél formájában.

You may also like...