Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
MediaMarkt: a lakosság e-hulladék leadása aggasztó! - Hulladekvadasz.hu

MediaMarkt: a lakosság e-hulladék leadása aggasztó!

A MediaMarkt e-hulladék leadással kapcsolatban országos felmérést végzett a lakosság körében. Az eredmény: a lakosság majdnem fele helytelenül kezeli az e-hulladékot.

Az áruházlánc csütörtöki közleménye aggasztónak nevezi, hogy tízből négyen az utcára teszik ki az e-hulladékokat, miközben a műanyagot az emberek háromnegyede, a papírt a kétharmada szelektíven gyűjti.

MediaMarkt e-hulladék leadási felmérése: lehangoló!

MediaMarkt e-hulladék leadási felmérése: lehangoló!

Előbbiek túlnyomó része lomtalanításkor szabadul meg az elektronikai eszközöktől, kisebb részük pedig azon kívül is kirakja, vagy a kukába dobja a fölöslegessé vált készülékeket.

Bár a többség nyitott a szelektív gyűjtésre, az elektronikai eszközökből származó hulladékokat a lakosság csaknem fele rosszul helyezi el – derül ki a MediaMarkt országos felméréséből.

A megkérdezettek 20 százaléka mondta azt, hogy nem tud a megfelelő elhelyezéssel foglalkozni, 15 százalékuknak állítólag nincs erre ideje, további 22 százalék pedig arra hivatkozott, hogy nem tudja, hova vihetné az e-hulladékot.

A kutatás számunkra is fontos tanulságot tartogatott. A lakosság harmada még mindig nem értesült róla, hogy az e-hulladékot leadhatja az e-árucikkeket forgalmazó kereskedésben. Az általunk forgalomba hozott, vagy azzal jellegében és funkciójában megegyező hulladékká lett berendezések leadására mind a 32 áruházunkban lehetőség van. Illetve kérés esetén, a nálunk vásárolt új termék házhoz szállításakor kollégáink a jogszabályoknak megfelelően ingyenesen elviszik a haszontalanná vált terméket – írja közleményében a nagyáruházlánc.

A tájékozatlanság miatt a közlemény kiemelte, hogy az értékesítők 2004 óta kötelesek ingyen visszavenni a vásárlóktól az új készülékkel azonos használati célú, régi berendezéseket. A Mediamarkt 32 üzletében biztosít erre lehetőséget, de az új termékek házhoz szállításakor is elviszik a használt készülékeket. Az üzletlánc emellett évente körülbelül 1000 tonna e-hulladék feldolgozásáról is gondoskodik – olvasható a közleményben.

Szemléletformálás az alfája és az ómegája egyben a probléma megoldásának.

A környezetvédelmi szervezetünk, a JÖN Alapítvány rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét az e-hulladékok visszagyűjtésének fontosságára. A honlapunk üzemeltetője 2018 őszén első alkalommal rendezte meg a PlayIT-n a Rage Roomot, magyarul a Dühöngő szobát.

A speciális körülmények között megrendezésre került attrakció hatalmas érdeklődéssel járt a gamer rendezvényen megjelent Z és Y generáció körében. Bővebben az esemény beszámolójából ide kattintva.

Elismerésünk a MediaMarkt számára a felmérés elkészítéséhez.

Forrás: MTI.

You may also like...