Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

MediaMarkt: a lakosság e-hulladék leadása aggasztó!

A MediaMarkt e-hulladék leadással kapcsolatban országos felmérést végzett a lakosság körében. Az eredmény: a lakosság majdnem fele helytelenül kezeli az e-hulladékot.

Az áruházlánc csütörtöki közleménye aggasztónak nevezi, hogy tízből négyen az utcára teszik ki az e-hulladékokat, miközben a műanyagot az emberek háromnegyede, a papírt a kétharmada szelektíven gyűjti.

MediaMarkt e-hulladék leadási felmérése: lehangoló!

MediaMarkt e-hulladék leadási felmérése: lehangoló!

Előbbiek túlnyomó része lomtalanításkor szabadul meg az elektronikai eszközöktől, kisebb részük pedig azon kívül is kirakja, vagy a kukába dobja a fölöslegessé vált készülékeket.

Bár a többség nyitott a szelektív gyűjtésre, az elektronikai eszközökből származó hulladékokat a lakosság csaknem fele rosszul helyezi el – derül ki a MediaMarkt országos felméréséből.

A megkérdezettek 20 százaléka mondta azt, hogy nem tud a megfelelő elhelyezéssel foglalkozni, 15 százalékuknak állítólag nincs erre ideje, további 22 százalék pedig arra hivatkozott, hogy nem tudja, hova vihetné az e-hulladékot.

A kutatás számunkra is fontos tanulságot tartogatott. A lakosság harmada még mindig nem értesült róla, hogy az e-hulladékot leadhatja az e-árucikkeket forgalmazó kereskedésben. Az általunk forgalomba hozott, vagy azzal jellegében és funkciójában megegyező hulladékká lett berendezések leadására mind a 32 áruházunkban lehetőség van. Illetve kérés esetén, a nálunk vásárolt új termék házhoz szállításakor kollégáink a jogszabályoknak megfelelően ingyenesen elviszik a haszontalanná vált terméket – írja közleményében a nagyáruházlánc.

A tájékozatlanság miatt a közlemény kiemelte, hogy az értékesítők 2004 óta kötelesek ingyen visszavenni a vásárlóktól az új készülékkel azonos használati célú, régi berendezéseket. A Mediamarkt 32 üzletében biztosít erre lehetőséget, de az új termékek házhoz szállításakor is elviszik a használt készülékeket. Az üzletlánc emellett évente körülbelül 1000 tonna e-hulladék feldolgozásáról is gondoskodik – olvasható a közleményben.

Szemléletformálás az alfája és az ómegája egyben a probléma megoldásának.

A környezetvédelmi szervezetünk, a JÖN Alapítvány rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét az e-hulladékok visszagyűjtésének fontosságára. A honlapunk üzemeltetője 2018 őszén első alkalommal rendezte meg a PlayIT-n a Rage Roomot, magyarul a Dühöngő szobát.

A speciális körülmények között megrendezésre került attrakció hatalmas érdeklődéssel járt a gamer rendezvényen megjelent Z és Y generáció körében. Bővebben az esemény beszámolójából ide kattintva.

Elismerésünk a MediaMarkt számára a felmérés elkészítéséhez.

Forrás: MTI.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek