Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Útfelújítás kontra szemételtakarítás | Magyar Közút

Útfelújítás helyett a szemetelők által lerakott szemét eltakarításra kell költenie egyre több pénz a Magyar közút Nonprofit Zrt.-nek.

Mindez idén 1,5 milliárd forintjába kerül a cégnek  és ezáltal a magyar adófizetőknek. Ennyi pénzből 15 kilométernyi mellékutat teljes körűen fel lehetne újítani, új csomópontokat lehetne építeni.

Egy tipikus útszéli szemétdomb, ahol a szemetelő megáll és lerakja portékáját. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Egy tipikus útszéli szemétdomb, ahol a szemetelő megáll és lerakja portékáját. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A Magyar Közútnak ebből is látszik, hogy egyre több problémát jelent az illegális szemét eltakarítása.

Évről évre mind több elektronikai, háztartási és építési hulladékot találnak az utak mentén. A szemét összegyűjtése egyre nagyobb feladat a vállalatnak nem csak anyagi, de munkaszervezési okok miatt is, 93 mérnökségük egyenként, évente, átlagosan 637 órát tölt szemétszedéssel. Mind nagyobb problémát jelent az útszéli, illegális szemetelés a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek– mondta Pécsi Norbert Sándor, a cég kommunikációs osztályvezetője szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. / Fotó: Mtva

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. / Fotó: Mtva

A közútkezelő korábbi felhívásában arra is felhívja a figyelmet, hogy akik az utak mentén illegálisan eldobják a szemetet, nemcsak szabálysértést követnek el vagy az útesztétikát rombolják, hanem tevékenységükkel minden más útüzemeltetési és fenntartási területről vonják el a forrásokat.

Emiatt sok esetben tervezet útfelújítás is elmaradhat. Tényleg megéri szemetelni?

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek