Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Németország azonnal betilthatja a műanyag zacskót! - Hulladekvadasz.hu

Németország azonnal betilthatja a műanyag zacskót!

Németország azonnal betilthatja a műanyag zacskókat, ahol a német fejlesztési miniszter szorgalmazza a mihamarabbi betiltó intézkedést.

Magyar Távirati Iroda közölte ma az alábbi közleményt:

Az egyszer használatos műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.

Mindezt Európa legerősebb gazdaságú országának egyik vezetője mondta, ami hatalmas lökést adhat a műanyag zacskók elleni harcban.

A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány éppen most májusra hirdette meg a Csomagolásmentes Május kihívást, ami a hulladék nélküli vásárlást népszerűsítésére jött létre. Május 18-án orságosan, 18 településen rendeznek Csomagolásmentes Flashmob eseményeket, ahova ide kattintva lehet csatlakozni.

„Ami Ruandának, Kenyának és Ugandának sikerült, azt nekünk is el kell érnünk” – utalt Gerd Müller az egyre több afrikai országban bevezetett műanyagzacskó-használati tilalomra az Augsburger Allgemeine című lap honlapján pénteken ismertetett nyilatkozatában. „A műanyag szívószálak betiltása nem elég, Németországnak nem szabad várnia Európára, hanem azonnal be kell tiltania az egyszer használatos műanyag zacskókat” – tette hozzá.

A miniszter kezdeményezésére megalakult a Prevent (megakadályozni) elnevezésű nemzetközi szövetség. A csaknem harminc vállalat, kutatóintézet, természetvédő szervezet és kormány, köztük a Coca-Cola, a Nestlé, a Természetvédelmi Világalap (WWF), és Indonézia és Ghána kormányának összefogásával alakított szövetség legfőbb célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék.

Ha teheted NE FOGAD EL, inkább használj vászontáskát.

Ha teheted NE FOGAD EL, inkább használj vászontáskát.

Gerd Müller szerint mindebben fontos szerepe lehet a német technológiának, és az új fejlesztések révén a világ számos országában új munkahelyek jöhetnek létre. A miniszter reméli, hogy rövidesen további partnerek is csatlakoznak a szövetséghez. Az összefogásra nagy szükség van, mert ha nem történik változás, „eláraszt minket a szemét”.

Nem csak Németország, hanem olykor Magyarország is úszik a műanyag zacskókban.  Korábban Szebenyi Péter járt, egy hulladékvadász terepszemle kapcsán egy műanyag zacskó katasztrófa helyszínén.

A videó Budapest mellett készült.

A hulladék keletkezése az éghajlatváltozás jelentőségéhez fogható, az emberiség túlélését meghatározó globális probléma – emelte ki a német miniszter, rámutatva, hogy a most évi 10 milliárd tonnára tehető hulladéktermelés 70 százalékkal növekedhet az évszázad közepéig, mert a kevésbé fejlett országok egyre inkább felzárkóznak a Nyugathoz. A tengerekben, óceánokban lebegő műanyagtömeg pedig akár a jelenlegi tízszeresére is nőhet, és 2050-re meghaladhatja a halállomány tömegét.

Németország mellett több ország is a műanyag zacskók betiltása mellett áll. Bízunk benne, hogy hamarosan ez a trend Magyarországot is eléri.

Forrás: MTI

You may also like...