Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Hulladékmentes hétköznapok – 4 vagány csaj kezdeményezése

Hulladékmentes hétköznapok címmel indít 4 vagány csaj a világ több pontjáról összefogva, hogy ösztönözzenek minket a csomagolásmentes vásárlásra.

Négy nő összefogott, hogy a Csomagolásmentes május kihíváshoz csatlakozva, és a „Vásárolj hulladék nélkül” flashmob felvezetőjeként egy internetes kampányt szervezzenek.

A kampány ötlete a mosható pelenkát használó anyukák „Villants mosipelust” akciójából jött és a Háztartásom hulladék nélkül csoportban kezdődött.

Célja megmutatni, hogy a hulladékmentesség felé tett lépések a mindennapokban könnyebbek, mint az sokan gondolnák. Ezzel is arra szeretnék bíztatni egymást és másokat, hogy kezdjék el, vagy haladjanak bátran tovább a hulladékcsökkentés és környezettudatosság útján.

A kampány szervezői Magyarországon és Kanadában élő nők, akik egy dologban hasonlítanak egymásra – igyekeznek környezettudatosan élni.

A kampány hét napig tart. Minden nap egy keretposzt kerül az esemény Facebook oldalán meghirdetésre, amihez minden résztvevő a saját képét csatolja a téma kapcsán, ezzel is bemutatva, mennyire változatosan lehet törekedni a zero waste életmódra.

A hét nap témáját az 5+2R adja – Bea Johnson határozta meg a zero waste öt alapelvét, amihez azóta két újat is csatoltak mások.

  • 1.nap, hétfő: Refuse – Utasítsd vissza
  • 2.nap, kedd: Reduce – Csökkentsd a fogyasztásodat
  • 3.nap, szerda: Reuse – Használd újra
  • 4.nap, csütörtök: Recycle – Szelektálj
  • 5.nap, péntek: Rot – Komposztálj
  • 6.nap, szombat: Rehome – Add tovább, vagy vegyél használtat
  • 7.nap, vasárnap: Repair – Javítsd meg

Az esemény Facebook oldalán minden naphoz csatolnak ötletadó képeket, így akinek nincs kedve vagy lehetősége minden nap saját fotót csatolni, azt arra kérik, ossza bátran a posztokat tovább, ezzel is segítve a kampányt.

Mi szó szerint imádjuk az egyéni kezdeményezéseket és ilyen a Hulladékmentes hétköznapok is. Köszönjük, hogy vagytok!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek