Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Teknős, aki műanyag csomagolást kakilt - Hulladekvadasz.hu

Teknős, aki műanyag csomagolást kakilt

Ez a teknős egy azokból az élőlényekből, akik a műanyag-hulladékot ételnek nézik és megeszik. Extrém mennyiségű csomagolási hulladékot kakilt ki.

Ha eddig még mindig nem gondoltunk volna bele, hogy milyen hatásai lehetnek a műanyag hulladékok eldobálásának, akkor most itt egy újabb döbbenetes eset, ami felnyithatja a szemünket és a csomagolásmentes vásárlásra ösztönözhet. A Hulladékvadász a csomagolásmentes májussal pontosan erre hívja fel a figyelmet, a kihíváshoz pedig bárki csatlakozhat.

Íme a nagy túlélő tengeri teknős, aranyos nem? / Fotó: metro.co.uk

Íme a nagy túlélő tengeri teknős, aranyos nem? / Fotó: metro.co.uk

Egy tengeri teknős került bajba a napokban, miután rengeteg műanyagok lenyelt és beleakadt egy halászhálóba. Az állatot a Mundo Marino alapítványhoz vitték, miután megtalálták a mozgásképtelen hüllőt a hálóban Buenos Aires partjainál.

A XXI. század pestiséről szóló cikkeink ide kattintva elérhetőek.

A teknőst a mentőközpontba vitték, ahol kiderült, hogy súlya alacsonyabb az átlagnál, ezért vérteszteket készítettek, hogy kitalálják mi lehet a baj. A tesztek nem mutattak ki semmilyen abnormalitást, de néhány óra múlva pont került az ügy végére. A teknős ugyanis extrém mennyiségű műanyag hulladékot kezdett el üríteni.

A gondozói vették észre, hogy valami kilóg belőle. / Fotó: metro.co.uk

A gondozói vették észre, hogy valami kilóg belőle. / Fotó: metro.co.uk

A történtekről videó is készült, amelyen látható, hogy a teknős a menhely medencéjében úszkál, majd az egyik gondozó kiemeli a vízből. Ekkor egyértelműen látszik, hogy mi távozik a szervezetéből
Amikor a teknősök megeszik a műanyagot, az emésztőrendszerükben gázok keletkeznek, ami az úszásukat, a táplálékkeresésüket és a ragadozók elől való menekülést is akadályozza.

Ami kilógott a teknős végbeléből az bizony műanyag csomagolóanyag. / Fotó: metro.co.uk

Ami kilógott a teknős végbeléből az bizony műanyag csomagolóanyag. / Fotó: metro.co.uk

A Mundo Marino állatorvosa, Juan Pablo Loureuro elmondta, hogy nagyon aggasztó műanyag hulladékot találni a tengeri teknősök emésztőrendszerében. Hozzátette, hogy a szemét szervezetben való felhalmozódása csökkenti az éhségérzetet és alultápláltsághoz vezet: „Ez legyengíti őket és csökkenti a túlélési esélyeiket is”.

Extrém mennyiségben volt az állatban műanyag, ami normálisan táplálkozni se tudott. / Fotó: metro.co.uk

Extrém mennyiségben volt az állatban műanyag, ami normálisan táplálkozni se tudott. / Fotó: metro.co.uk

A teknőst megröntgenezték, hogy kiderüljön minden műanyagot kiürített-e, majd egy kis időt a központban töltött, hogy gyógyuljon. Azóta már visszaengedték a természetbe.

Az alapítvány idén már 24 teknőst szabadított ki a halászhálókból, közülük 11 valamilyen fajta műanyagot ürített magából a kezelésük során. Mindez megelőzhető lenne, ha az egyszer használatos műanyagokat örökre száműznénk és mind megpróbálnánk kevesebb hulladékot termelni.

Ez a teknős most megúszta, de vajon meddig kell úsznia, hogy ismét műanyag hulladékot, műanyag csomagolást ehessen?

Továbbra is globális hulladékprobléma az óceáni szemétszigetek, amíg napról napra mérgeznek meg mindent, ami él és mozog és szinte senki se tesz ellen semmit.

Forrás: Metro

You may also like...