Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

240 önkéntes 270 000 csikket gyűjtött össze Brüsszelben

240 önkéntes mindösszesen 3 óra alatt 270 000 eldobált cigarettacsikket gyűjtött össze az Európai Unió központjában, Brüsszelben.

2019 februárjában a JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes február kihívása kapcsán egész Magyarország megismerte azt, hogy az eldobált cigaretta filterek mennyire károsak a környezetre.

A világon évente átlagosan 4,3 milliárd csikket dobnak el.

A műanyag szívószálak az elmúlt évben tiltólistára kerültek rengeteg cégnél, kiskereskedőnél, de még országoknál és városoknál is. Minden vállalat, a legjobb szállodaláncoktól kezdve a gyorséttermekig, meghozta a saját szívószál-ellenes rendeletét.

Az összegyűjtött cigicsikkek látványos kiöntése. / Fotó: leo Not Happy

Az összegyűjtött cigicsikkek látványos kiöntése. / Fotó: leo Not Happy

Mindezek után egy új jelentés szerint azonban rossz helyre irányultak az erőfeszítések, kiderült ugyanis, hogy a világ óceánjait az ember nem is a szívószálakkal, sőt még csak nem is a műanyag zacskókkal, hanem a cigarettaszűrőkkel és csikkekkel károsítja leginkább.

Brüsszelben április 22-én 203 önkéntes 120 ezer csikket szedett fel a földről. A filterek eldobása ugyan ártatlan gesztusnak tűnhet, de gondoljunk csak bele: minden másodpercben 137 ezer csikket dobnak el világszerte.

Enni vagy nem enni? - Ez itt a kérdés. Sajnos az állatok megeszik. / Fotó: Leo Not Happy

Enni vagy nem enni? – Ez itt a kérdés. Sajnos az állatok megeszik. / Fotó: Leo Not Happy

A csikkek műanyagot, 4000 különféle kémiai (toxikus) anyagot tartalmaznak, nem bomlanak le és 500 liter vizet be tudnak szennyezni. Ez az első szemét, amit ha a földre nézünk, megláthatunk.

A dohányosok azzal mozdíthatják elő a változást, ha beszereznek egy zsebhamutartót vagy a kukába dobják a csikket. A Föld ugyanis nem hamutál.

Kattints a képre a részletekhez.

Kattints a képre a részletekhez.

A cigicsikkek – nem a szívószálak – az óceánok legnagyobb szennyezői

Nem elég, hogy a csikkek mindenhol ott vannak, de az ártalmatlanításuk is szabályozatlan volt eddig, ami azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben kerültek az óceánokba. Számos egyén és szervezet kezdett most ez ellen küzdeni (Magyarországon a JÖN Alapítvány).

240 önkéntes által összegyűjtött hatalmas mennyiségű cigicsikk. / Fotó: Leo Not Happy

240 önkéntes által összegyűjtött hatalmas mennyiségű cigicsikk. / Fotó: Leo Not Happy

Egy kampány, a Cigarette Butt Pollution Project (Cigicsikk-szennyezés Projekt) azt reméli, hogy sikerül betiltatni a cellulóz-acetátból készült cigarettaszűrőket, ez egy olyan típusú műanyag, amelynek lebomlása több mint egy évtizedig tart.

Az évente legyártott 5,6 billió cigarettának, amelyek ilyen szűrővel készülnek, a kétharmadát eldobálják a dohányosok.

A kampány alapítója, Thomas Novotny közegészségügyi professzor elmagyarázta az NBC-nek, hogy a szűrők nem nyújtanak egészségügyi előnyöket, csak marketingeszközként szolgálnak, miközben megkönnyítik az embereknek a dohányzást.

Május 8-án 240 önkéntes 270 ezer csikket gyűjtött össze mindössze három óra alatt.

A Szemetszedes.hu  – Takarítsuk ki együtt Magyarországot! című társhonlapunkon Cigicsikkszedő versenyeket szervezésére is van lehetőség.

A világszerte évente gyártott 5,6 billió cigaretta nagy részének cellulóz-acetátból készül a szűrője, amely egy olyan típusú műanyag, ami egy évtized vagy még több idő alatt bomlik le. A szűrők kétharmadát pedig minden évben eldobálják Novotny elmondása szerint.

Egy "hegynagyságú" cigicsikk kupac Brüsszelben. / Fotó: Leo Not Happy

Egy “hegynagyságú” cigicsikk kupac Brüsszelben. / Fotó: Leo Not Happy

Az Ocean Conservancy nevű környezetvédelmi szervezet 1986 óta minden évben strandtisztításokat fizet. 32 egymást követő évben a csikkek voltak a leggyakrabban összegyűjtött hulladékok, összesen több mint 60 milliót szedtek össze.

Az összes összegyűjtött hulladék nagyjából egyharmadát tették ki a használt szűrők, többet mint a műanyag csomagolóanyagok, dobozok, kupakok, evőeszközök és palackok összesen.

Teszedd akció alkalmával a BKK Zrt.-vel közösen a JÖN megrendezte az első magyarországi Cigicsikkmentes Teszeddet, ahol 3 zsáknyi cigicsikket szedtek össze a Széll Kálmán téren.

Az emberek néha közvetlenül a strandokon dobják el a csikkeket, de ennél gyakoribb, hogy csatornákból, patakokból és folyókból jut a hulladék az óceánokba. A hulladék gyakran mikroműanyagokra bomlik le, amelyet a vadon élő állatok könnyen elfogyaszthatnak.

A kutatók a tengeri madarak 70 százalékában és a tengeri teknősök 30 százalékában találtak műanyagok.

Az eldobott szűrők általában szintetikus szálakat és több száz, vagy akár több ezer mérgező vegyi anyagot tartalmaznak a dohány kezelése miatt.

De ne feledjük el, hogy csupán 3 óra alatt 270 000 darab eldobott cigicsikket gyűjtött össze 240 önkéntes Brüsszelben és ez a fajta hulladékprobléma Magyarországon is adott.

Többek között ezért a környezetvédelmi szervezetünk rendszeresen szervez cigicsikkek elleni eseményeket és tesz a Cigicsikkmentes Magyarország megvalósulásáért.

Forrás: BrightVibes

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek