Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
240 önkéntes 270 000 csikket gyűjtött össze Brüsszelben - Hulladekvadasz.hu

240 önkéntes 270 000 csikket gyűjtött össze Brüsszelben

240 önkéntes mindösszesen 3 óra alatt 270 000 eldobált cigarettacsikket gyűjtött össze az Európai Unió központjában, Brüsszelben.

2019 februárjában a JÖN Alapítvány Cigicsikkmentes február kihívása kapcsán egész Magyarország megismerte azt, hogy az eldobált cigaretta filterek mennyire károsak a környezetre.

A világon évente átlagosan 4,3 milliárd csikket dobnak el.

A műanyag szívószálak az elmúlt évben tiltólistára kerültek rengeteg cégnél, kiskereskedőnél, de még országoknál és városoknál is. Minden vállalat, a legjobb szállodaláncoktól kezdve a gyorséttermekig, meghozta a saját szívószál-ellenes rendeletét.

Az összegyűjtött cigicsikkek látványos kiöntése. / Fotó: leo Not Happy

Az összegyűjtött cigicsikkek látványos kiöntése. / Fotó: leo Not Happy

Mindezek után egy új jelentés szerint azonban rossz helyre irányultak az erőfeszítések, kiderült ugyanis, hogy a világ óceánjait az ember nem is a szívószálakkal, sőt még csak nem is a műanyag zacskókkal, hanem a cigarettaszűrőkkel és csikkekkel károsítja leginkább.

Brüsszelben április 22-én 203 önkéntes 120 ezer csikket szedett fel a földről. A filterek eldobása ugyan ártatlan gesztusnak tűnhet, de gondoljunk csak bele: minden másodpercben 137 ezer csikket dobnak el világszerte.

Enni vagy nem enni? - Ez itt a kérdés. Sajnos az állatok megeszik. / Fotó: Leo Not Happy

Enni vagy nem enni? – Ez itt a kérdés. Sajnos az állatok megeszik. / Fotó: Leo Not Happy

A csikkek műanyagot, 4000 különféle kémiai (toxikus) anyagot tartalmaznak, nem bomlanak le és 500 liter vizet be tudnak szennyezni. Ez az első szemét, amit ha a földre nézünk, megláthatunk.

A dohányosok azzal mozdíthatják elő a változást, ha beszereznek egy zsebhamutartót vagy a kukába dobják a csikket. A Föld ugyanis nem hamutál.

Kattints a képre a részletekhez.

Kattints a képre a részletekhez.

A cigicsikkek – nem a szívószálak – az óceánok legnagyobb szennyezői

Nem elég, hogy a csikkek mindenhol ott vannak, de az ártalmatlanításuk is szabályozatlan volt eddig, ami azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben kerültek az óceánokba. Számos egyén és szervezet kezdett most ez ellen küzdeni (Magyarországon a JÖN Alapítvány).

240 önkéntes által összegyűjtött hatalmas mennyiségű cigicsikk. / Fotó: Leo Not Happy

240 önkéntes által összegyűjtött hatalmas mennyiségű cigicsikk. / Fotó: Leo Not Happy

Egy kampány, a Cigarette Butt Pollution Project (Cigicsikk-szennyezés Projekt) azt reméli, hogy sikerül betiltatni a cellulóz-acetátból készült cigarettaszűrőket, ez egy olyan típusú műanyag, amelynek lebomlása több mint egy évtizedig tart.

Az évente legyártott 5,6 billió cigarettának, amelyek ilyen szűrővel készülnek, a kétharmadát eldobálják a dohányosok.

A kampány alapítója, Thomas Novotny közegészségügyi professzor elmagyarázta az NBC-nek, hogy a szűrők nem nyújtanak egészségügyi előnyöket, csak marketingeszközként szolgálnak, miközben megkönnyítik az embereknek a dohányzást.

Május 8-án 240 önkéntes 270 ezer csikket gyűjtött össze mindössze három óra alatt.

A Szemetszedes.hu  – Takarítsuk ki együtt Magyarországot! című társhonlapunkon Cigicsikkszedő versenyeket szervezésére is van lehetőség.

A világszerte évente gyártott 5,6 billió cigaretta nagy részének cellulóz-acetátból készül a szűrője, amely egy olyan típusú műanyag, ami egy évtized vagy még több idő alatt bomlik le. A szűrők kétharmadát pedig minden évben eldobálják Novotny elmondása szerint.

Egy "hegynagyságú" cigicsikk kupac Brüsszelben. / Fotó: Leo Not Happy

Egy „hegynagyságú” cigicsikk kupac Brüsszelben. / Fotó: Leo Not Happy

Az Ocean Conservancy nevű környezetvédelmi szervezet 1986 óta minden évben strandtisztításokat fizet. 32 egymást követő évben a csikkek voltak a leggyakrabban összegyűjtött hulladékok, összesen több mint 60 milliót szedtek össze.

Az összes összegyűjtött hulladék nagyjából egyharmadát tették ki a használt szűrők, többet mint a műanyag csomagolóanyagok, dobozok, kupakok, evőeszközök és palackok összesen.

Teszedd akció alkalmával a BKK Zrt.-vel közösen a JÖN megrendezte az első magyarországi Cigicsikkmentes Teszeddet, ahol 3 zsáknyi cigicsikket szedtek össze a Széll Kálmán téren.

Az emberek néha közvetlenül a strandokon dobják el a csikkeket, de ennél gyakoribb, hogy csatornákból, patakokból és folyókból jut a hulladék az óceánokba. A hulladék gyakran mikroműanyagokra bomlik le, amelyet a vadon élő állatok könnyen elfogyaszthatnak.

A kutatók a tengeri madarak 70 százalékában és a tengeri teknősök 30 százalékában találtak műanyagok.

Az eldobott szűrők általában szintetikus szálakat és több száz, vagy akár több ezer mérgező vegyi anyagot tartalmaznak a dohány kezelése miatt.

De ne feledjük el, hogy csupán 3 óra alatt 270 000 darab eldobott cigicsikket gyűjtött össze 240 önkéntes Brüsszelben és ez a fajta hulladékprobléma Magyarországon is adott.

Többek között ezért a környezetvédelmi szervezetünk rendszeresen szervez cigicsikkek elleni eseményeket és tesz a Cigicsikkmentes Magyarország megvalósulásáért.

Forrás: BrightVibes

You may also like...