Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Végleg betiltva: egyszer használatos műanyagok - Hulladekvadasz.hu

Végleg betiltva: egyszer használatos műanyagok

Végleg betiltva, avagy az EU tilalmat fogadott el az egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan, ami hatalmas öröm minden környezetért aggódó embernek.

Mint már arról korábban több ízben is beszámoltunk 2021-től egy új törvényi szabályozásnak hála betiltásra és a forgalomból való kivonásra kerülhetnek az egyszer használatos műanyag termékek, amik könnyen helyettesíthetők.

Az óceáni szemétszigetek kialakulásának okairól szóló videónk.

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan – közölte az uniós tanács kedden.

Az óceáni műanyaghulladék problémája nem oldható újrahasznosítással

Az óceáni műanyaghulladék problémája nem oldható újrahasznosítással

A tájékoztatás szerint az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv szigorú szabályokat ír elő azokra a termék- és csomagolástípusokra, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között.

A műanyaghulladék környezetszennyező és globális problémáiról szóló cikkeink ide kattintva elérhetőek.

Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Harc a műanyaghulladék ellen: 60 ország a ringben

Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz:

  • az egyszer használatos műanyag tányérok,
  • evőeszközök,
  • szívószálak,
  • lufipálcák
  • és fültisztító pálcikák használata.

A tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd. Az új szabályok hivatalos elfogadása az eljárás utolsó lépését jelenti.

Végleg betiltva? Sajnos csak Európában, a világ többi pontján ugyanúgy kaphatóak lesznek ezek a termékek.

Forrás: MTI

Többek közt ezen okok miatt indította el a környezetvédelmi szervezetünk, a JÖN Alapítvány a Csomagolásmentes május kihívását. Részletek itt.

You may also like...