Végleg betiltva: egyszer használatos műanyagok

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Végleg betiltva, avagy az EU tilalmat fogadott el az egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan, ami hatalmas öröm minden környezetért aggódó embernek.

Mint már arról korábban több ízben is beszámoltunk 2021-től egy új törvényi szabályozásnak hála betiltásra és a forgalomból való kivonásra kerülhetnek az egyszer használatos műanyag termékek, amik könnyen helyettesíthetők.

Az óceáni szemétszigetek kialakulásának okairól szóló videónk.

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan – közölte az uniós tanács kedden.

Az óceáni műanyaghulladék problémája nem oldható újrahasznosítással

Az óceáni műanyaghulladék problémája nem oldható újrahasznosítással

A tájékoztatás szerint az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv szigorú szabályokat ír elő azokra a termék- és csomagolástípusokra, amelyek megtalálhatók az európai partokat szennyező, tíz leggyakrabban előforduló hulladék között.

A műanyaghulladék környezetszennyező és globális problémáiról szóló cikkeink ide kattintva elérhetőek.

Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

Harc a műanyaghulladék ellen: 60 ország a ringben

Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz:

  • az egyszer használatos műanyag tányérok,
  • evőeszközök,
  • szívószálak,
  • lufipálcák
  • és fültisztító pálcikák használata.

A tagállamok megállapodtak abban, hogy 2029-re elérik a műanyag palackok begyűjtésére meghatározott 90 százalékos célértéket, továbbá arról is, hogy a műanyag palackoknak legkésőbb 2025-ig legalább 25 százalékban, 2030-ig pedig 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell készülniük majd. Az új szabályok hivatalos elfogadása az eljárás utolsó lépését jelenti.

Végleg betiltva? Sajnos csak Európában, a világ többi pontján ugyanúgy kaphatóak lesznek ezek a termékek.

Forrás: MTI

Többek közt ezen okok miatt indította el a környezetvédelmi szervezetünk, a JÖN Alapítvány a Csomagolásmentes május kihívását. Részletek itt.

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: