Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
40 tonna műanyag hulladékot szedtek ki az óceánból - Hulladekvadasz.hu

40 tonna műanyag hulladékot szedtek ki az óceánból

40 tonna műanyag hulladékot szedett ki az Ocean Voyages Institute környezetvédelmi szervezet a Csendes-óceánból Hawaii és Kalifornia között.

A műanyagmentes július alkalmával világszerte milliók figyelnek oda a műanyag-felhasználásuk visszaszorítására. De ennek ellenére is több millió tonna kerül egész évben a tengerekbe, óceánokba. Az amerikai szervezet fogta magát és egy szervezett akció alkalmával nagy csendes-óceáni szemétsziget műanyaghulladékának egy részét gyűjtötte be. Mint hangsúlyozták, ez volt „az eddigi legnagyobb és legsikeresebb óceántakarítás” a térségben.

A 40 tonna műanyag mintegy 24 gépkocsi súlyával vagy 6-7 kifejlett elefánt súlyával egyenértékű – érzékeltette a csoport.

Az expedíció 25 napig tartott. A csoport műholdas és dróntechnológia segítségével dolgozott. Elsősorban műanyag palackokat, plasztik bútorokat és játékokat gyűjtöttek be a vízből. A munka során halászhálókat is találtak, az úgynevezett „szellemhálók” egyike 5 tonnás, egy másik pedig 8 tonnás volt. A műanyag szellemhálók nagy mennyiségű műanyaghulladékot gyűjtenek össze.

Magyarországon létezik egy olyan cég, aki az óceáni műanyaghulladékból fürdőruhákat készít.

May Crowley, az Ocean Voyages Institute alapítója kiemelte, hogy az óriási szellemhálók eltávolítása az óceánból nagyon fontos, ugyanakkor a kisebb szellemhálók is nagy károkat tudnak okozni, mert a bálnák és delfinek beléjük gabalyodnak, és elpusztulnak.

Csak egy részlet abból a 40 tonna műanyag hulladékból, amit kiszedtek az óceánból. / Fotó: Ocean-Voyages-Institute

Csak egy részlet abból a 40 tonna műanyag hulladékból, amit kiszedtek az óceánból. / Fotó: Ocean-Voyages-Institute

A begyűjtött műanyag hulladékból 1,5 tonnát a Hawaii Egyetem művészeti képzésének hallgatói és hawaii művészek kapnak meg, akik szobrokat és más művészeti alkotásokat hoznak létre belőle. A többi hulladékot feldolgozzák és energia előállítására használják fel.

Crowley hangsúlyozta, hogy a probléma nagyságához képest csak egy kis lépést tettek előre, de ezzel is rengeteg halat, delfint és bálnát tudtak megmenteni. Hozzátette, hogy csoportja egy hosszabb, három hónapos takarítóakciót is tervez, és remélik, hogy más szervezetek is követik a példájukat.

Tanulmányok szerint az óceánokban sokkal több műanyag van, mint azt korábban feltételezték. A becslések szerint évente 1,15-2,41 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánok vizébe.

Sajnos a 40 tonna műanyag hulladék még semmi az óceánok tetején vagy már alján heverő több millió tonna szemét mennyiségéhez képest. AZ emberiségnek évtizedekbe fog telleni mire teljesen kitakarítja az összeszennyezett élővilágot.

Fotó: MTI / CNN

You may also like...