Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Egy madár cigicsikkel etette fiókáját Floridában

Fiókáját etette cigicsikkel egy madár Floridában és mindezt egy arra járó természetfotós meg is örökítette nem kis aggodalmat keltve állatvédőkben.

Természetesen bennünk is. Már több alkalommal írtunk a cigicsikkek okozta környezetszennyezésről, sőt, környezetvédelmi szervezetünk Cigicsikkmentes február kihívásában bemutattuk mennyire is károsak az eldobált cigicsikkek. NAGYON!

A halálos etetés. Cigicsikk mérgező. / Fotó: Karen Mason

A halálos etetés. Cigicsikk mérgező. / Fotó: Karen Mason

Karen Mason fotós a Tampa közelében lévő St. Pete tengerparton kapta lencsevégre azt a pillanatot, amikor egy karibi ollóscsőrű madár (Rynchops niger) egy eldobott csikkel eteti a fiókáját.

Környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy a madarak összetévesztik a táplálékot a szeméttel, aminek súlyos következményei lehetnek.

Mason a Facebookra posztolta a képet a következő figyelmeztetéssel: “Ha dohányzol, kérlek, ne dobd el a csikket” – idézte a BBC News. A brit Királyi Madárvédő Társaság (RSPB) közleményében “szívszorítónak” nevezte a fotót, és hangsúlyozta: “a természet küzd, hogy alkalmazkodjon az emberi szemeteléshez”.

Bízunk benne, hogy a cigicsikket nem tudta "megenni." a fióka. / Fotó: Karen Mason

Bízunk benne, hogy a cigicsikket nem tudta “megenni.” a fióka. / Fotó: Karen Mason

Mason egy másik fotót is készített, amelyen a fióka a csőrében viszi a csikket. “Sok madár kíváncsi azokra a dolgokra, amelyeket kidobunk, megpróbálják kideríteni, hogy ehetőek-e vagy sem. Sajnos ez a madár tápláléknak ítélte a csikket” – mondta az RSPB szóvivője.

A JÖN Alapítvány rendszeresen szervez cigicsikkszedő versenyeket, ahova minden lelkes önkéntes várnak szeretettel.

Hozzáfűzte: egyre több állatot ejtenek csapdába, sebesítenek, betegítenek vagy ölnek meg az ember által készített termékek. “Már azt is tapasztaltuk, hogy fészekrakáshoz használják fel a szemetet. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy a szemét veszélytelen, legfeljebb rendetlen lesz tőle a környezet, az ilyen szívszorító képek azonban megmutatják, hogy valójában milyen drámai hatása van a természetre” – közölte a szóvivő.

Kattints a képre a részletekhez.

Kattints a képre a részletekhez.

Nem csak ez a madár, hanem az összes többi állat nem tud a legtöbb esetben különbséget tenni táplálék és étel közt. 

Ki ne emlékezne arra a tengerparti madárra, akinek a pusztulása után toll és szemét maradt.

Madár, aki valószínűleg azért pusztult el, mert túl sok eldobált szemetet evett. / Fotó: internet

Madár, aki valószínűleg azért pusztult el, mert túl sok eldobált szemetet evett. / Fotó: internet

Fotó: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek