Mérgezik a talajt az eldobott cigicsikkek!

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Mérgezik a talajt az eldobott cigicsikkek és ezáltal gátolhatják a nővények fejlődését egy új angol tanulmány szerint. Dohányosok, ébresztő!

Az Anglia Ruskin Egyetem vezette kutatás azt állapította meg, hogy a csikkek jelenléte a talajban 27 százalékkal csökkentette a lóhere kicsírázásának esélyét és 28 százalékkal a szárhosszt – olvasható a BBC hírportálján. A fű esetében az előző 10, az utóbbi 13 százalékkal lett kisebb. A cigicsikkekkel kapcsolatos cikkeink ide kattintva megtekinthetőek.

Egy eldobott cigicsikk hever a fűben, a földön. / Fotó: BGE Yes!

Egy eldobott cigicsikk hever a fűben, a földön. / Fotó: BGE Yes!

A kutatók azt találták, hogy az el nem szívott cigaretták szűrőjének majdnem ugyanolyan a hatása a növények életére, mint a használt szűrőknek, ami arra utal, hogy a károkat maga a filter okozza, a dohány égetéséből származó mérgek nélkül is.

Becslések szerint a világon évente 4,5 ezer milliárd csikket dobnak el, ez a legelterjedtebb műanyagszemét.

Az Ecotoxicology and Environmental Safety című szaklap friss számában közzétett kutatás részeként Cambridge körüli területekről gyűjtöttek mintákat a tudósok, és azt állapították meg, hogy akár 128 csikk is lehet egy négyzetméteren.

A JÖN Alapítvány rendszeresen szervez cigicsikkszedő versenyeket, ahova minden lelkes önkéntes várnak szeretettel.

Dannielle Green biológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy ugyan az eldobált csikkek látványa mindennapos, mégis az övék az első tanulmány, amely azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a növények életét a cigaretták maradéka. “Azt találtuk, hogy rontja a lóhere és a fű kicsírázásának esélyét, megrövidíti a szár hosszát, több mint felével csökkenti a lóhere gyökerének súlyát” – mondta a tudós.

“A két vizsgált növény, a perje nevű fűféle és a fehér here fontos takarmány, de elterjedt a városi parkokban, zöld területeken is. Hozzájárulnak a fajok egészségéhez, a fehér here fontos a beporzó rovaroknak és a nitrogén megkötése miatt is” – magyarázta.

A legtöbb csikk bioműanyagból, cellulóz-acetát-szálból készült szűrőt tartalmaz, de ennek ellenére a filter lebomlása akár egy évtizedig is eltarthat.

A tanulmány társszerzője, Bas Boots hozzátette: ugyan további kutatásra van szükség, úgy véljük, a filter kémiai összetételének számlájára írhatók a károk. “A bioműanyaghoz adott szerek teszik hajlékonyabbá a szűrőt, ezek kimosódhatnak a talajba és a kezdetekkor károsíthatják a növényi életet” – magyarázta.

Kattints a képre a részletekhez.

Kattints a képre a részletekhez.

Sajnos nem csak a nővényeket mérgezik az eldobált cigicsikkek, hanem az élővilág többi tagját is. Nem régiben egy madarat fotóztak le, aki a fiókáját cigicsikkel etette meg.

Forrás: MTI

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: