Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Mérgezik a talajt az eldobott cigicsikkek!

Mérgezik a talajt az eldobott cigicsikkek és ezáltal gátolhatják a nővények fejlődését egy új angol tanulmány szerint. Dohányosok, ébresztő!

Az Anglia Ruskin Egyetem vezette kutatás azt állapította meg, hogy a csikkek jelenléte a talajban 27 százalékkal csökkentette a lóhere kicsírázásának esélyét és 28 százalékkal a szárhosszt – olvasható a BBC hírportálján. A fű esetében az előző 10, az utóbbi 13 százalékkal lett kisebb. A cigicsikkekkel kapcsolatos cikkeink ide kattintva megtekinthetőek.

Egy eldobott cigicsikk hever a fűben, a földön. / Fotó: BGE Yes!

Egy eldobott cigicsikk hever a fűben, a földön. / Fotó: BGE Yes!

A kutatók azt találták, hogy az el nem szívott cigaretták szűrőjének majdnem ugyanolyan a hatása a növények életére, mint a használt szűrőknek, ami arra utal, hogy a károkat maga a filter okozza, a dohány égetéséből származó mérgek nélkül is.

Becslések szerint a világon évente 4,5 ezer milliárd csikket dobnak el, ez a legelterjedtebb műanyagszemét.

Az Ecotoxicology and Environmental Safety című szaklap friss számában közzétett kutatás részeként Cambridge körüli területekről gyűjtöttek mintákat a tudósok, és azt állapították meg, hogy akár 128 csikk is lehet egy négyzetméteren.

A JÖN Alapítvány rendszeresen szervez cigicsikkszedő versenyeket, ahova minden lelkes önkéntes várnak szeretettel.

Dannielle Green biológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy ugyan az eldobált csikkek látványa mindennapos, mégis az övék az első tanulmány, amely azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a növények életét a cigaretták maradéka. “Azt találtuk, hogy rontja a lóhere és a fű kicsírázásának esélyét, megrövidíti a szár hosszát, több mint felével csökkenti a lóhere gyökerének súlyát” – mondta a tudós.

“A két vizsgált növény, a perje nevű fűféle és a fehér here fontos takarmány, de elterjedt a városi parkokban, zöld területeken is. Hozzájárulnak a fajok egészségéhez, a fehér here fontos a beporzó rovaroknak és a nitrogén megkötése miatt is” – magyarázta.

A legtöbb csikk bioműanyagból, cellulóz-acetát-szálból készült szűrőt tartalmaz, de ennek ellenére a filter lebomlása akár egy évtizedig is eltarthat.

A tanulmány társszerzője, Bas Boots hozzátette: ugyan további kutatásra van szükség, úgy véljük, a filter kémiai összetételének számlájára írhatók a károk. “A bioműanyaghoz adott szerek teszik hajlékonyabbá a szűrőt, ezek kimosódhatnak a talajba és a kezdetekkor károsíthatják a növényi életet” – magyarázta.

Kattints a képre a részletekhez.

Kattints a képre a részletekhez.

Sajnos nem csak a nővényeket mérgezik az eldobált cigicsikkek, hanem az élővilág többi tagját is. Nem régiben egy madarat fotóztak le, aki a fiókáját cigicsikkel etette meg.

Forrás: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek