Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Zöld Vatera a zero waste útján

Zöld Vatera a tudatos vaterások gyűjtőhelye – címmel indult útjára a mai nappal a környezettudatos vásárlást segítő új zero waste honlap: zerowaste.vatera.hu.

Mindez egy belvárosi vendéglátói helyiségben megrendezett sajtótájékoztató esemény keretében, ahol a Vatera Magyarország vezetője, Szanitter Áron ismertette a piactér legújabb kezdeményezését és korábbi zöld kezdeményezéseit.

A csütörtök délelőtt megrendezésre került Zöld Vatera sajtótájékoztató. / Fotó: morpho.hu

A csütörtök délelőtt megrendezésre került Zöld Vatera sajtótájékoztató. / Fotó: morpho.hu

Továbbá Lukács Ákos, a Deloitte munkatársa a fenntarthatóság témájában mutatta be a világban és hazánkban tapasztalható vásárlási szokásokat és annak változásait.

Tudatosság a hétköznapok és a vásárlás szintjén

Vatera a nemzetközi tendenciát látva megkérdezte saját felhasználóit, hogy mennyire fontos számukra a környezettudatosság a mindennapokban és vásárláskor. A kutatás azt is felmérte, hogy a vaterázók gondolkodása és gyakorlata között milyen különbségek vannak. A kitöltők legalább fele tesz valamit a mindennapokban a zero waste jegyében az alábbi 10 közül:

 • 78% szelektíven gyűjti a hulladékot
 • 77% tusol fürdés helyett
 • 75% a fagyaszott ételt nem mikróban olvasztja, inkább időben kiveszi
 • 74% elsősorban LED izzókat használ
 • 71% nem használ szívószálat
 • 71% kihúzza a konnektorból a telefontöltőt, ha nem használja
 • 70% tartós bevásárlótáskát használ
 • 58% inkább hazai alapanyagot vásárol
 • 57% főként elektronikusan kapja a számlákat
 • 53% textilrongyot használ inkább papírtörlő helyett

Vásárlás szempontjából is próbálnak odafigyelni ökológiai lábnyomukra: A válaszadók többsége (72%) szívesen helyez olyan terméket a kosarába, amellyel a környezetért is tesz, és közel harmaduk (31%) akár még többet is fizetne a zero waste holmikért. A kitöltők majdnem negyede (23%) szintén nyitott a tudatosabb választásokra, de vannak olyan árucikkek, szokások, amikről nem tudnak lemondani. Mindössze 5 százalék nyilatkozott úgy, hogy beszerzéseinél nem szempont a hulladékmentesség.

Pár jó tanács a Vatera használatához, hogy hogyan indulhatsz el te is a zöld úton:

Az első lépéssel már meg is teheted, ha a Vaterát használod, amivel nemcsak a pénztárcádat kíméled, hanem  a tudatos vásárlással, és a feleslegessé vált holmik eladásával a környezeted is véded. Vaterás eladóként vagy vásárlóként emellett számtalan apró, könnyen megvalósítható dolgot tehetsz meg környezetedért.

Mit tehetsz a környezetedért, ha eladó vagy a Vaterán?

 • Mielőtt bármit kidobnál, ami még működik, és másnak hasznos lehet, gondolj az online értékesítésre!
 • Csomagoláshoz használj újrahasznosított vagy – hasznosítható csomagolóanyagot! Az sem baj, ha korábban már használt csomagolásban küldöd a terméket!
 • Ne használj nagyobb dobozt a csomagoláshoz, mint amekkora indokolt lenne! A nagyobb csomag több helyet igényel – mind tároláskor, mind pedig a szállítás során.
 • Olyan ragasztót, ragasztószalagot használj a csomagolásnál, amelyik megfelel a környezetvédelmi előírásoknak! Például könnyen lebomlik, nem tartalmaz kemikáliákat.
 • A legjobb a személyes átadása a terméknek, ha megoldható. Időt, pénzt, energiát spóroltok meg a vevővel együtt! Ha ugyanazon a településen laktok, felesleges a postázás.

Mit tehetsz a környezetedért, ha vásárló vagy a Vaterán?

 • Csak akkor vásárolj meg valamit, ha biztos vagy benne, hogy hosszútávon fogod használni! Semmi értelme felesleges hulladékot termelned azzal, ha rövid időn belül úgyis kidobod. Ezt hívják tudatos vásárlásnak.
 • Ne vásárolj olyan elavult elektromos eszközt, amelynek a fogyasztása jóval magasabb, mint újabb társainak! Ezzel hosszútávon pénzt is spórolsz, hiszen lehet, hogy drágább egy új és energiatakarékos eszköz, mint egy használt régi, viszont a villanyszámlád is kevesebb lesz vele.
 • Ha használt terméket vásárolsz, egyben a környezeted is véded! Nincs ugyanis szükség arra, hogy számodra új terméket állítsanak elő, ami erőforrás- és energiaigényes is egyszerre. Ha használt terméket vásárolsz, akkor miattad nem vágnak ki újabb fát, nem pazarolnak el újabb liter olajat. Ráadásul nem mindig az új a jobb…
 • A csomagolás, amelyben a vásárolt termék megérkezik, az esetek többségében újra felhasználható! Ha nem muszáj, ne dobd ki!

A Zöld Vatera egy nagyszerű kezdeményezés, amit örömmel tudunk ajánlani bárkinek, aki használt vagy zero waste termékekkel kívánja csökkenteni a környezeti ökológiai lábnyomát. Továbbá mindezzel hozzájárulva a Földet sújtó klímaváltozás és a túlfogyasztás csökkentéséhez.

További ötletek a háztartásunk, napi életmódunk hulladékcsökkentéséhez a Háztartásunk hulladék nélkül rovatunkban.

Forrás: zerowaste.vatera.hu

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek