Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Zöld Vatera a zero waste útján - Hulladekvadasz.hu

Zöld Vatera a zero waste útján

Zöld Vatera a tudatos vaterások gyűjtőhelye – címmel indult útjára a mai nappal a környezettudatos vásárlást segítő új zero waste honlap: zerowaste.vatera.hu.

Mindez egy belvárosi vendéglátói helyiségben megrendezett sajtótájékoztató esemény keretében, ahol a Vatera Magyarország vezetője, Szanitter Áron ismertette a piactér legújabb kezdeményezését és korábbi zöld kezdeményezéseit.

A csütörtök délelőtt megrendezésre került Zöld Vatera sajtótájékoztató. / Fotó: morpho.hu

A csütörtök délelőtt megrendezésre került Zöld Vatera sajtótájékoztató. / Fotó: morpho.hu

Továbbá Lukács Ákos, a Deloitte munkatársa a fenntarthatóság témájában mutatta be a világban és hazánkban tapasztalható vásárlási szokásokat és annak változásait.

Tudatosság a hétköznapok és a vásárlás szintjén

Vatera a nemzetközi tendenciát látva megkérdezte saját felhasználóit, hogy mennyire fontos számukra a környezettudatosság a mindennapokban és vásárláskor. A kutatás azt is felmérte, hogy a vaterázók gondolkodása és gyakorlata között milyen különbségek vannak. A kitöltők legalább fele tesz valamit a mindennapokban a zero waste jegyében az alábbi 10 közül:

  • 78% szelektíven gyűjti a hulladékot
  • 77% tusol fürdés helyett
  • 75% a fagyaszott ételt nem mikróban olvasztja, inkább időben kiveszi
  • 74% elsősorban LED izzókat használ
  • 71% nem használ szívószálat
  • 71% kihúzza a konnektorból a telefontöltőt, ha nem használja
  • 70% tartós bevásárlótáskát használ
  • 58% inkább hazai alapanyagot vásárol
  • 57% főként elektronikusan kapja a számlákat
  • 53% textilrongyot használ inkább papírtörlő helyett

Vásárlás szempontjából is próbálnak odafigyelni ökológiai lábnyomukra: A válaszadók többsége (72%) szívesen helyez olyan terméket a kosarába, amellyel a környezetért is tesz, és közel harmaduk (31%) akár még többet is fizetne a zero waste holmikért. A kitöltők majdnem negyede (23%) szintén nyitott a tudatosabb választásokra, de vannak olyan árucikkek, szokások, amikről nem tudnak lemondani. Mindössze 5 százalék nyilatkozott úgy, hogy beszerzéseinél nem szempont a hulladékmentesség.

Pár jó tanács a Vatera használatához, hogy hogyan indulhatsz el te is a zöld úton:

Az első lépéssel már meg is teheted, ha a Vaterát használod, amivel nemcsak a pénztárcádat kíméled, hanem  a tudatos vásárlással, és a feleslegessé vált holmik eladásával a környezeted is véded. Vaterás eladóként vagy vásárlóként emellett számtalan apró, könnyen megvalósítható dolgot tehetsz meg környezetedért.

Mit tehetsz a környezetedért, ha eladó vagy a Vaterán?

  • Mielőtt bármit kidobnál, ami még működik, és másnak hasznos lehet, gondolj az online értékesítésre!
  • Csomagoláshoz használj újrahasznosított vagy – hasznosítható csomagolóanyagot! Az sem baj, ha korábban már használt csomagolásban küldöd a terméket!
  • Ne használj nagyobb dobozt a csomagoláshoz, mint amekkora indokolt lenne! A nagyobb csomag több helyet igényel – mind tároláskor, mind pedig a szállítás során.
  • Olyan ragasztót, ragasztószalagot használj a csomagolásnál, amelyik megfelel a környezetvédelmi előírásoknak! Például könnyen lebomlik, nem tartalmaz kemikáliákat.
  • A legjobb a személyes átadása a terméknek, ha megoldható. Időt, pénzt, energiát spóroltok meg a vevővel együtt! Ha ugyanazon a településen laktok, felesleges a postázás.

Mit tehetsz a környezetedért, ha vásárló vagy a Vaterán?

  • Csak akkor vásárolj meg valamit, ha biztos vagy benne, hogy hosszútávon fogod használni! Semmi értelme felesleges hulladékot termelned azzal, ha rövid időn belül úgyis kidobod. Ezt hívják tudatos vásárlásnak.
  • Ne vásárolj olyan elavult elektromos eszközt, amelynek a fogyasztása jóval magasabb, mint újabb társainak! Ezzel hosszútávon pénzt is spórolsz, hiszen lehet, hogy drágább egy új és energiatakarékos eszköz, mint egy használt régi, viszont a villanyszámlád is kevesebb lesz vele.
  • Ha használt terméket vásárolsz, egyben a környezeted is véded! Nincs ugyanis szükség arra, hogy számodra új terméket állítsanak elő, ami erőforrás- és energiaigényes is egyszerre. Ha használt terméket vásárolsz, akkor miattad nem vágnak ki újabb fát, nem pazarolnak el újabb liter olajat. Ráadásul nem mindig az új a jobb…
  • A csomagolás, amelyben a vásárolt termék megérkezik, az esetek többségében újra felhasználható! Ha nem muszáj, ne dobd ki!

A Zöld Vatera egy nagyszerű kezdeményezés, amit örömmel tudunk ajánlani bárkinek, aki használt vagy zero waste termékekkel kívánja csökkenteni a környezeti ökológiai lábnyomát. Továbbá mindezzel hozzájárulva a Földet sújtó klímaváltozás és a túlfogyasztás csökkentéséhez.

További ötletek a háztartásunk, napi életmódunk hulladékcsökkentéséhez a Háztartásunk hulladék nélkül rovatunkban.

Forrás: zerowaste.vatera.hu

You may also like...