Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Füstszűrő növelheti a tüdőrák kockázatát

A füstszűrő nemhogy nem teszi biztonságosabbá a cigarettázást, hanem még meg is növelheti a tüdőrák kockázatát.

Minderre figyelmeztetnek amerikai és brit kutatók, akik a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban. Mindamellett, hogy ismét felhívják a figyelmet az eldobott cigicsikkek környezetkárosító problémájára is. Magyarországon a környezetvédelmi JÖN Alapítvány 2019 februárjában hívta fel a figyelmet, Cigicsikkmentes február kampányával erre a problémára.

Cigicsikkmentes Magyarország? Nagy frászt!

Cigicsikkmentes Magyarország! Nagy frászt!

“A füstszűrő az 1950-es években jelent meg először, és a dohányipar úgy mutatta be, mint a cigaretta biztonságossá tételének egy formáját, azáltal, hogy elnyeli a tüdőrákért felelős kátrány egy részét” – mondta Thomas Novotny, a San Diegó-i Állami Egyetem munkatársa. Hozzátette: “ma már azonban tudjuk, hogy ez csupán egyike a dohányipar által kreált mítoszoknak, amelyek a jobb értékesítési mutatókat szolgálják”. A füstszűrő sárgás elszíneződése is állítólag csupán egy fejlesztés, amely megerősíti a dohányosokat abban, hogy a szűrő működik, miközben nem a kátrány felhalmozódása, hanem a pH-változás okozza a jelenséget – írja a nypost.com.

Támogasd a JÖN Alapítványt, hogy a szervezet rendszeresen eseményeket, edukációs kampányokat indíthasson a dohányosok szemléletformálására és a tiszta környezet megteremtéséhez.

Kattints a képre a részletekhez.

Kattints a képre a részletekhez.

“A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra, hogy spóroljanak a dohányon és megtévesszék az embereket. Ezek semmit nem szűrnek” – mondta Robert Proctor, a Stanford Egyetem munkatársa, aki a dohányipar történetét kutatja.

Az eldobott cigicsikkekkel kapcsolatos cikkeink ide kattintva elérhetőek.

A szakemberek mostanra azt is megállapították, hogy a füstszűrő nem csupán egy marketingfogás, hanem kifejezetten ártalmas az egészségre.
Az amerikai tisztifőorvos honlapja szerint “bizonyítékok sugallják, hogy a füstszűrők a tüdőrák fokozottabb kockázatához járulhatnak hozzá azáltal, hogy erőteljesebb szívásra késztetik a dohányzókat, aminek nyomán a cigarettafüstben lévő rákokozó anyagok mélyebbre bejutnak a tüdőszövetben”.

Óceáni szemét döntő hányada a cigicsikk

Óceáni szemét döntő hányada a cigicsikk

A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM), valamint a San Diegó-i Állami Egyetem kutatói szerint továbbá a cigarettacsikkek jelentik a globális műanyagszennyezés egyik legfőbb forrását, és egyszersmind a legnagyobb darabszámban előforduló hulladékot világszerte.

A cigarettában lévő füstszűrő egy rendkívül lassan lebomló műanyagtípusból, cellulóz-acetátból készül, amiből évente 4,5 ezer milliárd cigarettacsikk termelődik világszerte, és tíz évbe telik a lebomlásuk.

Környezetvédők szerint a csikkekre ugyanúgy kellene tekinteni, mint az olyan eldobható termékekre, mint a műanyag szívószálak. Mostani tanulmányukban a kutatók az ilyen termékekre vonatkozó európai uniós szabályozás kiterjesztését szorgalmazzák. A 2021 júliusában életbelépő rendeletről bővebben az alábbi videóból lehet tájékozódni.

Tennél az eldobott cigicsikkek ellen? Szervezz vagy csatlakozz a cigicsikkszedők önkéntesek egyre népszerűbb táborához.

Cigicsikkmentes.hu – A cigicsikkmentes Magyarországért!

Forrás: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek