Füstszűrő növelheti a tüdőrák kockázatát

A füstszűrő nemhogy nem teszi biztonságosabbá a cigarettázást, hanem még meg is növelheti a tüdőrák kockázatát.

Minderre figyelmeztetnek amerikai és brit kutatók, akik a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban. Mindamellett, hogy ismét felhívják a figyelmet az eldobott cigicsikkek környezetkárosító problémájára is. Magyarországon a környezetvédelmi JÖN Alapítvány 2019 februárjában hívta fel a figyelmet, Cigicsikkmentes február kampányával erre a problémára.

Cigicsikkmentes Magyarország? Nagy frászt!

Cigicsikkmentes Magyarország! Nagy frászt!

“A füstszűrő az 1950-es években jelent meg először, és a dohányipar úgy mutatta be, mint a cigaretta biztonságossá tételének egy formáját, azáltal, hogy elnyeli a tüdőrákért felelős kátrány egy részét” – mondta Thomas Novotny, a San Diegó-i Állami Egyetem munkatársa. Hozzátette: “ma már azonban tudjuk, hogy ez csupán egyike a dohányipar által kreált mítoszoknak, amelyek a jobb értékesítési mutatókat szolgálják”. A füstszűrő sárgás elszíneződése is állítólag csupán egy fejlesztés, amely megerősíti a dohányosokat abban, hogy a szűrő működik, miközben nem a kátrány felhalmozódása, hanem a pH-változás okozza a jelenséget – írja a nypost.com.

Támogasd a JÖN Alapítványt, hogy a szervezet rendszeresen eseményeket, edukációs kampányokat indíthasson a dohányosok szemléletformálására és a tiszta környezet megteremtéséhez.

Kattints a képre a részletekhez.

Kattints a képre a részletekhez.

“A füstszűrőt azért teszik a cigarettákra, hogy spóroljanak a dohányon és megtévesszék az embereket. Ezek semmit nem szűrnek” – mondta Robert Proctor, a Stanford Egyetem munkatársa, aki a dohányipar történetét kutatja.

Az eldobott cigicsikkekkel kapcsolatos cikkeink ide kattintva elérhetőek.

A szakemberek mostanra azt is megállapították, hogy a füstszűrő nem csupán egy marketingfogás, hanem kifejezetten ártalmas az egészségre.
Az amerikai tisztifőorvos honlapja szerint “bizonyítékok sugallják, hogy a füstszűrők a tüdőrák fokozottabb kockázatához járulhatnak hozzá azáltal, hogy erőteljesebb szívásra késztetik a dohányzókat, aminek nyomán a cigarettafüstben lévő rákokozó anyagok mélyebbre bejutnak a tüdőszövetben”.

Óceáni szemét döntő hányada a cigicsikk

Óceáni szemét döntő hányada a cigicsikk

A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM), valamint a San Diegó-i Állami Egyetem kutatói szerint továbbá a cigarettacsikkek jelentik a globális műanyagszennyezés egyik legfőbb forrását, és egyszersmind a legnagyobb darabszámban előforduló hulladékot világszerte.

A cigarettában lévő füstszűrő egy rendkívül lassan lebomló műanyagtípusból, cellulóz-acetátból készül, amiből évente 4,5 ezer milliárd cigarettacsikk termelődik világszerte, és tíz évbe telik a lebomlásuk.

Környezetvédők szerint a csikkekre ugyanúgy kellene tekinteni, mint az olyan eldobható termékekre, mint a műanyag szívószálak. Mostani tanulmányukban a kutatók az ilyen termékekre vonatkozó európai uniós szabályozás kiterjesztését szorgalmazzák. A 2021 júliusában életbelépő rendeletről bővebben az alábbi videóból lehet tájékozódni.

Tennél az eldobott cigicsikkek ellen? Szervezz vagy csatlakozz a cigicsikkszedők önkéntesek egyre népszerűbb táborához.

Cigicsikkmentes.hu – A cigicsikkmentes Magyarországért!

Forrás: MTI

You may also like...