Csillámpor a szépségipar PET palackja

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A csillámpor olyan, mintha egy PET palackot ledarálnánk és az apró részeskéit szétszórnánk a világban. Elképesztő, nemde? 

Több tanulmány is készült már arról, hogy a hagyományos csillámpor környezetszennyező, amit főként a kézműves és smink világának kiemelt eszköze.

A csillámpor a XXI. század emberi butasága, amivel akarva-akaratlanul szennyeztük a környezetet. – mondta el a Szebenyi Péter, a környezetvédelmi influencer, az M2 Petőfi Tv-ben.

Ha nem is a sminkasztalnál, akkor a fürdőszobában találkozhatunk velük, mint arclemosókban, testradírban és más termékekben.

Csillámpor a szépségipar PET palackja

Csillámpor a szépségipar PET palackja

A felhasználásukkal szinte bármit látványosabbá lehet tenni, viszont használata igencsak rövid alkalmi dolog és ami a legrosszabb benne, hogy begyűjtése, újrahasznosítása szinte lehetetlen.

A legtöbb csillámpor lényegében mikroplasztik,  amik szennyezhetik a környezeteket – vízbe kerülve vegyi anyagok is keletkezhetnek általuk. Sőt az élőlényeg tápláléknak nézik és megeszik, ami hosszú távon a pusztulásukhoz vezet.

Van megoldás?

Van és egyszerűbb, mint gondolnánk. Léteznek már környezetbarát alternatívák a hagyományos csillámpornak helyettesítésére, amik megegyező külső tulajdonságokkal bírnak, viszont biológiailag lebomlóak, nem szennyezik a vízi életet. Ha csillámporos terméket veszünk érdemes kerülni a polietilén-tereftalát (PET), polietilén (PE) vagy polipropilén (PP) tartalmi készítményeket.

Te milyen csillámpor-készítményt használsz? Írd meg nekünk kommentben!

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: