Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Csillámpor a szépségipar PET palackja

A csillámpor olyan, mintha egy PET palackot ledarálnánk és az apró részeskéit szétszórnánk a világban. Elképesztő, nemde? 

Több tanulmány is készült már arról, hogy a hagyományos csillámpor környezetszennyező, amit főként a kézműves és smink világának kiemelt eszköze.

A csillámpor a XXI. század emberi butasága, amivel akarva-akaratlanul szennyeztük a környezetet. – mondta el a Szebenyi Péter, a környezetvédelmi influencer, az M2 Petőfi Tv-ben.

Ha nem is a sminkasztalnál, akkor a fürdőszobában találkozhatunk velük, mint arclemosókban, testradírban és más termékekben.

Csillámpor a szépségipar PET palackja

Csillámpor a szépségipar PET palackja

A felhasználásukkal szinte bármit látványosabbá lehet tenni, viszont használata igencsak rövid alkalmi dolog és ami a legrosszabb benne, hogy begyűjtése, újrahasznosítása szinte lehetetlen.

A legtöbb csillámpor lényegében mikroplasztik,  amik szennyezhetik a környezeteket – vízbe kerülve vegyi anyagok is keletkezhetnek általuk. Sőt az élőlényeg tápláléknak nézik és megeszik, ami hosszú távon a pusztulásukhoz vezet.

Van megoldás?

Van és egyszerűbb, mint gondolnánk. Léteznek már környezetbarát alternatívák a hagyományos csillámpornak helyettesítésére, amik megegyező külső tulajdonságokkal bírnak, viszont biológiailag lebomlóak, nem szennyezik a vízi életet. Ha csillámporos terméket veszünk érdemes kerülni a polietilén-tereftalát (PET), polietilén (PE) vagy polipropilén (PP) tartalmi készítményeket.

Te milyen csillámpor-készítményt használsz? Írd meg nekünk kommentben!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek