Tisza hulladékmonitoring indul a folyó megmentésért

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A Tisza hulladékmonitoring célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók.

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában. Mindezt A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében – közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel. A folyón már az utóbbi években több alkalommal rendeztek hulladékmonitoringot.

A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere, de még sok terület vár még beavatkozásra.

A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák és közben felméréseket végezzenek. Elsődleges cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára. Ezeket a lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.

PET Kupa a Tisza megmentője

PET Kupa a Tisza megmentője. / Fotó: Magyar Csaba

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni.

PET Kupa kalózai a Tisza megmentői

PET Kupa kalózai a Tisza megmentői

Mint írják, a nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak.

A Tisza hulladékmonitoring mostani alkalmát a Nemzetközi Beruházási Bank 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg.


Megújult a hulladékvadász rendszere, az új felület elérhető Hulladékvadász by Zeewa néven ide kattintva.

A Hulladékvadász applikáció letölthetőek az alábbi linkekre kattintva:

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: