Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Tisza hulladékmonitoring indul a folyó megmentésért

A Tisza hulladékmonitoring célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók.

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában. Mindezt A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében – közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel. A folyón már az utóbbi években több alkalommal rendeztek hulladékmonitoringot.

A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere, de még sok terület vár még beavatkozásra.

A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák és közben felméréseket végezzenek. Elsődleges cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára. Ezeket a lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.

PET Kupa a Tisza megmentője

PET Kupa a Tisza megmentője. / Fotó: Magyar Csaba

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni.

PET Kupa kalózai a Tisza megmentői

PET Kupa kalózai a Tisza megmentői

Mint írják, a nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak.

A Tisza hulladékmonitoring mostani alkalmát a Nemzetközi Beruházási Bank 50 ezer eurós (mintegy 19 millió forintos) támogatásával valósul meg.


Megújult a hulladékvadász rendszere, az új felület elérhető Hulladékvadász by Zeewa néven ide kattintva.

A Hulladékvadász applikáció letölthetőek az alábbi linkekre kattintva:

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek