Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Máltai Szeretetszolgálat miskolci szemétszedést szervez

Szemétszedési akciót szervez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolcon a Számozott utcákban és környékén a megújult Hulladékvadász by Zeewa rendszerében.

A karitatív szervezet munkatársai a helyi lakókkal közösen tisztítják meg környezetüket. Az akciójuk megvalósulását adományokkal segítheted, amit  ide kattintva tudsz megtenni.

Az akció helyszíne a miskolci Számozott utcák. / Fotó: Máltai Szeretetszolgálat

Az akció helyszíne a miskolci Számozott utcák. / Fotó: Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016 novembere óta van jelen Miskolcon a Számozott utcákban, ahol lakhatási programot működtet és a Jelenlét program szemléletmódja szerinti szociális feladatokat lát el. A jelenlét a Máltai Szeretetszolgálat szóhasználatában azt jelenti: jelen vannak a másik ember életében, mindig van egy telefonszám, amit fel lehet hívni és mindig van egy ajtó, amin be lehet kopogtatni. Ez hosszú távú elköteleződés az ott élő emberek mellett. A sikernek nincs receptje, nem léteznek univerzális megoldások, a máltai munkatársak a közösséggel együtt keresik a válaszokat problémákra.

Megismerkednél a szeretetszolgálat tevékenységével? Látogass el honlapjukra!

A legsürgetőbb teendőket szociális diagnózis alapján határozzák meg, a terepen dolgozó munkatársak a szükségletekre reagálva alakítják a programot. A Jelenlét program mindig személyre szabott segítséget nyújt. A Számozott utcákban a Szeretetszolgálat Közösségi házat hozott létre, ahol a közösségi, lelki és gyermekprogramok mellett tanácsadó irodát is működtet. Az irodában tanácsadással segítenek többek között az adósságrendezésben, a munkakeresésben, a jogi ügyek intézésében. A közösségépítés a Jelenlét program egyik legfontosabb eleme: együtt tervezni és együtt fejlődni.

A megújult rendszerében, ahol 2020-tól nem csak hulladéklerakással kapcsolatos bejelentéseket lehet tenni, hanem szemétszedési akciók szervezésére és azok megvalósítására adományokat is lehet gyűjteni.

A Számozott utcák közössége 2020 elején összefogott, hogy környezetüket, utcáikat és a közeli területeket, melyek tele vannak kommunális és egyéb hulladékkal, megtisztítsák. Az akciót a Hulladékvadász oldalon jelentették be, ahol nem csak arra van lehetőség, hogy önkéntesként bárki csatlakozzon a szemétszedéshez, de adományokkal is hozzájárulhatnak, hogy megtisztulhassanak Miskolc utcái. A Szeretetszolgálat munkatársai szerint a közösségi szemétszedés jó lehetőség a tanulásra: a résztvevők a program során ismereteket szerezhetnek a környezetvédelem fontosságáról, tapasztalatot szerezhetnek, hogy összefogással lehet tenni a környezet megszépítéséért. A szervezők azt is remélik, hogy a tiszta utcák és patak part ösztönözni fogja a környéken élőket és a hulladékukat erre a területre lerakó embereket, hogy tisztán megőrizzék a patak környékének rendezettségét.

A helyszínen nem csak az út mellé, hanem a patakba is jut bőven a szemétből.

A helyszínen nem csak az út mellé, hanem a patakba is jut bőven a szemétből.

Bízunk benne, hogy a minél többen támogatják majd a Máltai Szeretetszolgálat helyi csapatának nagyszerű kezdeményezését és hamarosan a sikeres szemétszedési akciójukról számolhatunk be.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek