Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Dobd ki a szemetest kihívás 2020

Dobd ki a szemetest kihívás 2020 címmel Tóth Andi a háztartásom hulladék nélkül nagyasszonya egész éves edukációs kampányt hirdetett.

A sajtóközleménye szerint:

Tóth Andi – Dobd ki a szemetest! című könyvének II. bővített kiadás újdonsága egy átfogó fejezet a sikeres közösségi együttműködések indításának gyakorlatáról: Társadalmi szerepvállalás – lépésről lépésre címmel.

Dobd ki a szemetest! címmel Tóth Andi könyvet írt

Dobd ki a szemetest! címmel Tóth Andi könyvet írt

A fejezet vendégszerzői: Takács-Sánta András, az ELTE docense, a Humánökológia mesterszak igazgatója, a Kisközösségi Program elnevezésű kutatási és akcióprogram ötletgazdája és szakmai vezetője, valamint Rémán Izabella, a Gyermekkor Ökológiája munkatársa.

Hogyan készült - Dobd ki a szemetest könyv

Hogyan készült – Dobd ki a szemetest könyv

A bővített kiadás új fejezetének mentén, az eddigieknél is több emberhez szeretnénk eljutni az üzenettel, hogy Minden kis lépés számít. Ezen célból Tóth Andi, a könyv szerzője és a Lelkesedés Könyvek kiadója, 2020-ra, egész éves kihívást indít, melynek központjában az egyéni felelősség és a társadalmi szerepvállalás áll.

A Dobd ki a szemetest! Kihívás 2020 kampány (#dobdkiaszemetest2020) ideje alatt, minden hónapban kihívunk egy ismert személyiséget, társulatot, projekt csapatot vagy intézményi kollektívát egy gyakorlati zero waste cselekvési programra:

  1. Tóth Andi személyre / csapatra szabott tervet dolgoz ki a kihívottak részére. Részletesen áttekintik a jelenlegi gyakorlatukat, akik a terv alapján 3-5 konkrét kihívást vállalnak, amiben szeretnének tartósan változtatni.
  2. A kihívott személy / kollektíva rendszeresen beszámol hogyan haladnak, milyen sikerélményeik vannak, milyen hétköznapi nehézségekkel találkoznak a kihívás során.
  3. A kihívás hónapjában a Lelkesedés Könyvek online könyvesboltjában megvásárolt minden Dobd ki a szemetest! hagyományos vagy e-könyv eladásából a Kiadó könyvenként 15%-t (azaz 700 Ft/db) adományoz a kihívott által megnevezett szervezetnek.
  4. január hónapban Karalyos Gábor színész, a Vegán Hegylakó Facebook oldal házigazdája, februárban egy közéleti témákkal foglalkozó csoport, márciusban egy színházi társulat, akik ebben a hónapban a közönségi büféjük hulladékmentesítését vállalják. Áprilisban pedig a tervek szerint külön pályázatot hirdetünk iskolák részére.

Ki is az a Tóth Andi?

Aki esetleg nem ismerné pár szóban bemutatjuk: zéró hulladék aktivista, tanácsadó, blogger, három gyermekes édesanya, háziasszony. 2016. január 1. óta folyamatosan halad a háztartási hulladék minimalizálása útján, hogy a lehető legjobban megközelítse a zero waste életmódot. Az eltelt időben háztartási hulladékát 90%-kal csökkentette, és mindezzel mintegy 1 millió forintos megtakarítást is elért a családi kasszában. 2018 novemberében, majd 2019 novemberében (II. Bővített kiadás) hagyományos, 2019 áprilisában elektronikus formában megjelent könyvében saját gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az olvasókkal, arra inspirálva őket, hogy vágjanak bele a zero waste életforma kialakításába.

Könyvbemutató, avagy hogyan Dobd ki a szemetest!

Könyvbemutató, avagy hogyan Dobd ki a szemetest!

A könyv befutott útja sok szempontból rendhagyó. A különféle értékesítési csatornákon keresztül 4040 db könyv jutott el a közönséghez. Ennek közel felét (49%) különböző könyvesboltok, 21%-át zöld életvitelt támogató boltok, webshopok juttatták el az olvasókhoz. A Lelkesedés * Tanulás * Szabadság Kiadó közvetlen értékesítés (saját webshop és közönségtalálkozók) útján 26%-kal járult hozzá a személetformáláshoz, ahol kiemelt szempont a minimális csomagolású, műanyag- és szóróanyagmentes kézbesítés. A példányszám 3%-át, oktatási intézmények, könyvtárak vásárolták. A kiadó adományok, tiszteletpéldányok illetve ajándék formájában a könyvek 1%-át juttatta el a környezettudatosság iránt fogékony szervezeteknek.

Tóth Andi azóta is rendszeresen tart előadásokat, workshopokat, szemléletformáló projekt órákat környezetvédelmi és fenntarthatósági rendezvényeken, fórumokon, könyvtárakban, iskolákban. Sőt, korábban a honlapunkon is rendszeresen blogolt és hasznos tanácsokat osztott meg a kedves olvasókkal.

Reméljük, hogy minél többen csatlakoznak az új évben is Tóth Andi Dobd ki a sze

metest kihívás 2020 kampányához.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek