Hulladékkatasztrófa a budapesti Terebesi erdőben

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Hulladékkatasztrófa van a Tiszán, az óceánokon és Budapest majdnem kellős közepén, a Terebesi erdőben: ez nem a Balkán, ez Magyarország fővárosa.

Még 4 évvel ezelőtt a Hulladékvadász mozgalom születése idején a területen tartott terepszemléink alkalmával készített felvételek sokkoló látványa bejárta a hazai sajtót, aminek hatására 2016-ban a területet az illetékesek kitakarították. Az eltelt évek nyugalma után van egy szomorú hírünk:

a Terebesi erdőben ismét tombol a hulladékpokol!

Miközben milliók aggódnak a felgyorsult klímaváltozás és a természeti katasztrófák káros hatásai miatt, addig mások büntetlenül rombolják a környezetünket. A jelenlegi esetnél a szemetelők az illegális hulladéklerakás mellett időszakos hulladékégetéssel fokozzák a környezetszennyezést.

A helyszín a főváros pesti oldalának kellős közepén található, az Örs vezér tere és az Éles sarok között.

A helyszín a főváros pesti oldalának kellős közepén található, az Örs vezér tere és az Éles sarok között.

Kertész Balázs, a JÖN Alapítvány alapító hulladékvadászának 2020. január 28-án hatósági kíséretben tett terepszemléje megtekinthető az alábbi videóban. Mindenkinek előre jelezzük, hogy a videóban felkavaró képsorok láthatóak.

Az erdő és környékének területén évek óta súlyos problémákat okoznak a szemetelők és az általuk illegálisan lerakott több száz tonna hulladék. A korábbi információink szerint a terület tulajdoni viszonyai évek óta rendezetlenek.

A területen közel 400-500 köbméter illegálisan lerakott hulladék található.

A területen közel 400-500 köbméter illegálisan lerakott hulladék található.

A hivatalos hatósági bejelentés a következő:
“Közérdekű bejelentéssel szeretnék élni a zöldhatóság felé a terebesi erdő ügyében! A napokban szembesültem azzal, hogy a Terebesi erdő területe ismételten egy hulladéklerakóhoz hasonlitható és élek a gyanúval, hogy üzletszerű hulladékgazdálkodás folyik a területen. Az Éles sarok felőli elvileg lezárt bejárat nyitva , már az út elején hatalmas lerakások vannak ezeket fotózva többen körbeálltak, majd egy fővárosi önkormányzatos mellényes úr felhívta a figyelmem, hogy tiltott területen járok, és hogy ő azért van itt, hogy ne jöjjön be senki, miközben úgy 10-20 ember a területen belül égette a hulladékot. Mikor visszakérdeztem, hogy akkor csak az jöhet ide be aki hulladékot hoz? erre választ nem kaptam. Kérem a Tisztelt Hatóságot, hogy vizsgálja ki az esetet!”

Hulladék jellege: kommunális, építési, elektronikai, veszélyes hulladék.

Nem csak a látható helyeken található illegálisan lerakott hulladék, hanem az elhagyatott épületek belsejében is folyamatosan gyűlik szinte minden.

Bízunk benne, hogy a hulladékkatasztrófa sújtotta területen kialakult állapotok a bejelentés hatására hamarosan megoldódnak.


Jelentsd be nálunk, ha illegálisan lerakott hulladékot látsz!

A bejelentéseidet a megújult Hulladékvadász rendszerében teheted meg az online felületünkön ide kattintva.

Továbbá a Hulladékvadász applikációnk segítségével:

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: