Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Az ITM pályázatot hirdet a szemétdombok felszámolására

Az ITM pályázatot hirdet az illegális hulladéklerakás felszámolásával kapcsolatban felsőoktatásban résztvevő egyetemi hallgatóknak.

Közlemény szerint a kormányzati fenntarthatósági fejlődési stratégiát készít az Innovációs és Technológiai Minisztérium – jelentette be a tárca államtitkára a Fenntartható Magyarország 2020 – A fenntarthatóság éve programsorozat ünnepélyes nyitórendezvényén a győri Széchenyi István Egyetemen hétfőn.

Boros Anita, az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár. / Fotó: uni.sze.hu

Boros Anita, az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár. / Fotó: uni.sze.hu

Boros Anita, az építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár kiemelte, hogy a fenntarthatóság kérdésre számos szakpolitikai területet érint. A tényleges áttöréshez rendszerszintű látásmód kell, és az átmeneti időszakban is meg kell őrizni a társadalmi jólétet – mondta.

Az államtitkár hangsúlyozta, ennek jegyében kezdik meg a kormányzati fenntarthatósági fejlődési stratégia kidolgozását, amelynek célja, hogy megtalálják a megfelelő megoldásokat és technológiákat.

Közölte: a problémák ismertek, és tudják, hogy min kell javítani. Az országnak fokozatosan át kell térnie a körforgásos gazdálkodásra. A kormány ebben a szemléletformálás, illetve a cégek technológiaváltásának támogatásával igyekszik segíteni – mondta Boros Anita.

A politikus a programsorozatról elmondta, hogy idén mintegy negyven rendezvényen szólítják meg a társadalmi közösségeket és gazdasági társaságokat. Pályázatok indulnak, a jövő héten például az illegális hulladéklerakás felszámolásával kapcsolatban írnak ki egyet egyetemi hallgatóknak. A pályázatok a kormany.hu weblapon is elérhetőek lesznek – közölte.

Az ITM célja egy fenntarthatósági kutatóhálózat életre hívása is, amely segíti a kormányzat reagálását a környezeti kihívásokra.

Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta: a konferenciának helyet adó Globalizációs Kompetencia Központot azzal a céllal hívták életre tavaly nyáron, hogy a tudomány, az ipar és a kormányzat képviselői találkozzanak, és egyeztessenek a jövőt meghatározó kérdésekről.

Kara Ákos, fideszes országgyűlési képviselő, miniszteri biztos leszögezte, hogy a klímavédelem árát a legnagyobb szennyezőknek kell megfizetniük. Hozzátette: fontos szempont, hogy a magyar családok által fizetett energia- és élelmiszerárak ne emelkedjenek.

Forrás: MTI


2019-es pályázat az illegális hulladéklerakások felszámolására

Pályázat: cél az illegális hulladéklerakók felszámolása