Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Tiszai ártéri erdőtakarítás február végén - Hulladekvadasz.hu

Tiszai ártéri erdőtakarítás február végén

Ártéri erdőtakarítás alkalmával önkéntesek segítségével és szakemberek közreműködésével kitakarítják a Tisza egyik legszennyezettebb ártéri erdejét.

Idén is megrendezik a hagyományos téli tiszaszalkai erdőtakarítást, péntektől vasárnapig a Tisza egyik legszennyezettebb Natura 2000-es ártéri erdejét tisztítják meg a hulladéktól az önkéntesek és a vízügyi szakemberek – közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-vel.

A vízügyi szakemberek, az ukrán vízügyesek és a PET Kupa résztvevői szedik a szemetet. MTI/Czeglédi Zsolt

A vízügyi szakemberek, az ukrán vízügyesek és a PET Kupa résztvevői szedik a szemetet. MTI/Czeglédi Zsolt

Dóra Szilvia a program előzményeiről szólva elmondta, a PET Kupa eddigi monitoring tevékenysége alatt Vásárosnamény és Tiszaszalka között találta meg a hazai Tisza-szakasz legsúlyosabban szennyezett, hulladékkal borított területét.

Az eddigi akcióban résztvevők az elmúlt két évben hét hektár természetvédelmi oltalom alatt álló erdőterületet tisztítottak meg és hét tonnányi hulladékot távolítottak el a védett élőhelyről, a kiemelt folyami hulladék pedig több mint felét sikerült újrahasznosítani.

Az utolsó árhullámmal – főleg Ukrajnából és Romániából – érkezett hulladékszőnyeget a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság géplánca tartóztatta fel, az ezt megelőző árhullámok azonban akadálytalanul szennyezték a területet. A szakemberek ezen a hétvégén a nemrégiben lerakódott hulladékot emelik ki és az eddig el nem ért területeket tisztítják meg.

A hulladék PET-palackokat takarították el a Tisza ártéri erdőterületén Vásárosnamény határában. / MTI/Czeglédi Zsolt

A hulladék PET-palackokat takarították el a Tisza ártéri erdőterületén Vásárosnamény határában. / MTI/Czeglédi Zsolt

Dóra Szilvia hozzátette, a kármentesítéshez szükséges teljes infrastruktúrát az Országos Vízügyi Főigazgatóság biztosítja, a vízügy emellett szakértőkkel és PET-önkéntesekkel, továbbá több mint ötven ukrán vízügyes szakember bevonásával segíti a tiszaszalkai erdő – remélhetőleg végleges – megtisztítását.

Az ártéri erdőtakarítással párhuzamosan jelenleg is tart az a kutatómunka, amelynek során a szakemberek a Tisza teljes hosszában feltérképezik az aktuális hulladékhelyzetet, valamint megvizsgálják, pontosan mennyi műanyag halmozódott fel a különböző szakaszokon az elmúlt évtizedekben.

Első és legfontosabb a hulladék helyzetének feltérképezése

A PET Kupa legtapasztaltabb petkalózai a tavaszi lombfakadás előtt előre tervezett menetrend szerint járják be a folyószakaszokat és egy ingyenes okostelefonos alkalmazás segítségével rögzítik a gócpontokat. A programhoz önkéntesek is csatlakozhatnak különböző szakaszokon, a cél pedig egy, immár a teljes folyóra kiterjedő hulladék-térkép létrehozása, amelynek segítségével a jövőben hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók.

Az ártéri erdőtakarítás sikerességéről hamarosan beszámolunk. A tiszai hulladékszennyezettséggel kapcsolatos cikkeink ide kattintva elérhetőek.

Forrás: MTI

You may also like...