Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A koronavírus miatt maszkok hulladékai lepik el az óceánokat - Hulladekvadasz.hu

A koronavírus miatt maszkok hulladékai lepik el az óceánokat

A koronavírus miatt használt maszkok hulladékai lepik el az ázsiai tengerpartokat és ezáltal a Föld óceánjait is, amik műanyag tartalmuk miatt nehezen bomlanak le.

A világunkban végigsöprő koronavírust övező pánik mára mindennapjaink részévé vált, ami már nem csak emberi áldozatokban, hanem a környezetet és az ökoszisztémákat szennyező több tonnányi hulladékban is mérhető.

Gary Stokes, az Óceán Ázsia környezetvédelmi szervezet alapítója. / Fotó: Naomi Brannan koronavirus

Gary Stokes, az Óceán Ázsia környezetvédelmi szervezet alapítója. / Fotó: Naomi Brannan

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az egészségügyi maszkok mennyire hatásosak a vírus ellen, de ami kimondható, hogy rekord mennyiségben fogynak világszerte. Ennek nyomai nem csak a maszkok eladásban észrevehető, hanem az eldobott használt maszkok látványa is kellően tükrözi.

A egészségügyi maszkok műanyag elemeket tartalmaznak és nehezen bomlanak le.

Kína déli részén környezetvédők felfedezték, hogy február óta számos maszk szennyezi a hongkongi Lántau-sziget déli partján fekvő tengerpartot. Az önkéntesek által felmért területen mindösszesen 60 maszkot találtak 100 méteren belül. Az eldobott maszkok pontos forrása nem ismert. A környezetvédők annyit állapítottak meg, hogy a környező folyókon keresztül érkezik.

Iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol a hét legfontosabb, legérdekesebb cikkeit, videóit ajánljuk Neked!FELIRATKOZOM!
Az óceánban úszó használt egészségügyi maszk. / Fotó: Naomi Brannan

Az óceánban úszó használt egészségügyi maszk. / Fotó: Naomi Brannan

Gary Stokes, az Óceán Ázsia környezetvédelmi szervezet alapítója a Facebookon közzétette, hogy a kutatócsoportjával az elmúlt hónapokban szemét- és mikroplasztika kapcsán tanulmányozta a hongkongi szigetek hulladékszennyezettségét. A térségben javarészt műanyag zacskókat, műanyag palackokat találtak és az utóbbi időben egészségügyi maszkokat is, amiknek felépítése javarészt műanyag volt.

Műanyag-hulladékok gyűrőjében eldobott műanyag alapú egészségügyi maszkok. / Fotó: Naomi Brannan

Műanyag-hulladékok gyűrőjében eldobott műanyag alapú egészségügyi maszkok. / Fotó: Naomi Brannan

Veszélyes az élővilágra

Már évek óta tudjuk, hogy a tengeri élőlények élelemnek nézik a hulladékot és megeszik. Emiatt rövid távon az elfogyasztott hulladék miatt pusztulhatnak el. A helyi környezetvédők felszólítják a közvéleményt, hogy a használt maszkokat minden esetben a megfelelő hulladékgyűjtőbe tegyék. Az óceáni hulladékszennyezéssel kapcsolatos cikkeink ide kattintva elérhetőek.

A Műanyag Óceán című film vetítésével kapcsolatos részletekért kattints a képre.

A Műanyag Óceán című film vetítésével kapcsolatos részletekért kattints a képre.

Ha a koronavírus nem is, de az eldobott hulladék, – esetünkben az egészségügyi maszkok – veszélyt jelentenek az élővilágra.

A maszkok használatakor Magyarországon is törekedjünk arra, hogy minden esetben gondoskodjunk annak megfelelő elhelyezéséről és ártalmatlanításáról is.

Forrás: news.mingpao.com

You may also like...