Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Lufieregetés a be nem tiltott szemetelés - Hulladekvadasz.hu

Lufieregetés a be nem tiltott szemetelés

A lufieregetés cselekményét akárhogy is nézzük szemetelés. A levegőbe felengedett plasztik vagy lebomlónak nevezett lufik egyszer csak leesnek és újrahasznosíthatatlan szemétté válnak.

A léggömböket általában különböző üzleti akciókra, marketing fogásként, ballagási vagy esküvők alkalmával használják látványos attrakcióként. A lufik létének az értelme a műanyag szívószállal vetekszik, szinte semmi értelme, hiszen csak pár pillanatig használjuk.

Lényegében, aki lufit ereget, szemetel és az élővilágot is veszélyezteti.

Emiatt Magyarországon szinte minden évben több civil szervezet is felemeli a hangját az élővilágot és a tiszta környezetet veszélyeztető lufieregetés miatt, de eddig mindhiába. Igaz, pár külföldi országban már többféle tiltást vezettek be a lufik kapcsán, de a nemzetközi gyakorlatban nem terjedt még el.

A lufieregetés egy idejemult, felelőtlen emberi szokás, amit be kell tiltani. / Fotó: peakpx.com

A lufieregetés egy idejemult, felelőtlen emberi szokás, amit be kell tiltani. / Fotó: peakpx.com

Miért szemetelés?

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy ami egyszer felment az le is jön. A szemetelésnek több formáját is ismerjük és ez az egyik, amit a jelenlegi jogszabályok semmivel sem tiltanak. A lufieregetés alapvetően rossz, felelötlen, fogyasztói magatartást képvisel, hiszen a következmények nélküli szemetelést burkoltan probagálja.

Miért veszélyes az élővilágra?

Szokták mondani, hogy a lufi az élővilág csendes gyilkosa. Pillanatnyi látványörömöt okoznak és egyes eseményeken felengedve a léggömbök több száz vagy ezer kilométert is meg tudnak tenni. Így akár tengerek, óceánok vagy a szárazföldi élővilágban végezhetnek felbecsülhetetlen pusztítást, ami sok esetben visszafordíthatatlan.

Lufi elővilág csendes gyilkosa: évente több ezer madár és vízi élőlény lelheti halálát miatta.

Lufi elővilág csendes gyilkosa: évente több ezer madár és vízi élőlény lelheti halálát miatta.

A levegőből lehulló lufimaradványokat az állatok élelemnek hiszik, megeszik, ami bekerül az emésztőrendszerükbe és rövid vagy hosszabb szenvedés után elpusztulnak. A legtöbb esetben a lenyelt lufimaradványok eltömítik az állat emésztőrendszerét vagy közvetlenül fulladnak meg tőlük.

Miért nem fenntartható?

A gyártásukkal okozott ökológiai lábnyom mellett a lufik héliumgázzal való feltöltése hosszú távon nem fenntartható, hiszen a megnevezett nemesgáz véges mennyiségben található meg a Földön. Ez egy olyan gáz, ami nem termelődik újra természetes úton, továbbá ipari körülmények közt sem állítható elő megfelelő mennyiségben.

Létezik olyan, hogy környezetbarát lufi?

Több civil szervezet álláspontja szerint hiába van egy terméken feltüntetve, hogy XY idő alatt természetes úton lebomlik, a valóságban ez az idő sokkal hosszabb lehet. A teljes biológiai átalakulás előtt azonban a termék ugyanúgy viselkedik, azaz ugyanolyan veszélyt jelent az élővilágra, mintha hagyományos műanyagból készült volna.

„A legfontosabb információt azonban a legtöbbször elfelejtik feltüntetni a biológiailag lebomló, környezetbarát termékeken, mégpedig azt, hogy csak bizonyos környezeti feltételek mellett valósul meg a biodegradáció.” – olvasható a Humusz szövetség lufieregetéssel kapcsolatos állásfoglalásában.

Mi lehet a megoldás?

A illegális hulladéklerakásokkal kiemelten foglalkozó és a Hulladékvadász mozgalmat is elindító JÖN Alapítvány szerint a lufieregetés teljes betiltása vethetne véget a Magyarország élővilágát is veszélyeztető és a felesleges szeméttel beborító lufieregetésnek. A kormány által közreadott Klíma-és Természetvédelmi akciótervben külön a lufik betiltásáról nincs szó, de mindenképpen érdemes lenne az egyszer használatos műanyagok kategóriájába venni és betiltani.

Lufik helyett vessük be a lehetséges alternatívákat:

Buborékok
A buborékok nem csak szórakoztatóak, de lenyűgöző látvánnyal is párosulnak. Hasonlóan szimbolikusak, mint a léggömbök, de a földi és a tengeri állatokra veszélytelenek.

Lampionok vagy lámpatestek
A lámpatestek használata is gyönyörű módja annak, hogy megünnepeljük alkalmainkat, ahelyett, hogy üzenetet írnánk a léggömbökre.

Fényjáték
Ha nem nappal van az esemény, akkor mindenképpen érdemes a fényjátékkal próbálkozni, aminek nincs hulladékszennyezése. A tűzijátékot semmiképpen sem javasoljuk, hiszen káros a tevékenység az emberi egészségre és környezetszennyező is.

Ültess fát
Az őshonos fák és virágok ültetése gyönyörű módja annak, hogy létrehozzunk egy emléket, amely amellett, hogy évekig megmarad és a természetnek is kedvező. Nem beszélve arról, hogy a klímaváltozás miatt a társadalmi elfogadása sokkal kedvezőbb, mint a sokak számára bosszantóan ható lufik eregetése.

Bízunk abban, hogy rövidesen az összes céges eseményen, iskolai ballagásokkor vagy éppen más alkalmakkor marketing eszközként és látványelemként használt lufieregetés teljes egészében betiltásra kerül.

You may also like...