Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Otthoni komposztálás egy családfő szemével - Hulladekvadasz.hu

Otthoni komposztálás egy családfő szemével

Az otthoni komposztálás egyre népszerűbb Magyarországon, aminek kiemelt hírnökei a felelősségvállalásban jeleskedő egyre tudatosabb szülők.

Egyik kedves olvasónk, Gábor levelében bemutatja nekünk, hogy hogyan kezdett hozzá az otthoni komposztáláshoz és hogyan mutatta be igencsak látványos módon gyermekének a komposztálás folyamatát. Köszönjük levelét és kiváló példamutatását.

Íme az levele:

5 évvel ezelőtt költöztünk kertkapcsolatos sorházba, és már akkor rengeteg tervem volt a kerttel. Az elsők közt szerepelt a komposztálás. Leginkább azért, mert soha nem tudtam megérteni, hogy kerttel rendelkezők miért zacskózzák le a zöld hulladékot, és rakják ki a ház elé, amikor lenne ennek más módja is. Gyerekkoromban a nagyszüleimnek alig volt hulladékuk. Ellenben volt az úgynevezett ganyé, amire mindent rádobáltak. Amit tudtak felhasználtak valamire, ma azt mondanánk környezettudatosan éltek, kommunális hulladékot alig termeltek.

Kezdetek

Egy 800 literes műanyag komposztálóval kezdtem, természetesen mindent a lehető legrosszabbul csináltam. Ez meg is látszott az eredményen. Jött az utána olvasás, módszerváltás és annyira kedvet kaptam hozzá, hogy egy 2*400 literes tárolóval kiegészítve folyik ma a munkavégzés. A kerti munkák, a hétköznapi élettel kapcsolatos feladatok aktív szereplője volt mindig a kislányom és óhatatlanul is munkát kapott mindenben.

Az otthoni komposztálás elengedhetetlen eszköze a komposztláda, aminek több verziója is létezik.

Az otthoni komposztálás elengedhetetlen eszköze a komposztláda, aminek több verziója is létezik.

A konyhában hogyan válogatjuk a hulladékot, mit teszünk a szelektívbe, mit a kommunálisba és mit gyűjtünk a komposztba. Együtt szórtuk ki a komposztot a növényekre, kevertük bele a virágföldbe ültetéskor. Ahogy nőtt egyre több dolgot kezdtünk közösen csinálni, meséltem neki a dolgozókról akik előállítják nekünk az értékes komposztot, próbáltam neki a folyamatokat megmutatni hogyan alakul át a zöld hulladék, a konyhai maradék, a falevél, de a filmet nem sikerült összeraknia mert a komposzttárolóba nem lát bele.

Befőttesüveg komposztáló, a szemléltető eszköz

Ezért jött az ötlet, hogy csinálunk közösen a kislányommal egy szemléltető eszközt. Fogtunk októberben egy 5 literes befőttesüveget, az aljába tettünk kész komposztot, majd a hétvégén összegyűlt szerves hulladékainkat. Zöldség, gyümölcs, teafilter, kávé zacc, tettünk falevelet is bele, mert  épp annak is szezonja volt, lárvákat amik a komposztunkban élnek és néhány gilisztát.

befőttesüveg-komposztálóbefottesuveg-komposztalo

A hitelesség kedvéért kietettem a teraszra és magára hagytuk. Most, hogy kijött a jó idő már látható hogy az élet ebben az üvegben se állt le. A hulladék összeesett a dolgozók végzik a munkájukat és az üvegen át lehet látni mi hogyan alakul át.

Így sokkal jobban érti, hogy ez egy lassú, több lépcsős folyamat.

A gyerekek az oviban szintén kertészkednek és komposztálnak is. Nagyon fontosnak tartom, hogy az otthoni életükben is ezt lássák, legyen nekik természetes ez a gondolkodás.  Ne csak az oviban, otthon meg pont ellenkezőleg legyen minden. Mi még a ház előtti falevelet is komposztáljuk, mert hiszünk abban, hogy a jó példa ragadós is lehet, talán mások is kedvet.

Komposzt megosztása

A komposztosból szívesen adok a szomszédaimnak is, vagy bárkinek akinek szüksége van rá. Láthatóan többet állítunk elő, mint amire alapvetően szükségünk lenne.

Fontosak az arányok

Túl sok tudományt nem viszek bele, arra ügyelek, hogy az arányok kb. rendben legyenek,  rendszeresen át legyen forgatva és csak extrém melegben nedvesítem, ha nagyon kiszáradna. Abban hiszek, hogy a természet szépen elvégzi majd a dolgát a csapvízzel meg spórolni kell.

Egy fontos tény így a levélhez, hogyha mindenki elsajátítaná az otthoni komposztálás végtelenül egyszerű tudományát, akkor 20-30%-kal csökkenthető lenne a lakossági kommunális hulladéktermelés. Ugye benne vagy?


Megtanulnád, hogy hogyan kell komposztálni?

You may also like...