Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Veszélyes hulladék a használt maszk? - Hulladekvadasz.hu

Veszélyes hulladék a használt maszk?

Veszélyes hulladéknak számít a használt maszk? A koronavírus-járvány miatt sokan teszi fel magukban is ezt a kérdés alapvetően jogosan.

A világjárvány miatt hatalmas igény lett a maszkokra, annak ellenére, hogy hordásának fontosságáról megoszlanak a vélemények.

A koronavírus-fertőzésről szóló hivatalos tájékoztatók koronavirus.gov.hu oldalon elérhető.

Fertőző lehet a használt maszk?

A legfrissebb vizsgálatok szerint a vírus gazdatest nélkül is akár több óráig vagy napig is képes aktív maradni felületek milyenségének függvényében. Emiatt az eldobott maszkok és kesztyűk is a vírus potenciális veszélyforrásai lehetnek.

koronavirus maszk hulladek

A Koronavírus-járvány megnövelte a környezetben eldobott maszkok mennyiségét. / Fotó: Naomi Brannan

Korábban beszámoltunk róla, hogy a világ másik pontján, a járvány kitörési gócpontjától nem messze már az óceán partját szennyezték be az eldobált orvosi maszkok.

Melyik maszk a leginkább környezetbarát?

A házi készítésű textil maszk bár az orvosi maszk képességeihez képest kevésbé hatékony, de például egy rövid vásárlás során megfelelő opció lehet a fertőzés ellen. Továbbá kisebb az esély arra, hogy a felelőtlenebb embertársaink eldobálják úton útfélén. Emiatt elmondható, hogy a megfelelően használt textil maszk a leginkább környezetbarát megoldás a jelenleg elérhető maszkok közül.

Használt maszk úszkál az óceánban, de vajon hány darab lehet még ott?

Használt maszk úszkál az óceánban, de vajon hány darab lehet még ott? / Fotó: Naomi Brannan

Ezt tedd, ha egyszer használható használt maszk van a birtokban!

Sokan beszélnek a maszkok használatáról, hordási ciklusairól, de azok kidobásáról, semlegesítéséről kevesen emelnek szót.

Tudni kell, hogy a fertőzött vagy használt maszkok veszélyes hulladéknak minősülnek.

Ne a köztéri szemetesbe dobjuk ki, hanem minden esetben zárható zsákban kell dobjuk ki otthon vagy elkülönítve a veszélyes hulladéklerakó helyeken kell leadni.

Forrás: Milyen maszk jó a koronavírus ellen? – peterszebenyi.com

You may also like...