Azbesztpala lerakás díja: ennyi az annyi!

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Azbesztpala lerakás díja több tényezőtől függ, legyen szó tetőcseréről vagy már lebontott pala szállításáról, minden esetben be kell tartani az előírásokat.

Egyes becslések szerint ma Magyarországon körülbelül 100-120 millió négyzetméter azbesztes tetőfelület lehet, aminek lecserélése komoly anyagi kiadással jár az épület tulajdonosainak. A tetőcsere a veszélyes hulladéknak minősülő azbesztcement palatető elöregedése, esztétikai hibái miatt szükséges, amit csak szigorú szabályok szerint, hatósági engedéllyel lehet cserélni.

Az azbeszt gyártását 41/2000. (XII.20.) EüM-KöM rendelettel 2001. január 1-től törvényileg tiltják, mivel

az azbesztpor a tüdőbe kerülve visszafordíthatatlan szövetburjánzás okozhat.

Azbeszt a szemétkupacokban

A Hulladékvadászra beérkezett bejelentések szinte minden 3-4 szemétdombjában azbeszt tartalmú sík vagy hullámpala hulladéka található. Sok építési vállalkozó és magán ember is a veszélyes hulladék elszállításának a díját úgy spórolja meg, hogy kiviszi a határba. Egyik ilyen eset volt, amikor Rákoscsaba külterületére hullámpalát helyeztek el.

Szemétszedési akciókon NEM szedhető

A helyzetet súlyosbítja, hogy az önkéntesi szemétszedési akciókon hozzá sem szabad nyúlni az azbeszt alapú hulladékhoz, hiszen könnyen törik. Csak és kizárólag engedélyekkel, megfelelő védőfelszereléssel rendelkező szakember szállíthatja el a helyszínről.

Hullámpala lerakása gyakori jelenség településeink határaiban.

Hullámpala lerakása gyakori jelenség településeink határaiban.

Sokan nem tudják ezt ezért megismételjük: Nem szabad hozzányúlni semmilyen szemétszedési akción a lerakott azbeszt alapú palához!

Tetőcsere előtt kalkuláljunk

Először is mérjük fel a tetőnk nagyságát és ez alapján határozzuk meg az azbesztpala mennyiségünket. Kétféle palatípus van elterjedve Magyarországon egyik a síkpala, ami a családi házakra jellemző, illetve középületek falburkoló elemeként is gyakran előfordul. A másik a hullámpala, ami főleg ipari létesítményeken, illetve melléképületeken (tárolókon, garázsokon), valamint válaszfalakként, kerítésként alkalmazták.

Azbesztpala lerakás díja függ a munkadíjtól is.

Azbesztpala lerakás díja függ a munkadíjtól is.

Minden esetben csak olyan céget válasszunk az azbesztpala elszállítására, aki rendelkezik minden szükséges engedéllyel.

Az előzetes egyeztetés után az engedélyekkel rendelkező cég a hulladékelszállításának az árát meghatározza. Ezek után a rendelés véglegesítése után ADR minősített big-bag szákokat adnak, amik légmentesen zárhatóak. Ezek után a szakszerűen kell leszedetni tetőfedő-ács szakemberekkel a tetőn lévő palákat. A pala elszállítása után az elszállítást és a lerakást előírásoknak megfelelően a felkért cégnek igazolnia kell a hatóságok, illetve a megrendelő felé.

Azbesztpala lerakás díja mitől függ?

  • meghatároz a pala mennyisége,
  • annak szállítása,
  • szállítási távolsága
  • és az engedélyekkel rendelkező cég munkadíja.

Azbesztpala hulladék elszállítási program

Több lehetőségünk is van arra, hogy olcsóbban szabaduljunk meg a veszélyes hulladéknak minősülő azbeszt tetőfedőnktől. Több cég is indított már úgynevezett “azbeszt-tetőmentesítő” programot, aminél olcsóbban, nyomottabb áron lehet az azbesztpala lerakás díja okozta sokkhatáson túllendülni.

Keresed a legmegfelelőbb céget a tetőd lecserélésére, azbesztpalád elszállítására?

Segítünk! Írj nekünk a Kapcsolat menüpontban és válaszban küldjük ki kell neked.

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: