Műanyagfajták, amik újrahasznosíthatók

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Műanyagfajták sorával vesszük magunkat körbe nap, mint nap, de sokan minden létező műanyagot a szelektívbe teszi, amikor nem lehet mindet újrahasznosítani.

A legfontosabb a megelőzés és ha ez nem sikerülne, akkor marad a szelektív hulladékgyűjtés vagy végső esetben a végleges megsemmisítés.

Műanyagfajták egy budapesti erdőben (korábbi óbudai bejelentés alapján).

Műanyagfajták egy budapesti erdőben (korábbi óbudai bejelentés alapján).

De nézzük szépen sorjában, hogy mik azok a műanyagfajták, amik újrahasznosíthatóak:

 1. PET (1)
  A teljes nevén polietilén-tereftalát, ami újrahasznosítható. Legtöbbször az üdítős- és ásványvizes palackok és műanyag poharak ebből készülnek.
 2. HD-PE (2)
  A teljes nevén magas sűrűségű polietilén. A sűrűsége legalább 0,941 g/cm³. Az egyik leggyakoribb műanyagfajta. A HD-PE-t leggyakrabban termékek csomagolására, például italos palackok, tisztítószeres, kozmetikai flakonok, margarinos dobozok, szemetes konténerek, játékok előállítására használják. A HP-DE újrahasznosítható, másodlagos nyersanyagként többek között vegyszeres flakonok, ládák szemetes konténerek kertészeti eszközök gyártására használják fel.
 3. LD-PE (4)
  A teljes nevén alacsony sűrűségű polietilén. A sűrűsége 0,915-0,925 g/cm³ között változik. A leggyakrabban használt műanyag típus, melyből főleg fóliát, egyszer használatos nejlonzacskót, reklámszatyrot, élelmiszeripari csomagolóanyagot gyártanak. Újrahasznosítható, főleg mezőgazdasági fóliát vagy szemeteszsákot készítenek belőle.
 4. PP (5)
  A teljes nevén polipropilén szintén újrahasznosítható anyag, általában vajas- és joghurtosdobozok, ketchuposflakon, műanyag edények készülnek belőle, egyre inkább átveszi a PVC szerepét.

Forrás: Újrahasznosítható műanyagok 4 fajtája és azok jellemzői – peterszebenyi.com

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: