Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Bontott hűtők Hódmezővásárhely határában - RTL Híradó - Hulladekvadasz.hu

Bontott hűtők Hódmezővásárhely határában – RTL Híradó

Bontott hűtők szennyezik a környezetet egy magáningatlanon Hódmezővásárhely határában, a rendőrség nyomoz, az önkormányzat intézkedik, az RTL Híradó tudósít.

 „Hegyekben állnak a kibelezett hűtők Hódmezővásárhely határában – a rendőrök a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyomoznak. A szeméthalomról a napokban értesítették az önkormányzatot, ők pedig felkutatták a terület tulajdonosát. A hulladekvadasz.hu-t üzemeltető alapítvány elnöke, Szebenyi Péter azt mondta, a rossz hűtő veszélyes hulladék.” – írja az rtl.hu / Segesvári Csaba.

A bontott hűtő a környezetben elhagyva gyakoribb, mint a fehér holló!

Mindez annak ellenére, hogy a forgalmazó ingyen átvenné, hogyha új készüléket veszünk. Ez az Európai Unió által előírt jogszabályi kötelezettsége is egyben.

Bontott hűtők rendszeres alkotóelemei az illegális szemétdomboknak - mondta el Szebenyi Péter, az RTL Híradónak.

Bontott hűtők rendszeres alkotóelemei az illegális szemétdomboknak – mondta el Szebenyi Péter, az RTL Híradónak.

A hulladékvadászra beérkezett bejelentések tartalmát tekintve gyakori jelenség a bontott hűtőszekrény, amelyeknek az okai a következők:

  • a lakossági rossz hulladékkezelés;
  • a jogszabályok ismeretének teljes hiánya;
  • a leadás körülményessége;
  • úgynevezett fekete bontásból származó lerakás.

Az utóbbiról azt kell tudni, hogy sokan a használt vagy elromlott hűtőket begyűjtik és elemeire bontják. Az értékes alkatrészeket kiveszik és a többit illegálisan lerakják, akár egy hódmezővásárhelyi magáningatlanon. Ilyen esettel rendszeresen találkozunk, de talán a legmegdöbbentőbb a budapesti Terebesi erdőben volt 2016. tavaszán, ahol közel 1000 bontott hűtő volt kihelyezve egy mezőn.

2016 áprilisában bontott hűtőtemetővé vált a Terebesi erdő!

2016 áprilisában bontott hűtőtemetővé vált a Terebesi erdő!

Az eltel évek alatt a Terebesi erdőbe ismét visszatért a szemét, amiről egy februári Hulladékvadász terepszemlénk alkalmával be is számoltunk.

Bontott e-hulladék lomhulladék

Ha valaki szétbont egy hűtőszekrényt onnantól az jogszabály szerint lomhulladéknak minősül, amit nem ingyen, hanem pénzért vehetnek át a hulladékudvarokon. Jogszabály szerint, ekkor már a forgalmazó nem számítja be új készülék megvásárlásakor.

Bízunk benne, hogy hamarosan arról is beszámolhatunk, hogy a bontott hűtők Hódmezővásárhely említett magáningatlanáról elszállításra kerültek a többi szeméttel együtt.


Jelentsd be, ha illegálisan lerakott hulladékot látsz!

2020. január 10-én megújult a rendszerünk, Hulladékvadász by Zeewa néven, amire az utóbbi időszakban több ezren regisztráltak és töltötték le a hulladékvadászat mellett szemétszedési akciók szervezésére létrehozott új Hulladékvadász applikációt.

Az új felületünk lehetőséget ad:

  • az illegális hulladéklerakatok bejelentésére;
  • szemétszedési akciók szervezésére;
  • közösségi adománygyűjtések szervezésre szemétszedési akciók megvalósításához;
  • szemétszedő aktivisták jutalmazására;
  • környezetvédelmi hősök támogatására;
  • a megújult rendszerünk napi szinten frissülő világtérképén (!) megtalálható hazánkban található szemétdombok;
  • ezeket a területeket idei Teszedd akció keretén belül barátai, iskolai, céges közösségek figyelmébe ajánljuk kitakarításra.

Érdekelnek a további részletek?

Hulladékvadász by Zeewa

Bejelenteni online felületünkön, illetve applikációink segítségével lehet.

Bejelentési felület itt.

Az új Hulladékvadász applikáció letölthető az alábbi linkekre kattintva:

You may also like...