Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Műanyag mikroszemcsék szennyezik be a Földközi-tengert - Hulladekvadasz.hu

Műanyag mikroszemcsék szennyezik be a Földközi-tengert

A műanyag mikroszemcsék minden eddiginél nagyobb koncentrációját mérték a Földközi-tenger fenekéből vett mintáiban – számolt be róla a BBC hírportálja.

A Manchesteri Egyetem kutatói Olaszország közelében vettek üledékmintákat. Volt olyan, melyben négyzetméterenként akár 1,9 millió műanyagdarabkát is találtak. Tanulmányuk a Science tudományos lap aktuális számában jelent meg.

Műanyag mikroszemcsék nem csak a Földközi-tengert, hanem a világ összes tengerét óceánját beszennyezi.

Műanyag mikroszemcsék nem csak a Földközi-tengert, hanem a világ összes tengerét óceánját beszennyezi.

A darabok között ruházati vagy más szintetikus textíliák szálai, valamint az évek során széttöredező nagyobb tárgyak apró darabkái voltak. A kutatók az eredmények alapján úgy vélik, a műanyag mikroszemcsék – vagyis az egy milliméternél kisebb darabkák – a tengerfenék egyes helyein koncentrálódnak, a mélytengeri áramlatok szállítják őket oda.

A műanyaghulladék szennyezést bemutató cikkeink itt olvashatóak.

„Az áramlatok építik az úgynevezett uszadékrétegeket, gondolunk csak a víz alatti dűnékre, melyek akár több tíz kilométer hosszúak és több száz méter magasak is lehetnek, a Föld legnagyobb üledékhalmai között vannak. Döntően igen finom iszapból állnak, ezért sejtettük, hogy találunk bennük mikroszemcséket” – mondta Ian Kane, a nemzetközi kutatócsoport vezetője.

A kalkulációk alapján évente nagyjából négy-tizenkét millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba, főként a folyókból.

Gyakran lehet olvasni a víz színén úszó szeméttömegről, azonban a tudósok szerint ez a látható réteg mindössze az egy százalékát képviseli a tengerekben rejlő hulladéknak, a többi 99 százalékról nem tudni, merre lehet.

A Plastic Ocean, avagy a műanyag óceán című film

Ez a film még 2016-ban készült el és már az akkor tapasztalható a műanyaghulladék pusztítását megdöbbentő részletességgel mutatta be. A dokumentumfilmet a JÖN Alapítvány szinkronizáltatta magyar nyelve és kizárólagossággal vetíti teljesen ingyenesen zárt körűen Magyarországon.

A Műanyag Óceán című film vetítésével kapcsolatos részletekért kattints a képre.

A Műanyag Óceán című film vetítésével kapcsolatos részletekért kattints a képre.

Szinte biztosra veszik, hogy valamennyi a tengeri élőlények gyomrába jutott, de a nagyobb része összetört és egyszerűen elsüllyedt.

A kutatásban használt minták az Olaszország, Korzika és Szardínia közötti területről származnak.

A tudósok szerint a világ számos más helyén működnek hasonló áramlatok a mélyben, tehát amit találtak, nem különlegesség. Aggasztónak találták, hogy ugyanezek az áramlatok szállítják az oxigént és a tápanyagokat a tengermélyi élővilágnak.

A kutatásból kiderült, hogy a műanyag mikroszemcsék szinte mindenhova eljuthatnak és ezáltal mindent beszennyezhetnek, de hosszan tartó egészségügyi hatásairól még nem tudnunk szinte semmit.

Forrás: MTI

You may also like...