Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Szubantarktikus szigeteknek is annyi: beszennyeztük! - Hulladekvadasz.hu

Szubantarktikus szigeteknek is annyi: beszennyeztük!

A Szubantarktikus szigetek a világ egyik legtávolabbi szegletén találhatóak, a Föld másik oldalán, de ennek ellenére sikerült azt is beszennyeznünk. Nekik is annyi!

Élelmiszercsomagolásokat, halászfelszereléseket és különböző műanyaghulladékokat mos partra a víz a szubantarktikus, vagyis az Antarktisztól északra elhelyezkedő szigeteken, ahol több évtizede végeznek vizsgálatokat a kutatók, akik most két tanulmányt is publikáltak az Environment International című folyóiratban.

A Szubantarktikus szigeteket is elérte a műanyaghulladék és veszélybe került annak élővilága.

A Szubantarktikus szigeteket is elérte a műanyaghulladék és veszélybe került annak élővilága.

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szakemberei három évtizeden át gyűjtötték a partra vetődő tengeri hulladékot a Déli-Atlanti-óceánon fekvő Bird Islanden, valamint a Déli-óceánon elterülő Signy Islanden.

A begyűjtött hulladékok mennyisége egyre nő. A több mint 10 ezer szemétdarab döntő része műanyaghulladék volt – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Műanyaghulladék problémáról szóló cikkeinket olvasd el!

„Gyarapodást észleltünk a partra sodródó műanyagszemét mennyiségében, de az újabb vizsgálatok a kisebb méretű hulladékok számának növekedését is mutatják. Ez valószínűleg a hosszú ideje a Déli-óceánban lévő nagyobb műanyaghulladékok lebomlásával magyarázható” – mondta Claire Waluda, a BAS ökológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Waluda szerint ugyanakkor tanulmányuk azt sugallja, hogy a Déli-óceánba kerülő hulladék mennyiségének csökkentésére irányuló erőfeszítések sikeresek, legalábbis részben.

A szakemberek saját adataikat és az oceanográfiai modelleket együttesen használva fogják feltérképezni a műanyaghulladékok pontos forrásait és hogy miként kerülnek, illetve mozognak a Déli-óceánban.

A BAS szakembereinek egy másik tanulmánya a tengeri madarakra támaszkodva vizsgálta a műanyagszennyezettséget, mivel az állatok gyakran elfogyasztják a zsákmánynak vélt műanyagszemetet.
A kutatók típus, méret, szín és származási hely alapján kategorizálták a műanyaghulladékokat és jelentős különbségeket fedeztek fel a Bird Island környéki tengeri madarak által elfogyasztott tengeri hulladékok között.

A világ minden pontját beszennyezzük: A képen egy budapesti erdő, amit ellepett a műanyaghulladék.

A világ minden pontját beszennyezzük: A képen egy budapesti erdő, amit ellepett a műanyaghulladék.

A vándoralbatroszok és óriáshojszák által lenyelt hulladékok elsősorban Dél-Amerikából származó élelmiszercsomagolások voltak. Ezek a madarak általában a hajók mögött haladva kutatnak táplálék után, vagyis ezek a hulladékok nagy valószínűséggel a fedélzetről kerültek szándékosan vagy véletlenül a nyílt vízbe.

Tennél a szennyezés visszaszorítása érdekében? Jelentsd be a Hulladékvadász by Zeewa oldalon, ha szemétdombot látsz és szervezz szemétszedési akciót!

A szakemberek szerint jó hír, hogy a dolmányos albatroszok viszonylag kis mennyiségű műanyagszemetet fogyasztanak, ami azt sugallja, hogy azok az antarktiszi területek, ahol ezek a madarak táplálkoznak, továbbra is csak kis mértékben szennyezettek.

Sajnos nincsenek jó kilátások a Szubantarktikus szigetek szennyezésével kapcsolatban. Általában, ahol a hulladék megjelenik ott a többi követi.

Forrás: MTI

You may also like...