Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Műanyagmentes július kihívás 2020-ban ismét! - Hulladekvadasz.hu

Műanyagmentes július kihívás 2020-ban ismét!

A nemzetközi Műanyagmentes július kihívás 2020-ban már a 9. alkalommal kerül megrendezésre, aminek első számú célja az egyszer használatos műanyagok mellőzése.

A bolygónkat beborító, eldobált, elhagyott hulladékok java része egyszer használatos műanyagtermékek. A sokszor csak egyszeri alkalommal használt eszközök, tárgyak milliárdszámra kerülnek napi szinten legyártásra, aminek a hulladékkezelése, újrahasznosítása egyáltalán nincs megoldva.

Maros folyót is elérte a műanyaghulladék apokalipszis 2018-ban.

Maros folyót is elérte a műanyaghulladék apokalipszis 2018-ban.

A világon legyártott műanyagtermékek kevesebb, mint 10%-át hasznosítottuk újra vagy égettük el energiát termelve velük. Minden más fennmaradó részét elkótyavetyéltük, a környezetbe dobtuk el. Ennek szörnyű eredménye az óceáni szemétszigetek vagy már hazánk folyóiban is tapasztalható hulladékárhullámok.

Mit tehetünk ellene?

Ez ellen csak úgy tudunk tenni, hogy megelőzzük a hulladékkeletkezését, tudatosabban vásárolunk és minden esetben, ha módunkban áll kerüljük a műanyagtermékek használatát. Ha mégis műanyagterméket vásárolunk, akkor mindenképpen olyat vegyünk le a polcokról, ami a szelektív hulladékgyűjtés szabályai szerint is könnyedén szelektálható és újrahasznosítható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Szebenyi Péter (@szebenyipeter) által megosztott bejegyzés,

A újrahasznosítható műanyagok fajtái ismeretében könnyedén minimalizálhatjuk a szemetünk mennyiségét is.

A leggyakrabban előforduló egyszer használatos termékek:

  • hagyományos cigicsikkek, amiknek filtere 98%-ban műanyagból készül;
  • PET palackok, amik üdítőitalok, ásványvizek csomagolóanyagai;
  • műanyagszatyrok, a vásárlás egyszer használatos hordozó eszközei;
  • műanyag-csomagolóanyagok, amiket a megvásárolt termékek védelmére, szállítására, tartósítására használunk, de csak egyszer;
  • műanyagszívószálak, amikkel még ma is vendéglátói helyiségekben szoktunk leggyakrabban találkozni.

Csatlakozz a nemzetközi kihíváshoz!

A hulladékvadászok környezetvédelmi szervezete, a JÖN Alapítvány elsők között csatlakozik a Műanyagmentes július 2020 -as kihívásához, amiben ösztönzi a lakosságot az egyszer használatos műanyagok csökkentésére, illetve több különböző edukációs anyaggal, online vagy offline előadással és szemétszedési akcióval jelentkezik az év július hónapjában.

Tele van a kuka egyszer használatos műanyaggal. A képen Tóth Andi és Szebenyi Péter / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

Tele van a szelektív kuka egyszer használatos műanyaggal. A képen Tóth Andi és Szebenyi Péter / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

A szervezet mellett, Tóth Andi, a háztartásunk hulladék nélkül háziasszonya is csatlakozik és naponta oszt meg közösségi médiában (Instagram, Facebook) több különböző hiánypótló tartalmat.

Csatlakozz Te is! – Mi segítünk!

Mutasd be a világnak, ismerőseidnek, hogy te hogyan csinálod! Oszd meg a közösségi oldaladon, profilodon, ne szégyelld, biztasd a többieket. Legyél akár kezdő vagy haladó, cél az, hogy minél többen figyeljenek oda hulladéktermelésük minimalizációjára és ezáltal egy tisztább és fenntarthatóbb világban éljünk.

Jelentkezz a szervezetünkhöz önkéntesnek és összefogva ösztönözzük az embereket a kihíváshoz való csatlakozáshoz!

2021 lehet a fordulópont

Az Európai Unió társjogalkotó intézményei, a tervek szerint 2021-től betiltják azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők. Ilyenek a műanyag evőeszközök, műanyag szívószálak, fültisztító pálcikák.

Tavaly hatalmas siker volt és emiatt is bízunk benne, hogy idén is minél többen csatlakoznak majd a Műanyagmentes július kihívás 2020 -as eseményéhez. Mi azon leszünk, hogy segítsünk elmélyülni a környezettudatosabb életmód elsajátításában.

You may also like...