Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Babázás műanyagmentesen 2020 - így teljesítsd a kihívást! - Hulladekvadasz.hu

Babázás műanyagmentesen 2020 – így teljesítsd a kihívást!

Babázás műanyagmentesen a Műanyagmentes július kihívás alkalma extrém nehéznek tűnhet, de egy kis odafigyeléssel mégis teljesíthető.

Nem is olyan rég még nem volt szükség arra, hogy elgondolkozzunk azon, milyen egy műanyagmentes július babával, totyival, hiszen a műanyag nagyjából az 1950-es évektől robbant be az életünkbe. Azóta azonban túlnépesedtünk és a műanyaghulladékunk mennyisége is az egekbe szökött. Lassan szó szerint, mivel már az űrben is van műanyaghulladékunk.

Babázás műanyagmentesen is lehetséges. A képen látható pár eszköze.

Babázás műanyagmentesen is lehetséges. A képen látható pár eszköze.

Csatlakozni sosem késő a kihíváshoz!

Ezért is van szükség most arra, hogy minél többen részt vegyünk a műanyagmentes július kihívásban, mert a helyzet mára visszafordíthatatlan szintre került.

Nem túlzás a műanyag-katasztrófa kifejezéssel illetni a helyzetet!

De mielőtt belevágunk, hogy hogyan is lehet babával, totyival a Műanyagmentes július 2020 kihívást teljesíteni, szeretném a hulladékmentesség 2 alapelvét megismertetni mindenkivel, hogy könnyedén és nyugodt lelkiismerettel ugorhassatok neki az idei kihívásnak!

  1. A hulladékkezelési piramis legelső elve, a 3 komponensre redukált elv alapján: reduce, reuse, recycle. Azaz csökkentsd/ minimalizáld a vásárlást, használj fel újra, amit csak tudsz és csak ezt követően tedd a szelektívbeTehát nr.1.: FOGYASSZ KEVESEBBET!

    A Hulladékkezelési piramis.

    A Hulladékkezelési piramis. / Fotó: wikipedia.org

  2. A másik nagyon fontos elv a következő:

    „Nem pár tökéletesen hulladékmentesen élő emberre van szükségünk a változáshoz, hanem millió törekvőre, aki megteszi, ami tőle telik” – Anna Marie Bonneau.
    Ne szégyelld ha még nem tartasz sehol, tájékozódj! Mindig éppen jókor vágsz bele! Ha pedig haladó vagy, ne szólj le mást, ha bizonyos dolgokban még nem tart ott ahol te. A cél nem elvenni egymás kedvéd, hanem segíteni egymást egy jobb világ megteremtésében!

Most, hogy tisztáztuk a zero waste legfontosabb alapelveit, azokat a dolgokat szeretném bemutatni Nektek, amiket egy totyogó anyukájaként tanultam meg és teszik műanyagmentessé a mindennapjainkat.

  1. Pelenka: az eldobható pelenka maganyaga egy nedvszívó szintetikus anyag, ami magába zárja a nedvességet. Nem válogat, a gyerek bőréből is kiszívja a nedvességet, tönkretéve ezzel a hámréteget, ami állandó pirosodáshoz és bőrbetegségekhez vezet, időszakosan szinte mindenkinél.
  2. Ha nincs piros fenék, nem kell krém. Rengeteg tubus, flakon, tároló izé, amik minden alkalommal a kukában végzik. Ha mégis szükség van rá, a gyógyszertárba vihetsz tégelyt magaddal, amit megtöltenek a receptre kapható kencével és újrahasználhatod bármennyiszer. (Vagy egy jó kozmetikus is kever mindenfélét, ha csak hidratálni szeretnél, de az étkezési olajok is tökéletesek erre a célra.)
  3. Popsitörlők: nem elég hogy szintén felmaródáshoz vezetnek, műanyagba vannak csomagolva, ha lehet mini 10-es kiszerelésben, jobb esetben 20-30 darabonként. Mennyi, mennyi hulladék! Mi sem természetesebb anyag a víznél! Mosd a gyönyörű gumi popót és töröld szárazra! Az elszántabbak vághatnak fel meglévő törcsit, ágyneműt és beszeghetik e célra. Ha erre nincs energiád, lehet készen kapni hazai webáruházakban, de bármelyik magyar WAHM (working at home mother) is biztosan készít maradékanyagból! Az ám a Zero waste! :)Törlőkendők: egy gyerek mindig maszatos vagy minimum vizes! A kis textilkendők minden esetben jó szolgálatot tesznek, legyen szó kéz, arc, vagy az összetapizott dolgok letörléséről.De kérlek ne ess bele abba a hibába, hogy a hulladékmentesség jegyében elkezdesz az Aliról/Wishről rendelgetni!A szállítás ökológiai lábnyoma hatalmas. Azzal megspékelve, hogy tuti egyesével minden vacak nejlonba csomagolva érkezik. És akkor még bele sem gondoltál, hogy milyen körülmények között, kik gyártották ezeket a termékeket és a textiliparuk vegyszerei melyik folyóba ömlöttek.
  4. A játékok! Egyrészt kell a gyereknek a 100. bizbasz? Tuti hogy nem! Ha az előző 99 sem kötötte le, ez sem fogja! Másrészt vegyél minőségi termékeket. Fából például. Sok fenntartható, tanúsítvánnyal rendelkező gyártó van. Ha beleásod magad kicsit a témába, több magyar kézműves terméket is találsz, illetve sok mindent használtan is megvehetsz. A Facebook ’természetes játékok’ nevű csoportjában gyűjthetsz ötleteket és vásárolhatsz is! Vigyázz, itt is sok a külföldi termék, de sokuk legalább az EU-n belül készül. Azért igyekezz a honi készítőket támogatni és azokat a cégeket, akik figyelnek a csomagolásra (fölöslegességére) is! Ne engedd hogy bedaráljon a konzumer idiotizmus, nincs annyi mindenre szükséged, mint amennyit hirtelen megkíván a szemed! ;

Persze nem ördögtől való a műanyag, sok helyen szükségünk van rá! 

A zero waste hype jegyében ne hagyd magad megvezetni és ne fuss lecserèlni minden cuccodat!

Tökéletesek lesznek a korábbi dobozaid az elemózsiátok elcsomagolására. Mennyivel egészségesebb a saját gyümölcsötöket, zöldséget, hideget magatokkal vinni, mint valami gyors zacskóba csomagolt cukros vagy sós vackot venni a gyereknek menet közben! Nem kell a keksz, chips, hiszen ezek a zacskók még csak nem is újrahasznosíthatóak, élből mennek a szemetesb és az üdítőitalok. Már kis korban érdemes megtanítani, hogy a víz a legegészségesebb folyadék, és ha hordasz magaddal egy kis kulacsot, vagy akár egy korábbi vásárlásból származó flakont, máris egy csomó szeméttől kíméled meg a bolygónkat!

Babázás műanyagmentesen lehetséges, hogyha kerüljük ezeket a termékeket is.

Babázás műanyagmentesen lehetséges, hogyha kerüljük ezeket a termékeket is.

A babavíznek sem érdemes bedőlnöd, sima forralt vizet veszel, horror áron, műanyagba csomagolva. Kb. 1 éves korig érdemes a vizet forralni, hogy a kórokozókat elpusztítsd és csökkentsd a fertőzésveszélyt, eztán már teljességgel felesleges is. 

Először nehéznek tűnhet a ‘babázás műanyagmentesen’, de ha belevágsz, biztosan visz előre a lendület és napról napra jobban fog menni, miközben hajt a büszkeség, hogy TE hajlandó vagy tenni azért, hogy MI mind tovább élhessünk ezen a bolygón!

Sok sikert és légy büszke magadra, hogy egyáltalán foglalkoztat ez a téma és ezzel a cikkel is egy lépéssel közelebb kerültél a megvalósításhoz! 


További cikkeink a műanyagmentes júliussal, életmóddal kapcsolatban a Hulladékvadász Hírfolyamában olvashatóak.

You may also like...