Országgyűlés döntött: betiltanak számos műanyagot

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Az Országgyűlés döntött arról, hogy felhatalmazást ad a kormánynak számos egyszer használatos műanyag termék rendeletben való betiltására. – írja az MTI.

Mint ismeretes még 2019-ben az Európai Unió intézményi döntése alapján betiltják az EU tagállamaiban az egyszer használatos műanyag termékeket, de csak azokat, amiket könnyen és egyszerűen lehet helyettesíteni.

A képviselők egyhangúlag, 195 igen szavazattal fogadták el a kabinet erről szóló javaslatát.

A kormány a műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján

 • a műanyag fültisztító pálcikákat,
 • evőeszközöket,
 • tányérokat,
 • szívószálakat,
 • italkeverő pálcikákat,
 • továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőben.
Országgyűlés döntött. talán kevesebb műanyagot fogunk így termelni?

Országgyűlés döntött. talán kevesebb műanyagot fogunk így termelni?

Biológiailag lebomló műanyagok

A Ház emellett létrehozta a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasak fogalmát, amelyeknek a termékdíját kilogrmmonként 500 forintban határozta meg, szemben a hagyományos műanyag hordtasakok 1900 forintos termékdíjával. Megalkották a könnyű, valamint a nagyon könnyű műanyag hordtasokok fogalmait is, előbbiek falvastagsága 50 mikronnál, utóbbiaké pedig 15 mikronnál kevesebb.

Műanyagmentes július

A döntés idejében egy időben is zajlik a Műanyagmentes július kihívás, amit már nemzetközi szinten 9. alkalommal rendeztek meg. Az eseményhez több civil szervezethez hasonlóan a JÖN Alapítvány is csatlakozott Műanyagmentes július 2020 kihívással kapcsolatos előadásokkal, eseményekkel, edukációs anyagokkal. Bízunk benne, hogy minél többen csatlakoznak a kihíváshoz és szoknak hozzá ahhoz, hogy igenis lehet műanyagmentesen élni.

Országgyűlés döntött, de Ön hogy dönt?

Ez itt a kérdés, hogy le tudunk-e mondani az egyszer használatos, komfortos érzetet adó, környezetszennyező termékekről, vagy megy minden ugyanúgy tovább csak kicsit másképp?

Szemléletformálás JÖN!

A JÖN Alapítvány évszakos és időszakos szemléletformáló kampányaival azon lesz, hogy mindenki minél hamarabb sajátítsa el a műanyag-és csomagolásmentes életmódot. Kérjük, segítsd munkánkat, hiszen nélküled nem sikerülhet!

Csomagolásmentes május – 2018 óta!

A szervezetünk rendszeresen megrendezi a csomagolásmentes kihívást, amiben az agyoncsomagolt termékek elkerülésére szólítja fel a lakosságot, és mutatja be annak lehetőségeit. A kihívás egy kiemelt flashmob nappal rendelkezik, amikor az emberek zöld polóban egy adott napon, időben vászonzsákkal a kezükben vásárolnak és mutatják meg, hogy igen is lehet csomagolásmentesen, hulladék nélkül vásárolni.

Csomagolásmentes flashmobok országszerte

Csomagolásmentes flashmobok országszerte

Támogasd tevékenységünket, hogy hasonló edukációs kampányokat, eseményeket, sőt ehhez a cikkhez hasonló környezetvédelemmel kapcsolatos tartalmakat készíthessünk. Nélküled nem sikerülhet!

 • Banki átutalással:
  JÖN Alapítvány (Budapest)
  Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
 • Bankkártyás fizetéssel
  A megújult Hulladékvadász by Zeewa oldalán nem csak a JÖNt, hanem szemétszedési akciók megvalósulását is lehet támogatni.
 • Virtuális fizetőeszközökkel:
  Bitcoin adományozás
   és minden más virtuális fizetőeszközzel lehet támogatni a szervezetünk fennmaradását.
Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: