Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Országgyűlés döntött: betiltanak számos műanyagot - Hulladekvadasz.hu

Országgyűlés döntött: betiltanak számos műanyagot

Az Országgyűlés döntött arról, hogy felhatalmazást ad a kormánynak számos egyszer használatos műanyag termék rendeletben való betiltására. – írja az MTI.

Mint ismeretes még 2019-ben az Európai Unió intézményi döntése alapján betiltják az EU tagállamaiban az egyszer használatos műanyag termékeket, de csak azokat, amiket könnyen és egyszerűen lehet helyettesíteni.

A képviselők egyhangúlag, 195 igen szavazattal fogadták el a kabinet erről szóló javaslatát.

A kormány a műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló uniós irányelv alapján

  • a műanyag fültisztító pálcikákat,
  • evőeszközöket,
  • tányérokat,
  • szívószálakat,
  • italkeverő pálcikákat,
  • továbbá az úgynevezett expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edényeket tilthatja be a jövőben.
Országgyűlés döntött. talán kevesebb műanyagot fogunk így termelni?

Országgyűlés döntött. talán kevesebb műanyagot fogunk így termelni?

Biológiailag lebomló műanyagok

A Ház emellett létrehozta a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasak fogalmát, amelyeknek a termékdíját kilogrmmonként 500 forintban határozta meg, szemben a hagyományos műanyag hordtasakok 1900 forintos termékdíjával. Megalkották a könnyű, valamint a nagyon könnyű műanyag hordtasokok fogalmait is, előbbiek falvastagsága 50 mikronnál, utóbbiaké pedig 15 mikronnál kevesebb.

Műanyagmentes július

A döntés idejében egy időben is zajlik a Műanyagmentes július kihívás, amit már nemzetközi szinten 9. alkalommal rendeztek meg. Az eseményhez több civil szervezethez hasonlóan a JÖN Alapítvány is csatlakozott Műanyagmentes július 2020 kihívással kapcsolatos előadásokkal, eseményekkel, edukációs anyagokkal. Bízunk benne, hogy minél többen csatlakoznak a kihíváshoz és szoknak hozzá ahhoz, hogy igenis lehet műanyagmentesen élni.

Országgyűlés döntött, de Ön hogy dönt?

Ez itt a kérdés, hogy le tudunk-e mondani az egyszer használatos, komfortos érzetet adó, környezetszennyező termékekről, vagy megy minden ugyanúgy tovább csak kicsit másképp?

Szemléletformálás JÖN!

A JÖN Alapítvány évszakos és időszakos szemléletformáló kampányaival azon lesz, hogy mindenki minél hamarabb sajátítsa el a műanyag-és csomagolásmentes életmódot. Kérjük, segítsd munkánkat, hiszen nélküled nem sikerülhet!

Csomagolásmentes május – 2018 óta!

A szervezetünk rendszeresen megrendezi a csomagolásmentes kihívást, amiben az agyoncsomagolt termékek elkerülésére szólítja fel a lakosságot, és mutatja be annak lehetőségeit. A kihívás egy kiemelt flashmob nappal rendelkezik, amikor az emberek zöld polóban egy adott napon, időben vászonzsákkal a kezükben vásárolnak és mutatják meg, hogy igen is lehet csomagolásmentesen, hulladék nélkül vásárolni.

Csomagolásmentes flashmobok országszerte

Csomagolásmentes flashmobok országszerte

Támogasd tevékenységünket, hogy hasonló edukációs kampányokat, eseményeket, sőt ehhez a cikkhez hasonló környezetvédelemmel kapcsolatos tartalmakat készíthessünk. Nélküled nem sikerülhet!

  • Banki átutalással:
    JÖN Alapítvány (Budapest)
    Számlaszám: 16200151-18537255  – Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt.
  • Bankkártyás fizetéssel
    A megújult Hulladékvadász by Zeewa oldalán nem csak a JÖNt, hanem szemétszedési akciók megvalósulását is lehet támogatni.
  • Virtuális fizetőeszközökkel:
    Bitcoin adományozás
     és minden más virtuális fizetőeszközzel lehet támogatni a szervezetünk fennmaradását.

You may also like...